avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Rezolutiune contract de vanzare cumparare cu clauza de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Rezolutiune contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere. Prescriptie?

In anul 2009 am incheiat un contract de v-c cu o clauza de intretinere in favoarea vanzatorilor, incepand de la data autentificarii contractului , pe tot restul vietii acestora.
Imediat am plecat din tara cu treaba.
Nu am respectat clauza de intretinere nici macar o luna de la data incheierii contractului.
Acum debitorii prestatiei de inrtetinere m-au notificat ca nu am respectat clauza de intretinere si ca ei vor cere in instanta rezolutiunea acestui contract.

Considerati ca se poate vorbi de prescriptia dreptului la actiune privind rezolutiunea contractului de v-c pentru neachitarea obligatie de intretinere, daca vanzarea a avut loc in anul 2009 iar actiunea va fi introdusa in 2013?
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 06:42, 13 Mai 2013
Dar nu vorbim despre un contract cu executare dintr-o dată , ci de unul cu executare succesivă .Există o obligaţie de întreţinere viageră asumată de către cel care a cumpărat bunul .Practic, el nu şi-a îndeplinit niciodată obligaţia asumată , iar obligaţia trebuie îndeplinită zi după zi , tot timpul vieţii celui întreţinut. Astfel, creditorului obligaţiei de întreţinere nu îi poate fi opusă prescripţia dreptului la acţiune , el având dreptul să o ceară oricând, până la încetarea contractului. Este vorba despre o obligaţie continuă .
Nu contest faptul că anumite instanţe au soluţionat diferenţiat asemenea speţe , dar opinia majoritară , chiar şi doctrina, este de părere că în cazul neîndeplinirii obligaţiei de întreţinere , creditorului întreţinerii nu îi poate fi opusă prescripţia.
Daca se admite o astfel de actiune si la cererea reclamantilor se dispune si repunerea partilor in situatia anterioara, eu pot sa cer restituirea sumei platita lor pentru plata imobilului cf contractului de v-c?
Exista termen de prescriptie ca in orice raport juridic contractual.
Doar ca termenul incepe sa curga de la data neexecutarii obligatiei contractuale.

Cat priveste restituirea bani lor achitati acest aspect depinde de mai multe lucruri.Sunt situatii in care se pot restitui si situatii in care nu se pot restitui.
Trebuie sa mergeti cu contractul la avocat pentru o analiza concreta.
Ultima modificare: Duminică, 12 Mai 2013
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
In contractul pe care l-am incheiat se precizeaza ca ”ma oblig sa asigur ingrijirea si intretinerea pentru un trai decent vanzatorilor mei, pe tot restul vietii acestora, incepand de azi data autentificarii prezentului contract, iar la deces ii voi inmormanta.”
Raportat la aceasta considerati ca se poate rezolutiona contractul daca nu am asigurat deloc ingrijirea si intretinerea vanzatorilor? Pot invoca prescriptia dr. la actiune?
Obligația de întreținere fiind o obligație cu executare succesivă (chiar continuă), prescripția va curge pentru fiecare prestație separată.
Deci dacă nu ați executat nici o obligație de la încheierea contractului, nu se va mai putea cere obligarea D-voastră la executarea prestațiilor mai vechi de 3 ani.
Ar putea fi cerute însă (în măsura în care s-ar admite plata prin echivalent a întreținerii datorate) contravaloarea prestației pe ultimii 3 ani, pentru prestațiile care încă nu sunt prescrise. De regulă însă întreținerea presupune executarea în natură și nu prin echivalent.

Totuși, prin prescripție se stinge dreptul la acțiune în justiție și nu dreptul la întreținere născut din contract. Astfel, dreptul la întreținere nu s-a stins, iar creditorii vor putea cere ori rezilierea contractului ori executarea lui, eventual transformarea întreținerii într-o rentă periodică viageră.

Deci chiar dacă prestațiile de întreținere vechi sunt prescrise, nu înseamnă că acel contract se va rezilia obligatoriu, ci reclamanții vor putea cere și executarea lui în continuare.

Dacă vor cere rezilierea și se va admite cererea, vor trebui să restituie prețul primit iar D-voastră veți restitui proprietatea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reziliere notariala contract vanzare-cumparare uri uri In ce conditii se poate rezilia la notar un contract vanzare-cumparare, cu clauza de intretinere, constand intr-o suma lunara pe care vanzatorul urma sa o ... (vezi toată discuția)
Obligatia baneasca de intretinere. ContSters280604 ContSters280604 Parintii mei au incheiat un contract de intretinere cu mama tatalui meu. Ulterior tata a decedat iar bunica, imobilizata fiind, nu doreste sa locuiasca cu ... (vezi toată discuția)
Contractul de intretinere cu drept de uzufruct viager poate fi atacat? elyelena elyelena buna ziua.parintii mei mi-au facut contract de intretinere cu drept de uzufruct viager unei case si unui teren.in tot timpul cat au fost in viata mi-am ... (vezi toată discuția)