In toamna urmeaza sa ma casatoresc . Viitorul meu sot a mai fost casatorit si are un copil minor in custodia mamei (caruia firesc ii plateste pensie alimentara); ulterior divortului a dobandit un imobil prin contract de vanzare-cumparare cu uzufruct de la parintii lui. Eu am achzitionat un imobil in anul 2010 prin programul « Prima casa », care este inca neachitat.
As vrea sa stiu in caz de succesiune daca apartamentul meu pentru ca este neachitat devine bun comun ? Mi se pare normal ca acest copil sa-si mosteneasca tatal, dar nu mi se pare normal sa mostenesca si bunurile mele Fac precizarea ca veniturile mele le depasesc pe cele ale viitorului sot si rata de credit o suport exclusiv din veniturile mele. In viitor urmeaza sa locuim in apartamentul sotului si sa-l modernizam. Conventia matrimoniala prin care sa alegem regimul separatiei de bunuri este o solutie ?
Eu cred ca este simplu, in cadrul conventiei se poate arata in ce conditii se participa de catre fiecare la cheltuielile casatoriei, care ce bunuri achita (personal sau nu) etc.
Trebuie doar specificat foarte bine si anticipata evolutia relatiei de cuplu (aparitia de copii etc.).
As fi vrut o solutie la care sa pot apela de acum, dar se pare ca tot va trebui ca in caz de doamne fereste sa fac dovada ca veniturile mele sunt mult mai mari. Nu vreau sa fiu gresit inteleasa il iubesc pe acest barbat si am acceptat faptul ca are un copil dar nu vreau sa impart cu ea si ceea ce am eu. Sotul meu din casatoria anterioara a plecat fara nimic lasand toate bunurile dobandite fostei sotii ca acestea sa-i revina ulterior ficei lor.
Exista vreo varianta ca in momentul in care va aparea un copil al nostru sa facem testament si sa ii lasa amandoi bunurile noastre (stiu ca testamentul poate fi contestat).
Pai puteti apela acum la aceasta solutie; cat despre venituri, nu aveti cum face azi dovada ca ele se vor pastra in acelasi procent pe perioada intregii casatorii.
Totusi, puteti pune in conventie anumite conditii si prioritati de plata a sotilor, modalitatea in care acestea se fac pentru a fi considerate plata unuia sau a celuilalt, asa incat, la o eventuala necesitate, dovada sa fie facuta de dv. mult mai usor.
Pentru un eventual copil trebuie vazute lucrurile si partajul sotului cu fosta sotie, avand in vedere ca el va avea atunci 2 copii. Egali in fata legii.
Multumsc frumos pentru raspunsuri!
O ultima intrebare care sunt actele care trebuiesc duse la notar pentru incheierea conventiei si daca incheierea conventiei este o procedura e durata?
Alegerea regimului matrimonial are efecte in eventualitatea in care, pe viitor, veti ajunge la divort. Dv vreti sa inlaturati de la mostenirea bunurilor dv proprii copilul sotului din prima casatorie, dar nimeni nu va garanteaza ca viitorul dv sot va deceda inaintea dv.
Chiar daca optati acum pentru un anumit regim matrimonial, daca dv veti fi cea care va deceda prima, sotul va veni la mostenirea bunurilor dv, iar bunurile ce vor intra in patrimoniul lui, vor intra in masa succesorala a urmasilor sai.