Reducerea vârstei de pensionare pentru grupa I sau a II a se cumulează sau nu cu reducerea de maxim 5 ani la stabilirea pensiei anticipate , respectiv anticipate parțial?
Mie mi se pare că art. 63 din Legea pensiilor și art. 50 din H.G. 257/2011 de aplicare sunt în contradicție totală!
Art. 63 din legea pensiilor 263/2010 La acordarea pensiei anticipate, reducerea vârstei standard de pensionare prevăzute la art. 62 alin. (1) nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere reglementată de prezenta lege sau de alte acte normative.
Art. 50 din HG 257/2011 (1) În vederea deschiderii dreptului la pensia anticipată şi la pensia anticipată parţială, stagiul de cotizare cuprinde şi perioadele suplimentare acordate pentru activitatea desfăşurată în grupele I şi a II-a de muncă, respectiv în condiţii deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii de muncă.
Buna ziua. Revin cu niste detalii. Tatal meu a lucrat 11 ani si 11 luni in grupa a doua in procent de 100%. Pe langa acesti ani, mai are 6ani 2 luni in grupa a doua in procent de 70%. Este nascut in Mai 1957 si are 43 de munca. Potrivit calculelor mele ar trebui sa iasa anul acesta la pensie. Este adevarat? In ultimii ani a fost PFA si si-a plati taxele (CAS, CASS si impozit). As vrea sa stiu daca poate iesi la pensie fara penalizare in luna Mai anul acesta ca sa nu mai depunem declaratia unica pe tot anul in cazul in care se poate depune si pentru jumatate de an. Multumesc mult pentru ajutor!
Limita de varsta la 62 ani si 6 luni.
Pensie anticipata (fara penalizare)oricand doreste,
Anii de grupa mai aduc un stagiu aferent de 4 ani(3 luni/an).
43 + 4 = aproximativ 47 ani de stagiu.
Multumesc. Cum sau unde putem verifica pentru a ne asigura ca intr-adevar are cei 43 ani de cotizare si nu mai putini? Se poate obtine un buletin informativ de la casa de pensii? De asemenea, exista vreo diferenta intre valorile pensiilor in caz de pensionare la limita de varsta sau anticipata fara penalizare? Ma astept sa fie o diferenta din moment ce pensionarea la limita de varsta ar aduce inca un an de cotizare cel putin, daca nu chiar 2, deci ar fi mai mare valoric.
Grupa munca
ciubotarudan
Pentru 13 ani si 7 luni lucrati in gr. 2 de munca, la impliniriea varstei de pensionare se adauga ceva . Mentionez ca sunt barbat ,nascut pe20.06.1954 , in ... (vezi toată discuția)
Pensie
camybya
Tatal meu, nascut in 1958, are o vechime in munca de 35 de ani, stagiul militar de 2 ani, si in plus are grupa a doua pentru o perioada de 5 ani. As dori sa ... (vezi toată discuția)