avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... supraveghere video
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

supraveghere video

Am un vecin care s-a apucat sa instaleze personal un sistem de supraveghere viceo care surprinde singura intrare spre curtea blocului. initial au fost doua camere una la el in casa si una pe peretele exterior al blocului. Desi nu am fost contactat si intrebat daca sunt de acord, am tolerat comportamentul deoarece stiu ca vrea doar sa isi supravegheze masinile din parcare. Dar in urma cu doua seri l-am vazut instaland o a treia camera si in drum spre casa l-am informat ca nu mi se pare corect ce face si ca actiunea lui mi se pare putin abuziva. As fi lasat subiectul asa dar omul s-a suparat foarte tare pe mine (mentionez ca am fost foarte civilizat in exprimare) si a trecut la atac verbal foarte dur si m-a amenintat ca va trimite pe cineva sa imi rupa oasele. Am sunat la politie anuntand despre sistemul de supraveghere si amenintari dar cei de acolo m-au chemat la sectie sa depun o reclamatie scrisa. As putea face asta dar cum situatia este asa cum am descris-o iar eu am o sotie si o fiica de 5 ani de protejat vreau sa fac aceasta operatiune ca la carte. In momentul de fata tot ce vreau este sa il pot forta legal sa scoata din functiune sistemul de supraveghere viceo si de partea a doua voi avea grija sa am un telefon care sa inregistreze sunete de fiecare data cand sunt pe scara si m-as putea intalni cu el astfel poate sa inregistrez amenintarile.
mentionez de asemenea ca incinta (curtea) in cauza este bun comun in cota indiviza

care sunt pasii de urmat dpdv legal? Multumesc
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 06:23, 10 Mai 2013
Legal,instalarea de sisteme de supraveghere se realizeaza in spatii comune numai de catre firme care detin licenta si cu acordul persoanelor din imobil- avand in vedere caracterul datelor care urmeaza sa fie inregistrate
Ok. De aici cum procedez. Cred ca sunt niste organe abilitate sa se ocupe de problema asta. Politia nu prea pare sa isi dea interesul si repet, pana la amenintari nu as fi fost atat de pornit pe treaba asta. Dar nu pot tolera ca acest om sa aiba pe orice fel de suport ora la la care la mine acasa e cineva sau nu
Initial sesizati presedintele de asociatie,care detine autoritatea si competenta sa dispuna masuri concrete pentru utilizarea partilor comune cu respectarea dispozitiilor in vigoare,astfel incat vecinul in cauza sa poata fi obligat sa dezafecteze instalatia de supraveghere montata pe partea comuna fara acordul a 50+1 dintre proprietari si a acelora direct afectati
Se mai pune firesc intrebarea asupra accesului la inregistrari
Multumesc mult. Daca voi face o scrisoare recomandata catre asociatie prin care semnalez problema ar trebui sa fie suficient? daca ignora scrisoarea mea unde merg mai departe si care este termenul in care sa astept un raspuns. De asemenea mentionez ca administratorul nu locuieste in imobil si ca persoana cu camerele este fiul acestuia deci nu ma astept la cooperare.
Nu administratorul trebuie sa coopereze, ci comitetul executiv, presedintele asociatiei de proprietari.

Personal nu cred ca il intereseaza ora la care veniti dv. acasa, ci masinile lui. Asemenea camere video am vazut si eu la mai multe blocuri, indreptate spre parcare, deci nu e o exceptie cazul dv.
Discutia cu el a fost abordata gresit in primul rand de dv. care ar fi trebuit mai intai sa va informati despre intentiile lui si abia apoi sa faceti reclamatii la conducerea asociatiei, la politie etc, nu sa intrati in conflict cu el sau pur si simplu sa treceti direct la reclamatii fara a sta de vorba cu el. Era clar ca n-ar fi renuntat la idee numai ca nu vreti dv. acest lucru, de vreme ce el isi cumparase aceste camere video.
Sa nu intelegeti din asta ca ii iau apararea, nicidecum, doar ca dv. v-ati intins aceasta capcana singur, intrand intr-o discutie conflictuala de la bun inceput.

Ce aveti de facut de acum incolo este exact ce trebuia sa faceti de prima data:
- sa reclamati in scris la presedintele asociatiei pentru problema cu spatiul comun;
- la politie pentru accesul lui la imagini, interpretate ca date personale, fara a fi abilitat sa le detina. O sa vedeti si punctul de vedere al politiei, eufemistic vorbind.
Din ambele parti puteti astepta 30 de zile pentru raspuns.

Iar daca va temeti pentru linistea dv. si a familiei dv. trebuie sa alegeti intre a va sustine ferm punctul de vedere si a renunta la reclamatii.

Aici aveti legea privitoare la protectia datelor personale:
[ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 10 Mai 2013
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Camere de supraveghere in bloc si in afara blocului pgo pgo De curand in blocul nostru s-a instalat sistem de supraveghere video. Intrebarea mea este : Nu trebuia sa ne dam acordul pentru acest sistem de supraveghere ? ... (vezi toată discuția)
Camere de supraveghere in bloc fara acordul locatarilor anastasia7 anastasia7 Buna ziua, In blocul in care locuiesc, la ultimul etaj (etajul 4) sunt montate doua camere de supraveghere, doar la acest etaj; nu s-a facut sedinta pentru ... (vezi toată discuția)
Gdpr StefaniaEmerson StefaniaEmerson Buna seara, As vrea sa stiu si va multumesc anticipat pentru raspunsuri daca ce face administratorul blocului incalca GDPR si daca poate fi amendat si de ... (vezi toată discuția)