avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1056 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie - intoarcere conventionala bun
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie - intoarcere conventionala bun

Buna ziua,

Am 2 intrebari cu privire la un contract de donatie, in care s-a prevazut intoarcerea conventionala a bunului in patrimoniul donatorului, in cazul in care donatarul predecedeaza donatorului:
- ce se intampla daca intre timp donatorul a instrainat imobilul unui tert?
- daca imobilul a fost ipotecat, ce se intampla cu ipoteca? imobilul se intoarce in patrimoniul donatorului liber de orice sarcini?

Multumesc anticipat,
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 12:13, 14 Mai 2013
Parerea mea este ca atat tertul cumparator, cat si cel ce a acceptat ipoteca si-au asumat riscul contractului tinand cont ca stiau de clauza donatiei.
Aveti cumva notat interdictie de instrainare la CF?
Iar in cazul doi mostenitorii donatarului au obligatia sa reintoarca in patrimoniu donatorului fara ipoteca.
Va multumesc; nu este notata interdictia de instrainare, este notata doar obligatia reintoarcerii bunului, ca sarcina; inteleg prin urmare ca eventualul tert dobanditor isi asuma acest risc, daca doreste; la fel si banca care instituie ipoteca, isi asuma riscul ca eventualul contract de ipoteca sa ramana fara obiect.
daca este notata acea sarcina, cam greu sa fie facuta o alta instrainare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatia unui teren cu clauza nicoleta1975 nicoleta1975 Am 35 de ani si sunt proprietar al unui teren de 3.000 mp (pe care l-am cumparat) .As dori sa-l donez mamei mele (vaduva).Cu clauza ca dupa moartea mamei, ... (vezi toată discuția)
Vanzarea imobilului ipotecat. ma pot folosi de prev.art.1790 c.civ. ? ContSters40598 ContSters40598 Ca si creditor am un drept de ipoteca legala (luat in cursul unui proces penal) asupra unui imobil. Ipoteca a fost transcrisa la registrul de CF. Ulterior ... (vezi toată discuția)
Clauza de inalienabilitate Alexandra2214 Alexandra2214 A si B au incheiat un contract de donatie a unui teren prin care A in calitate de donator a transmis lui B proprietatea terenului si B si-a asumat pe de-o ... (vezi toată discuția)