avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 428 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Coproprietate apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Coproprietate apartament

Sunt coproprietar in cote egale (50%), impreuna cu fosta prietena, a unui apartament de 3 camere in valoare de 70.000 EUR. Eu am mai investit (am facturi pe numele meu + chitante) 20.000 EUR pt. amenajarea apartamentului (zugravit, parchet, faianta, mobilier, instalatii sanitare, aparatura electrocasnica). Nici unul dintre coproprietari nu are bani pt. a cumpara partea celuilalt si nu se poate efectua vanzarea catre un tert, valoarea de piata a apartamentului scazand foarte mult. Nu am putut ajunge pe cale amiabila la incheierea unui partaj de folosinta. Intrebarile pe care le am sunt urmatoarele:
1) eu locuiesc in apartament, iar fosta prietena a introdus in apartament o ruda, impotriva vointei mele; fosta prietena, respectiv ruda sa nu contribuie la cheltuielile de intretinere (gaz, curent, apa, cablu); pot sa cer la politie sau in instanta evacuarea rudei, eu nefiind de acord cu persoana si/sau cu faptul ca celalalt coproprietar nu-si plateste cota parte din intretinere
2) in cazul in care unul dintre coproprietari va deschide actiune de partaj, eu cum imi recuperez cei 20.000 EUR investiti in amenajare; care este algoritmul de calcul al evaluatorului si al instantei in cazul atribuirii apartamentului unuia dintre coproprietari celalalt platind o sulta sau in cazul vanzarii apartamentului la licitatie?
3) datorita investitiei suplimentare, am sanse mai mari de a mi se atribui mie apartamentul, urmand a plati o sulta celuilalt coproprietar?
4) la cererea unuia dintre coproprietari poate instanta stabili o sulta formata dintr-un avans si rate ce se intind pe mai multi ani?
Cota sa parte din dreptul de proprietate , daca e individualizata , da , prin simplul acord de vointa , fara acordul celorlalti copartasi.
in schimb pentru intregul bun imobil aflat in coproprietate , functioneaza regula unanimitatii, in sensul ca toti coproprietarii trebuie sa si exprime vointa in vederea instrainarii bunului.
In lipsa unu copartas sau al unui minor ,actul e lovit de nulitate relativa.
O situatie speciala exista in cazul proprietatii comune in devalmasie , unde nici unul dintre soti nu are individualizata nici macar o cota parte din dreptul de proprietate , atunci nu ar sti ce /cat sa doneze/vanda .
Numai dupa partaj ,s-ar putea dispune instrainarea , intrucat cotele ar fi individualizate.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Martie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
In privinta punctului 3 al dv., eu nu sunt de acord cu colegii mei si consider ca imbunatatirea imobilului cu acordul coproprietarului (tacit sau expres) avantajeaza unul dintre coindivizari la atribuirea bunului in natura.

art. 673 indice 9 Cod procedura civila:
La formarea si atribuirea loturilor, instanta va tine seama, dupa caz, si de acordul partilor, marimea cotei-parti ce se cuvine fiecareia ori masa bunurilor de impartit, natura bunurilor, domiciliul si ocupatia partilor, faptul ca unii dintre coproprietari, inainte de a se cere imparteala, au facut constructii, imbunatatiri cu acordul coproprietarilor sau altele asemenea.
Acest fapt l-am mentionat si eu , dna av.Liliana, ca imbunatatirile ar contitui in avantaj in vederea atribuirii bunului.
:"> Scuze, Ioana, nu am fost tare atenta... Corect!
Buna ziua! Sunteti speranta mea in elucidarea unei situatii delicate. Eu si fostul meu prieten, totodata tatal copilului meu, suntem coproprietari la o garsoniera din iunie 2007. In contract este mentionata suma totala a imobilului dar nu si procentele. In urma cu 1 an si 9 luni ne-am despartit (n-am mai format un cuplu). Acum, ma da in judecata pt a-mi obtine partea mea de garsoniera, ca dovezi avand chitantele de intretinere pe care le-a achitat el prin banca. Intre noi a fost o intelegere tacita de genul, nu cer pensie copil, nu-mi ceri cheltuieli de intretinere pt garsoniera.
Mentionez ca in 2 ani, am fost de 4 ori in interesul sanatatii copilului (vaccine, controale medicale), la aceasta garsoniera si nu am stat mai mult de 7 zile. Tatal copilului meu merge lunar. Facturile de cheltuieli au fost luate de fostul fara a ma instiinta de continutul sau sumele datorate. Intrebarile mele sunt:
1. exista sanse sa pierd jumatatea mea de garsoniera, el avand aceste chitante de intretinere pe numele lui?
2. este posibil sa ma oblige la cheltuieli de judecata?

Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Duminică, 10 Ianuarie 2010
ContSters57364, utilizator

Alte discuții în legătură

Vanzare apartament cu doi proprietari fara acordul unuia din ei trasorv trasorv Buna ziua , impreuna cu altcineva [ fara niciun grad de rudenie ] detin un apartament , in procente diferite si vreau sa imi recuperez cota parte din el prin ... (vezi toată discuția)
Partaj apartament alel alel Buna ziua, Am mai multe nelamuriri in ceea ce priveste partajul parintilor mei. Au impreuna un apartament, sunt divortati, iar mama mea locuieste in chirie ... (vezi toată discuția)
Indiviziune ContSters262943 ContSters262943 Am depus o actiune de iesire din indiviziune . Coindivirarii ma ameninta cum ca oricum nu are ce sa mi ramina de acolo ( este o casa in care am copilarit - am ... (vezi toată discuția)