avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 952 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... angajare dupa absolvirea facultatii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

angajare dupa absolvirea facultatii

Am fost angajata dupa absolvirea facultatii, iar angajatorul a beneficiat de ajutorul acela de la stat timp de un an de zile. As dori sa stiu in cazul in care imi dau demisia trebuie sa restitui banii de care angajatorul a beneficiat timp de un an de zile?Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:39, 18 Mai 2013
Imi puteti spune va rog care ar fi aceste conditii? Va multumesc
In vederea reținerii răspunderii patrimoniale este necesar să fie îndeplinite cumulativ mai multe condiții, respectiv:
- la momentul faptei care a provocat prejudiciul, persoana respectivă să fi avut calitatea de salariat al angajatorului căruia i-a produs paguba;

- fapta ilicită (o acțiune sau inacțiune) și personală a salariatului să fi fost săvârșită în legătură cu munca sa. Caracterul ilicit al faptei se analizează în raport de obligațiile de serviciu decurgând din contractul individual de muncă în conținutul căruia sunt incluse, pe lângă obligațiile concrete, specifice naturii funcției, felului și locului muncii, toate celelalte îndatoriri prevăzute în legi și alte acte normative;

- să existe un prejudiciu cauzat în patrimoniul angajatorului;

- să existe un raport de cauzalitate între fapta respectivă și prejudiciul suferit de angajator. Fapta salariatului trebuie să fi fost în legătură cu sarcinile și atribuțiile angajatului, iar urmarea acesteia să fi fost prejudiciul suferit de angajator în patrimoniu său.

- vinovăția salariatului – fapta să fi fost săvârșită cu vinovăție sub orice formă, fie intenție, fie culpă.
[ link extern ]
Buna seara, as mai avea o intrebare. In cazul in care imi dau demisia in contractul de munca scrie ca perioada de preaviz este de 15 zile. In aceste 15 zile trebuie sa ma prezint la locul de munca? In cazul demisiei am dreptul la bani de lichidare sau la bani de concediu?
Potrivit art.81 alin.5 C.mun., pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
In acest sens, pe perioada prevaizului dvs aveti toate drepturile si obligatiile asumate la incheierea c.i.m., printre care obligatia de a realiza norma de munca sau, dupa caz, de a indeplini atributiile ce ii revin conform fisei postului, precum si obligatia de a respecta disciplina muncii.

Nerespectarea de către dvs a termenului de preaviz reprezintă abatere disciplinară, care justifică sancţionarea dvs disciplinară, inclusiv prin desfacerea contractului de muncă.

Termenul de preaviz care trebuie respectat este cel mentionat in c.i.m., si anume 15 zile.

Angajatorul are obligatia:
- de a va achita drepturile salariale pana la data incetarii c.i.m. (art.40 alin.2 lit.c C.mun.)
- sa compenseze in bani zilele de CO neefectuat la incetarea c.i.m. (art.146 alin.4 C.mun.)

Luna aceasta implinesc un an de la angajare, in cazul in care imi depun demisia pe 1 iunie si respect si perioada de preaviz, eu as avea dreptul la banii pentru zilele de concediu neefectuat. Multumesc

Alte discuții în legătură

in perioada de preaviz salariatii pot efectua concediu de odihna avramflorin avramflorin Buna ziua, Am urmatoarea intrebare : Care este legea si articolul de lege ce prevede faptul ca pe perioada de preaviz se poate efectua zile de concediu . ... (vezi toată discuția)
Preaviz lucyfer lucyfer Buna ziua ! Va rog sa-mi spuneti care e durata legala a preavizului? Caz concret : sotia mea a gasit un nou loc de munca si doreste sa faca cerere de preaviz ... (vezi toată discuția)
Demisie, preaviz, rest de concediu de 15 zile. monahelenus monahelenus In cazul in care se doreste depunerea demisiei este obligatoriu termenul de 20 de zile de preaviz daca exista un numar de 15 zile de concediu neefectuat? ... (vezi toată discuția)