avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Grupa se ia in calcul la stabilirea pensiei anticipate?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Grupa se ia in calcul la stabilirea pensiei anticipate?

Reducerea vârstei de pensionare pentru grupa I sau a II a se cumulează sau nu cu reducerea de maxim 5 ani la stabilirea pensiei anticipate , respectiv anticipate parțial?

Mie mi se pare că art. 63 din Legea pensiilor și art. 50 din H.G. 257/2011 de aplicare sunt în contradicție totală!

Art. 63 din legea pensiilor 263/2010 La acordarea pensiei anticipate, reducerea vârstei standard de pensionare prevăzute la art. 62 alin. (1) nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere reglementată de prezenta lege sau de alte acte normative.

Art. 50 din HG 257/2011 (1) În vederea deschiderii dreptului la pensia anticipată şi la pensia anticipată parţială, stagiul de cotizare cuprinde şi perioadele suplimentare acordate pentru activitatea desfăşurată în grupele I şi a II-a de muncă, respectiv în condiţii deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii de muncă.

Aștept cu mare interes păreri ...
Cel mai recent răspuns: Iulu , utilizator 07:57, 18 Iunie 2024
Buna ziua, va rog sa-mi spuneti si mie pentru o femeie nascuta in 12 08 1966, care lucreaza din 1986 neintrerupt si are 8 ani si 9 luni lucrati in grupa a 2 a, cand poate iesi la pensie partial anticipata? Va multumesc.
August 1966 Iulie 2029 62/11 34/9
Pensie anticipata partiala la 57 ani si 11 luni, daca va indeplini conditia de stagiu complet de 34 ani si 9 luni, fara stagiul asimilat(cursuri universitare de zi, pensie de invaliditate).
La acest moment are 33 ani si 5 luni de cotizare,
Buna seara,

Tatal meu este nascut pe 20 aprilie 1959.
Are 35 de ani si 4 luni vechime in munca.
Din acestia, 12 ani, 6 luni si 12 zile sunt lucrati in grupa a 2-a.

La ce varsta poate sa iasa la pensie anticipata sau anticipata partiala?

P.S. De asemenea, am auzit ca ar exista optiunea sa i se calculeze cuantumul pensiei in functie de cotizatia mamei mele, in loc de cea a lui? Mama a murit inainte de varsta de pensionare, dar a avut o vechime si un stagiu de cotizare mai mare.

Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Februarie 2018
codrutn, utilizator
Limita de varsta la 62 ani si 6 luni
Pensie anticipata sau anticipata partiala la 60 de ani.
Conditia de stagiu pentru pensie anticipata este de 43 de ani, fara stagiul asmilat(armata, cursuri universitare de zi, pensie de invaliditate).
Conditia de stagiu pentru pensie anticipata partiala este de 35 de ani, fara stagiul asimilat.
La implinirea varstei de 62 ani si 6 luni puteti opta:
-Pensia proprie, sau
-Pensia de urmas de 50% din cea a sustinatorului(decedatului).
Multumesc!

Alte discuții în legătură

Pensionare dorel57 dorel57 nascut 1957 04 vechime in munca 36 ani lucrat gr.2 12ani .cand ma pot pensiona anticipat . multumesc (vezi toată discuția)
Grupa munca ciubotarudan ciubotarudan Pentru 13 ani si 7 luni lucrati in gr. 2 de munca, la impliniriea varstei de pensionare se adauga ceva . Mentionez ca sunt barbat ,nascut pe20.06.1954 , in ... (vezi toată discuția)
Pensie camybya camybya Tatal meu, nascut in 1958, are o vechime in munca de 35 de ani, stagiul militar de 2 ani, si in plus are grupa a doua pentru o perioada de 5 ani. As dori sa ... (vezi toată discuția)