avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1066 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... divizare, sau infiintare asociatie de proprietari?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

divizare, sau infiintare asociatie de proprietari?

Buna ziua,

va rog mult sa ma lamuriti care e denumirea corecta - divizare, sau infiintare asociatie de proprietari (invocand dreptul neingradit la asociere, dat de art. 40 din Constitutie) - in situatia urmatoare:

- Asociatia existenta in prezent este formata din doua scari ale aceluiasi bloc
- Scara care doreste separarea, este scara A, ai carei proprietari vor sa se administreze separat din ratiuni de "cutit ajuns la os": asociatia este condusa IN FAPT, in totalitate de membrii comitetului din Scara B, pentru ca asa s-a aranjat sa fie de cand cu lupii albi si nu se mai clinteste nimic din nepasare si comoditatea tuturor - ca nu vor sa se tiganeasca la adunari generale, asa ca nu se mai prezinta deloc si se fac alegeri ca-n comunism, iar intretinerea creste ca Fat-frumos... Lucru care afecteaza in egala masura ambele scari, in mod evident si corect :) , cu mica-mare diferenta ca Scara B ce nu se vrea dezlipita si se tine scai, are in majoritate covarsitoare apartamente... inchiriate si necontorizate, proprietarii sunt nepasatori la ceea ce li se pune in cotele lunare de plata, deoarece plata cotelor revine... chiriasilor si nu le pasa cat de mare e suma. Chiriasi care, aproape in fiecare an sunt proaspeti (pana se lamuresc cam care e treaba cu nivelul cotelor puse la intretinere in acest bloc si fug mancand pamantul)... Abuzurile cele mai mari vin din incheieri de contracte care genereaza plati lunar, de care nu e uneori chiar deloc nevoie, dar care aduc beneficii personale presedintelui si sunt bagate pe gat de comitetul foarte "liber-profesionist" si intreprinzator, proprietarilor nepasatori, din repartizari de cheltuieli facute dupa cum bate vantul si dupa cum ii coafeaza pe membrii Comitetului, din numarat "a la Roberta" locatarii din apartamentele fara apometre care ar trebui sa fie cotati la pausal... etc. (in speta, intr-un apartament fara contorizare se declara una bucata student, iar, in fapt, stau...ca-n reclama la connex-wap, intra pe usa cat cuprinde spatiul... Si? Cum dovedesti asta? Vax-albina in tara asta, unde... Dar sa revin la subiect mai bine...:))
- La scara A, proprietarii cam stau pe la casa lor, insa din lipsa de timp si dintr-o nepasare viscerala... ca sa nu zic mai mult..., nu au luat in seama pana mai deunazi faptul ca onoratul Comitetul si presedintele sunt ca Voda prin loboda. Cand intretinerea a ajuns...wooow fata de lumea similara, unii au inceput sa mormaie pe la colturi si se vrea in sfarsit Marea Separare.

PROBLEMA:

- membrii asociatiei din Scara B refuza categoric divortul, din ratiuni lesne de inteles.
- Comitetul majoritar din Scara B, "vegheaza" si influenteaza puternic proprietarii din aceasta scara sa se opuna separarii, timp in care cei doi membri ai Comitetului care locuiesc in Scara A sunt prea preocupati sa fluiere pe aratura cand se hotaraste ceva, din ratiuni "omenesti" care tin de anumite interese personale care "nu le permit" sa deranjeze onoratul Comitet cu refuzuri la hotarari care lezeaza drepturile celor din Scara A, in care si ei insisi locuiesc, interese de genul: au spatii inchiriate pe 2 lei din cotele comune, presteaza servicii in apartamentele lor "mergand pe burta" etc., adica, tipic romaneste.
- Singurul lucru comun al celor doua scari este faptul ca apa rece vine pe aceeasi factura, deoarece nu exista bransament separat pentru fiecare scara, iar contorul comun acum este in dreptul Scarii... A, cea care vrea sa se desprinda.

DILEME:
- Trebuie ceruta o infiintare de asociatie nou-nouta, sau o divizare? De avut in vedere faptul ca daca separarea (prin divizare) atarna cumva juridic de hotararea proprietarilor din Scara B, nu se va realiza in vecii-vecilor...
- Daca e infiintare, ce trebuie facut / daca e divizare, ce trebuie facut?
- Dat fiind ca la momentul actual contorul de apa este la scara care vrea separarea, ce scara va suporta costul de realizare a bransamentului catre Scara B ? (pentru ca e cat se poate de clar ca acel bransament va fi in beneficiul de utilizare al Scarii B. Desi, Scara A vrea sa se separe... Si-atunci, cine plateste?)
- La ce moment trebuie realizat bransamentul de apa rece pentru separare? Posibil ca si acest raspuns depinde de tipul de separare...
- Ar fi posibil sa se realizeze acest bransament ulterior intocmirii documentelor pentru constituirea noii asociatii, pentru a nu se ajunge la situatia ca hotararea de bransament separat sa atarne de Scara A, ca e iarasi pierdut pariul din start...). Inca un amanunt legat de separarea bransamentului, este ca: in urma cu mai multi ani a existat o hotarare a tuturor membrilor sa se separe bransamentul, s-a facut proiect, pana la realizarea lui efectiva. Care... s-a stopat fara nici o explicatie de catre un presedinte si acelasi comitet care adoptase hotararea. Intre timp, avizele au expirat, evident. Dar, hotararea mai ramane valabila sa fie invocata in prezent si sa se ceara comitetului sa o finalizeze?

Va multumesc anticipat pentru interesul acordat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Mai 2013
von_wonderland, utilizator
Cel mai recent răspuns: ionut-ioan , utilizator 12:04, 12 Ianuarie 2018
1-Pentru raspuns la obiect ,trebuia o expunere succinta usor de parcurs
2-Conform dispozitii in vigoare=Legea nr 230/2007 termenul legal este de infiintare asociatie de proprietari,care se poate realiza distinct,in functie de fiecare situatie care impune infiintarea entitatii juridice
3
-Abuzurile cele mai mari vin din incheieri de contracte care genereaza plati lunar,

Concret ce fel de contracte incheie presedintele ce asociatie ?
4-Pentru a analiza conditiile de infiintare asociatie de proprietari studiati disp art 5 6 din L nr 230/2007
5-Pentru infiintare asociatie de proprietari este necesar sa existe mai multe documente,intre care si acordul de asociere al membrilor proprietari
6-Demerati procedura de infiintare asociatie de proprietari,dupa care dupa obtinerea personalitatii juridice,daca exista deja proiect de executare bransament furnizare utilitati ,demersurile catre furnizorii de utilitati pot fi concretizate prin incheierea de contracte distincte pe fiecare asociatie de proprietari in parte
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Mai 2013
ynocentta, utilizator
1. Pentru un raspuns corect, sunt necesare amanunte care "spun" ceva. Fiecare fraza de acolo, spune ceva. :) Altfel, ar fi urmat un ping-pong de intrebari si raspunsuri si concluzii intermediare daca nu eronate, oricum, pe alta linie pana la concluzia corecta, care nu ar ajuta la nimic. Iar, dupa cateva zile pana se edifica cei care ar putea urmari subiectul... poate fi prea tarziu si oamenii obosesc sa joace acest meci de ping-pong. Asa, eu am scris "povestea" mea, cu lux de amanunte, pentru ca cel care are curiozitatea/altruismul sa citeasca si sa inteleaga speta, sa cunoasca pe ce argumente sta. S, daca nu voi primi nici un raspuns documentat si la obiect, asta e viata! Macar am incercat si mi-am mai facut iluzii inca o data in viata. :)

2. Daca ar fi fost suficient sa am in vedere doar Legea 230/2007, as fi postat pe un forum de blocatari. Ceea ce ar fi fost o inocenta din partea mea, sa cred ca as gasi un raspuns corect si complet doar pe baza acestei legi si a normelor de aplicare, care - stiu toti cei care lucreaza pe seama lor - au brese grave in multe aspecte. Ce credeti, daca ne bazam doar pe ce ne spune Legea 230 si facem o asociatie, daca ulterior se contesta aspectul de catre unii care se considera nedreptatiti (au dreptul la orice contestatie, conform legilor romanesti, nu?!), credeti ca contestatarul va invoca DOAR Legea 230? Pai, ar insemna ca e extraterestru in drept... :)) Cred ca nu ne permitem sa subestimam pe nimeni in ziua de azi, daca traim la timpul prezent si nu suntem visatori... :))

Referitor la CE contracte incheie aiurea o asociatie, calcand in picioare locatarii, va ofer o mo(N)stra: contract de asa-zisa supraveghere prin camere video, cu firme de asa-zisa paza..., fara sa ceara acordul FIECARUI locatar de a fi filmat si inregistrat pe un server care in fapt se afla in apartamentul presedintelui si nu unde s-a inscris in documente? Realizandu-se, in fapt, o filmare cu vizionare LIVE in sufrageria acestuia? In conditiile actuale, in care inregistrarile ne fac si ne desfac vietile, dupa bunul plac al "baietilor destepti", unii chiar nu au chef sa suporte in cotele de plata un serviciu care, pe langa ca le incalca flagrant drepturile fundamentale - mai ajung sa le si plateasca volens-nolens invocandu-se aberant DOAR... legea 230/2007, invocate fiind niste motive puerile, de genul: "au cerut locatarii"... CARE locatari? Membrii Comitetului, care au firme in scara? Pe banii mei? Pe dreptul meu? Pe viata mea PRIVATA? Ca sa nu zic mai mult... Cine cunoaste aspectul... stie ce spun. Ce facem, stam sa ne tinem "langa" toata viata numai de procese in instanta, ca sa ne cautam dreptatea din orice colt furata, in loc sa ne traim vietile in liniste, in conditiile in care toata prostimea abuzeaza de niste pozitii pe care s-au cocotat ca maimutele in copac si de acolo scot limba la "fraierii" obligati sa plateasca orice le fluiera lor mintea?
Dar, intre a ne cauta dreptatea si a ne muta din apartamente de scarba maimutelor, cred ca as alege prima varianta oricat de mult timp mi-ar lua. Macar nu ma costa cat un notar si imi mai si recuperez banii...candva. :)

Apoi, alt exemplu: contractul de reparatii-lift, facut pe sistemul "care imi da mai mult"...? Iar reparatiile, lasa...ca se fac precum asfaltarile din Romanica, incat reparam la lift in fiecare saptamana ca sa avem ce face si pe ce arunca banii in fiecare luna la greu, incat cumparam cate un lift nou la fiecare 2 ani? Cu cine sa te intelegi, daca ei nu stiu decat legea spagilor si a bataii de joc cu cinism si tupeu maxim, cu zambetul pe buze razand de tine ca nu poti sa le faci fata pt ca nu te tin nervii si puterile sa ii dai in judecata pt orice abuz? CE alta institutie iti mai poate rezolva asemenea probleme? Nici una. Instanta si atat. Iar instanta inseamna BANI, nervi si timp. Ai cui? Ai aluia care e nemultumit. Acum intelegeti... DE CE ATATEA ARGUMENTE? PENTRU CA M-AM SATUTRAT SI NE-AM SATURAT DE SOLUTII PE GENUNCHI DIN NESTIINTA si SUPERFICIALITATE... :)

Nu in ultimul rand, va multumesc pentru interesul si timpul acordate! Cu stima! :vishenka:
Ultima modificare: Duminică, 12 Mai 2013
von_wonderland, utilizator
@ von_wonderland

Sa raspund cat mai succint la povestea dv. plina de amanunte care pierde cititorul normal de la aspectele esentiale. Era preferabil un ping-pong de intrebari si raspunsuri, iar dv. va lamureati "la obiect".

Ati nimerit pe un forum potrivit, dar la o sectiune de "blocatari".

Pentru separarea celor doua scari in doua asociatii diferite este suficienta Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari si HG 1588/2007 cu normele de aplicare a legii. Nu va mai trebuie nicio alta lege.
Au mai facut-o si altii, nu sunteti primii care ati realiza o divizare a unei asociatii.

Divizare este termenul informal, el nu este mentionat in lege.
Infiintarea unei asociatii de proprietari este termenul corect si legal pe baza caruia porniti la actiune, daca exista vointa proprietarilor de la scara A de a se desparti cu adevarat de scara B.

Singura problema pe care o aveti cu adevarat si va leaga ombilical de scara B este aprovizionarea cu apa rece si emiterea unei facturi, dar mai ales daca aveti datorii la furnizorul de apa rece.
Problema se rezolva insa chiar si provizoriu.
Nu va trebuie acceptul scarii B, nici al comitetului executiv al actualei asociatii sa va faceti propria dv. asociatie. Nu trebuie decat acordul a 50% + 1 dintre proprietarii scarii A de a infiinta propria lor asociatie. Si in acest sens urmati pasii din ghidul pe care il gasiti aici pe forum.
www.avocatnet.ro/content/con...

Dupa ce va constituiti asociatia si primiti hotararea definitiva de la judecatorie...sau chiar si anterior acestei faze puteti incepe demersul de intalnire a celor doua comitete, impreuna cu cenzorii lor, pentru impartirea activului si pasivului intre cele doua scari. Asta inseamna restantele locatarilor, incasarile de la cele doua scari, soldul contului bancar (daca exista), facturile primite la asociatia actuala referitoare la scara A, fondul de rulment si de reparatii, precum si alte fonduri (daca e cazul), facturi si cheltuieli salariale restante la plata catre furnizori si salariatii asociatiei ale celor doua scari.
Faceti un PV de predare-primire si fiecare scara (asociatie) isi va lua partea care ii revine. Nu este o actiune usoara, uneori inseamna si negociere, dar e bine s-o faceti de comun acord.
Daca nu va intelegeti, comandati un control financiar la un expert contabil (cu atestare CECCAR) pe care sa-l achitati dv., cei de la scara A, stabiliti ca obiectiv al controlului si impartirea activului si pasivului intre cele doua scari, iar la final si impartirea cheltuielilor referitoare acestui control financiar.

Mai aveti de rezolvat problema facturii de la apa rece pe bransament comun.
Norocul dv. este ca sunteti detinatorul bransamentului.
In mod normal scara B ar trebui sa-si faca bransament separat, dar cum, in mod sigur, nu si-l va face, va trebui sa montati in subsol, pe conducta principala un contor pasant si un robinet de inchidere a apei acolo unde se termina conductele verticale de la scara A si se continua conducta principala spre scara B.
Astfel, cand va fi citit bransamentul, aveti posibilitatea sa cititi si contorul pasant (un reprezentant de la scara A si unul de la scara B) ca sa stiti cum sa impartiti factura care va veni la scara B ca asociatie ramasa pe loc si cea care primeste factura.
In cazul in care, in viitor, veti avea dificultati de plata din cauza scarii B, veti putea inchide robinetul de care v-am spus mai sus. Asta presupune sa ingraditi prin subsol accesul intre scari (usa de metal, lacat, zavor, ma rog, toate cele necesare, avand in vedere relatia deloc amiabila intre locatarii celor doua scari).

Puneati problema unei contestatii. Se accepta contestatie pe cale judecatoreasca in termen de 5 zile la emiterea hotararii judecatoresti de infiintare a asociatiei dv., iar daca nimeni nu o face vi se va emite o hotarare judecatoreasca definitiva.
Scara B va ramane cu denumirea veche "Asociatia de proprietari bl.X", iar noua asociatie se va numi "asociatia de proprietari bl.X scara A", daca nu vreti sa adoptati o alta denumire, de exemplu "Asociatia de proprietari Lacramioara" (nu e gluma, se poate numi si in felul acesta...

Dupa aceasta faceti demersuri la ANAF, la ITM, la furnizori pentru contracte cu noua asociatie etc.

In legatura cu bransamentul pentru scara B:
- aceasta lucrare se comanda la furnizorul de apa rece de asociatia care va fi beneficiara bransamentului, respectiv vechea asociatie ramasa la scara B.
- daca vreti totusi sa o comandati dv., proprietarii noii asociatii, o puteti face, cred (e de intrebat la furnizor), dar va trebui sa va recuperati cheltuielile de la scara A si parca intuiesc ca ati sfarsi intr-un proces in instanta.... asa ca nu va sfatuiesc s-o faceti, chiar daca ar fi acceptat de furnizor. Poate doar sa le puna costul lucrarii pe factura. Hm, ma indoiesc ca furnizorul s-ar complica.
Lucrarea este destul de costisitoare.
Ultima modificare: Duminică, 12 Mai 2013
elga50, moderator
2-
Ceea ce ar fi fost o inocenta din partea mea, sa cred ca as gasi un raspuns corect si complet doar pe baza acestei legi si a normelor de aplicare, care - stiu toti cei care lucreaza pe seama lor - au brese grave in multe aspecte

Aceasta este legea care opereaza in momentul de fata si care indiferent de opinia si pararerile proprietarilor - trebuie sa fie respectata si aplicata unitar
Este normal si temeinic ca in cazul unei eventuale actiuni/plangeri/contestatii partile sa isi intemeieze pretentiile pe toate dispozitiile in domeniu-dar care in cazul asociatiilor de proprietari ,de regula se reduc la prevederile Codului Civil,L nr 230/2007 si HG nr 1588/2007
Daca detineti probe temeinice referitor la existenta sistemului de supraveghere,pentru clarificarea circumstantelor in care a fost instalat sistemul,legalitatea detinerii,va adresatti oficial la IGP care va verifica existenta formalitatilor legale.Daca nu exista documentatia necesara IGP aplica sanctiune si dispune dezafectarea instalatiei
3-Daca apreciati ca in asociatia dvs exista contracte paguboase care prejudiciaza proprietarii aveti dreptul sa solicitati la serviciul specializat din primarie,in temeiul disp art55 din L nr 230/2007 executarea unei expertize financiar contabile
Daca apreciati ca la nivelul primariei nu exista interes pentru solutionare aveti dreptul sa contractati personal expertiza financiar contabila direct cu persoana specializata acreditata CECCAR,ocazie cu care puteti negocia obiectivele,intinderea si contravaloarea acesteia
4-In cadrul asociatiilor de proprietari ,de regula,problemele curente trebuiesc solutionate cu intelepciune si cu toleranta
Sunt situatii in care se confirma suspiciunile proprietarilor si se constatata incalcarea normelor in domeniu si existenta de prejudiciu material,situatii care ajung sa fie declinate instantei de judecata
Decizia RIL nr 3 din 02/12/2002 stabileste ca
administratorul asociatiei de proprietari sau de locatari are calitatea de functionar,iar fapta acestuia de insusire,folosire sau traficare ,in interes sau ori pentru altul,de bani,valori sau alte bunuri pe care le gestioneaza sau le administreaza constituie infractiunea de delapidare

L nr 230/2007 art 32 al 2 prevede ca
Pentru neindeplinirea atributiilor ce le revin,membrii comitetului executiv,inclusiv presedintele asociatiei de proprietari,raspund personal sau in solidar dupa caz,in fata legii si a proprietarilor pentru daunele si prejudiciile cauzate proprietarilor in mod deliberat

Daca apreciati ca la dvs in asociatie nu se respecta prevederile in vigoare iar activitatea reprezentantilor legali ai asociatiei va cauzeaza prejudicii,promovati actiune catre Ministerul Public care se va pronunta prin emitere de rezolutie sau rechizitoriu de trimitere in judecata a eventualilor vinovati
Primul pas pentru a decide infiintarea asociatiei de proprietari doar pe scara A este sa convocati proprietarii acestei scari intr-o sedinta. Cu respectarea cvorumului, conform legii, formati dintre proprietarii prezenti un grup de initiativa, asa cum ar trebui sa fie conducerea asociatiei: presedinte, membri ai comitetului, cenzori. Acestia sa intocmeasca statutul noii asociatii, sa solicite actele de proprietate ale tuturor apartamentelor, sa obtina avizul furnizorilor, sa mearga la judecatorul delegat si sa ia lista cu documentatia completa ce trebuie intocmita s.a.m.d.
Chiar de la aceasta "adunare generala" pe scara, va puteti lamuri un pic daca o sa fiti in masura sa va constituiti in asociatie separata si apoi sa va administrati aceasta asociatie. Daca nu o sa aveti cvorum, nu o sa aveti oameni sa accepte a fi in conducerea asociatiei, sa munceasca la infiintarea si administrarea asociatiei, nu aveti cum sa continuatia acest demers.

Poate mai util si mai usor ar fi ca asociatia sa ramana asa cum este acum dar sa alegeti alti oameni de la scara A care sa faca parte din comitet, sa va impuneti chiar presedintele sau cenzorii de la scara A. Este mult mai usor decat desprinderea.
Daca unei parti a populatiei din Romania nu-i convine cum este administrata tara, nu cred ca acesta poate fi un motiv ca acea parte a populatiei sa se desprinda si sa formeze o alta tara.

Alte discuții în legătură

Probleme asociatie proprietari rentz rentz Buna ziua, Va expun mai jos un istoric al problemelor Asociatiei de Proprietari bloc X scara 1 : 1. Blocul X are 8 scari si 7 etaje si a fost construit ... (vezi toată discuția)
Asociatie de proprietari contor comun 2 scari mirelahanganu mirelahanganu Buna ziua,va rog frumos sa-mi spuneti daca cumva este ilegal sa faci asociatie de proprietari pe un singur tronson dintr0un bloc cu 5 tronsoane. Adica blocul ... (vezi toată discuția)
Constituirea unei asociaþii de proprietari la nivelul unei scãri dintr-un bloc cu 7 scãri nichiforov vasile nichiforov vasile Blocul în care locuiesc, are 7 scări, între 6-8 etaje, total 207 apartamente şi 4 societăţi la parter, şi cu excepţia scării mele, celelalte au ... (vezi toată discuția)