avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1165 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Venirea din strainatate si plecarea inapoi a copilului ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Venirea din strainatate si plecarea inapoi a copilului cu un singur parinte

Buna ziua,
Locuiesc in india de 4 ani si inca detin pasaport roman.Sotul meu este de cetatenie indiana. Avem un baietel de 1 an si jumatate care s-a nascut in Romania si l-am adus- eu impreuna cu sotul meu- in India la 6 luni.
Anul acesta as dori sa imi petrec vacanta la parinti in Romania cu baietelul meu.Am inteles ca e nevoie de un document prin care se dovedeste acordul sotului meu de a calatori in strainatate cu copilul nostru care sa fie semnat in fata unui notar public.Fiind in India se poate intocmi un astfel de document in fata unui notar indian in limba engleza? Ar fi suficient documentul si recunoscut de autoritatile romane?Si daca nu, cum ambasada romana este la Delhi, in cazul in care nu ne putem prezenta acolo, avem un consul onorific in oras.Daca ambasada ii trimite documentul, il poate semna sotul meu in fata consulului onorific al Romaniei de aici?Sau care este solutia?Si intelegerea poate fi incheiata pe mai multi ani pentru a se evita o astfel de situatie pe viitor si daca da, care e perioada maxima legala?
Va multumesc.

Cu respect,
Dorina Saha
Fiind in India se poate intocmi un astfel de document in fata unui notar indian in limba engleza?
Ar fi suficient documentul si recunoscut de autoritatile romane?

Da. Sfatul meu ar fi ca documentul sa poarte si apostila prevazuta de
Conventia de la Haga.
In Romania va urma sa-l traduceti pentru a-l putea folosi la iesirea din tara.

Si intelegerea poate fi incheiata pe mai multi ani pentru a se evita o astfel de situatie pe viitor si daca da, care e perioada maxima legala?

Nu se poate face un asemenea document.

Model de declaratie:

Declaratie privind acordul parintilor pentru iesirea din tara a minorului
insotit de o alta persoana fízica majora
Noi (eu), __________________________________ si ___________________________________
(numele intreg al parintilor / parintelui / reprezentantului legal), suntem (sunt) _______________________
(calitatea persoanei / persoanelor care da / dau declaratia) ai / al
Numele intreg al minorului: __________________________________
Data nasterii (ZZ/LL/AA): ___________________________________
Locul nasterii: _____________________________________________
Numar pasaport: ___________________________________________
Data eliberarii pasaportului(ZZ/LL/AA): _______________________
suntem de acord ca __________________________ (numele complet al copilului), sa calatoreasca cu:
Numele complet al persoanei insotitoare:___________________________
Numar pasaport:_______________________________________________
Data eliberarii pasaportului (ZZ/LL/AA):___________________________
Locul eliberarii pasaportului:_____________________________________
Impreuna calatoresc in _____________________________ (numele tarii de destinatie), in perioada
__________________________________ (perioada calatoriei: data plecarii si data sosirii), pentru
________________________________________________________________ (se precizeaza scopul
deplasarii) pe ruta _______________________________________________________________________ (se
precizeaza statele tranzitate pana la statul de destinatie).
In aceasta perioada, ________________________ (numele complet al copilului) va locui cu
_____________________________ (numele persoanei la care copilul va locui in tara de destinatie) la
urmatoarea adresa: _____________________________________________________________ (se precizeaza,
in detaliu, adresa din tara de destinatie, la care va locui minorul).
* Totodata, mentionam faptul ca minorul urmeaza/nu urmeaza a ramane pe teritoriul _______________
(se precizeaza statul pe teritoriul caruia urmeaza a ramane minorul), fiind incredintat
_________________________________ (numele complet al persoanei caruia i-a fost incredintat minorul),
locuind la urmatoarea adresa: ________________________________________________________________
(se precizeaza, in detaliu, adresa la care urmeaza a locui minorul)
** La inapoierea in tara, minorul va fi insotit de:
Numele complet al persoanei insotitoare: _________________________
Numar pasaport: ____________________________________________
Data eliberarii pasaportului (ZZ/LL/AA): ___________________________
Locul eliberarii pasaportului: ____________________________________
Semnatura: _____________________________ Data: ____________
(Numele intreg si semnatura parintilor / parintelui / reprezentant legal
din punct de vedere al reglementarilor romane, nu aveti nevoie de acordul sotului de a intra in tara,ci de a iesi din tara si credem ca aveti nevoie acolo, de a iesi din India cu copilul.
Este important sa aveti acordul scris si autentificat al sotului si cu viza sau supralegalizarea consulatului roman.
succes

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pentru venirea minorului din italia flory84 flory84 buna seara,eu sunt noua pe aici si nustiu unde trebuia ,sa scriu,va rog sa ma scuzati,daca am gresit rubrica.Am o sora care locueste cu familia in italia,si ... (vezi toată discuția)
Calatorie copil chonkar chonkar Suntem in vacanta in india , sotul meu find cetatean Indian, iar eu si copilul vrem sa mergem de aici acasa in romania de pasti. Daca sotul nu calatoreste cu ... (vezi toată discuția)
Cum trebuie sa procedez?!!!- iesire cu minorul din tara manuela_maria manuela_maria Pana acum 2 zile am fost casatorita, cum sotul a decedat in urma unui infart mi-a ramas baietelul de 13 ani cu fratele sotului. Eu lucrez in Italia legal si ... (vezi toată discuția)