avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Arestare preventiva in lipsa in cursul urmarii penale
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Arestare preventiva in lipsa in cursul urmarii penale

Am primit o citatie prin care se mentioneaza ca sunt invinuit intr-o cauza de insalaciune. Citatia a primit-o parintii eu fiind plecat din tara, inainte de a se declansa urmarirea penala.
In cest caz se poate emite mandat de arestare preventiva in lipsa, eu plecand din tara inainte de a afla ca sunt invinnuit ?Se poate interpreta ca ma sustrag urmaririi penale?
Va multumesc pt. raspuns!

Buna ziua,
Mandatul de arestare preventiva se solicita de parchey si se judeca de instanta. daca instanta admite cererea parchetului, acest mandat se emite fie ca sunteti sau nu prezent.
daca sunteti prezent, se pune in executare, daca nu sunteti prezent sunteti dat in urmarire.
Da, se poate pune problema sustragerii de la infaptuirea actelor de urmarire si cercetare penala sau chiar de judecare a cauzei daca dosarul ajunge in instanta.
Va sfatuiesc sa veniti sa va lamuriti situatia.
Pentru inselaciune, daca nu este o chestie grava, puteti, in cel nai rau caz, sa scapati cu pedeapsa cu suspendare, functie de comportamentul dumneavoastra si de actele si probele de la dosar.
av. Gabriel Klein Kiritescu
In caz de neprezentare de mai multe ori si daca este in interesul urmaririi penale se dispune arestarea in lipsa.
Sustragerea este si ea un motiv suplimentar sau separat in functie de situatie.
Multumesc pt. comentarii.Mai precizez ca nu am dat nicio declaratie, urmand sa ma prezint din proprie initiativa la Politie.Din cate cunosc ,ma incrimineaza niste inregistrari video care atesta prezenta mea in magazin(nu stiu cat de clare sunt) si declaratiile personalului care ma recunosc in fotografia trimisa de Politie.
Politia poate lua masura retinerii dupa ce dau declaratia?
Da, se poate dispune masura retinerii.
Este bine sa va luati masuri de prevedere pana sa se dispuna masura retinerii...pentru ca apoi in scurt timp se face si propunerea de arestare preventiva...
Este insa si posibil sa nu va retina din N variabile...
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Mai 2013
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Abuz în serviciu şi favorizarea infractorului ? adrianpetrache adrianpetrache Buna ziua, Cazul meu a mai fost prezentat aici. Sunt parte vatamata intr-un dosar de inselaciune deschis in 2009, netrimis in judecata nici pana in ... (vezi toată discuția)
Citatie invinuit ioan86 ioan86 In luna aprilie am primit o citatie intr-o cauza de insalaciune savarsita in 2011.Nu am putut sa ma prezint la Politie fiind plecat din tara din luna ... (vezi toată discuția)
Arestare preventiva pentru sustragere de la urmarirea penala.cerere de amanare pentru angajare aparator CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Intrebarea vizeaza situatia in care inculpatul este liber ( nu este retinut) si este citat pentru a se judeca propunerea de arestare preventiva formulata de ... (vezi toată discuția)