Buna ziua! Sunt un fost familist care a trait cu sotia timp de 15 ani . Am divortat de comun acord in iunie 2012. In timpul casatoriei in anul 2001 am cumparat impreuna din banii adunati de ambii soti (in parte egala)un apartament si apoi in 2004 s-a nascut fiul nostru.In urma divortului pe cale amiabila am convenit ca minorul sa fie incredintat mamei. Mentionez ca la contractul de apartament suntem amandoi titulari la cumpararea acestui imobil. As vrea sa ma lamuriti in 2 aspecte va rog.
1) eu doresc vanzarea imobilului (ne chinuim de un an sa il vindem si in primul caz de solicitant fosta sotie s-a opus vanzarii) ptr.a-mi primi partea ptr.jumatatea mea de imobil.Intrebarea este daca fosta sotie poate castiga apartamentul prin decizie judecatoreasca fara sa ma despagubeasca cu banii ptr.jumatatea mea de apartament? Adica pur si simplu ma obliga legea sa plec din apartament fara sa primesc nici un ban si ea sa ramana in locuinta in urma unei decizii luata in cadrul legal? Mai precis as vrea sa ma lamuriti cum se rezolva cu apartamentul daca eu doresc sa imi revendic partea mea de locuinta si sa ma mut din apartament.Precizez ca fosta sotie nu tine mortis sa cumpere partea mea caci nu are banii necesari si ar fi oarecum de acord cu vanzarea imobilului.
2)eu nu am lucrat dupa divort si nu am platit pensia alimentara ce a fost stabilita la divort deoarece fosta sotie nu a dorit sa o dau fiindca nu aveam salar. In schimb fiind ajutat de parintii mei care mi-au dat bani de la ei am contribuit in parte egala eu si fosta sotie(ea din salariul ei) la cheltuielile casei si la intretinerea noastra(noi doi plus fiul)cu tot ce cuprinde:mancare,haine,etc. Din luna mai anul 2013 am inceput sa achit rata lunara de pensie alim.insa fosta sotie doreste si din urma banii adica din iunie 2012. E legal sa ceara din urma pensia alimentara?Sunt obligat sa platesc din urma?
Buna ziua,
1. Fosta sotie nu poate castiga apartamentul, bun comun, in materialitate, fara sa fie obligata la plata sultei.
2. Daca nu aveti cum sa dovediti contributiile de care vorbiti, da va poate cere acea diferenta. Legal este, moral ....
av. Gabriel Klein Kiritescu
In calitate de coproprietar, dumneavoastra va puteti adresa oricand instantei de judecata, in vederea sistarii de coproprietate , prin imparteala.
Instanta de judecata va stabili cota -parte ideala, abastracta si matematica, din dreptul de proprietate, in functie de probatoriile propuse.
Se poate dispune atribuirea imobilului catre dumneavoastra, avand in vedere faptul ca dumneavoastra va ocupati de cresterea si de educarea minorului , avand in vedere interesul superior acestuia.
In functie de cota-parte din dreptul de proprietate ce va fi individualizata, va fi stabilita si suma de bani cu titlu de despagubire, sulta ce va fi remisa de dumneavoastra sotiei.
Dreptul de a solicita suma de bani cu titlu de sulta se prescrie in termen de trei ani de zile, termen ce curge de la data nasterii dreptului material al actiunii, data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti.
De vreme ce sulta este solicitata, aceasta trebuie sa fie mentionata de catre instanta de judecata in cuprinsul hotararii judecatoresti , putand fi stabilit un termen de 6 luni , pentru remiterea acesteia.
Partaj apartament
iulianbi
Dupa 14 ani de casatorie \"fosta mea\" a decis sa imi ia copilul si sa divorteze,plecand din casa acum 2 ani.Situatia apartamentului este urmatoarea:in urma cu ... (vezi toată discuția)