avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 823 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Importanta sau neimportanta fotografiei in cadrul ...
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Importanta sau neimportanta fotografiei in cadrul raportului de constatare tehnico-stiintifica

In raportul de constatare tehnico-stiintific nu exista obligativitatea de a se efectua si fotografii?
Aceasta intrebare este la modul general.

In cadrul raportului de constare tehnico-stiintific cu privire la presupuse plante etnobotanice ( ca sa le numesc generic) nu trebuie fotografiate substantele mai inainte de a fi expertizate, nu este o cerinta imperativa sau aspect legal?

Va multumesc anticipat, stimati experti.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 13:29, 24 Mai 2013
Puteti alege ca expert parte, un expert/ specialist tehnic judiicar, specialitatea chimie, din lista publicata pe site-ul MJ. In lista, la specializarea chimie (poz.18 din Ordinul MJ nr. 199/C/18.01.2010), respectiv la specializarea chimia si ingineria substantelor organice, petrochimie si carbochimie (poz.17 din ordin) sunt la gramada, fara a se mentiona daca este chimist sau ing. chimist, la baza.
Citind ordinul mentionat, vad acum si specializarea biologie (poz. 13 din ordin), care ar putea fi o varianta posibila.
Ideea mea era sa fie de preferat la baza, chimist (absolvent fac. de chimie de la universitate sau chiar cadru universitar), nu inginer chimist (absolvent de chimie industriala la politehnica sau de tehnologie chimica la institutul de petrol si gaze) si daca se poate cu experienta profesionala de laborator (de preferat in laborator de plante fitotoxice - se afla pe langa directiile agricole judetene) sau in cercetare.
Ceva date suplimentare, ati putea obtine si in urma unei discutii cu cineva de la Agentia antidrog.
Am citit cu mare atentie opiniile dvs. care mi se par foarte interesante.
Trebuie totusi, sa precizez inca odata faptul ca, in cazurile cu plantele etnobotanice, accentul nu este pe plante.
Plantele sunt doar fragmente vegetale care nu sunt toxice absolut deloc, sunt aromatizate si in urma arderii si inhalarii au un gust tolerat de catre organismul uman.
Amestecurile de plante din produsele etnobotanice sunt uscate, ele nu-si pot schimba culoarea pentru ca din fabrica sunt sigilate si nu intra in contact cu aerul pentru ca sa putem presupune ca din cauza oxidarii isi schimba culoarea.
Asa cum am mai aratat, in cazurile cu plante etnobotanice, plantele sunt doar de forma si gust, iar efectul lor este cauzat de catre substantele chimice active din familia JWH, substanta care este incriminata de Legea 143/2000 si care a fost creata in laboratoarele unei universitati din SUA in scopuri analgezice.
Substantele de tip JWH din produsele etnobotanice nu se vad, ele fiind in mod artificial create in laborator, au culoarea alba si o putem asemana cu sarea de bucatarie.
Acest praf alb (JWH) in urma dizolvarii se stropeste pe fragmentele vegetale maruntite, se usuca, nu se mai vede si nici nu poate fi vizibil nici cu ochiul liber si nici cu aparatura de laborator.
Se poate constata doar existenta acestor prafuri, dar doar atat si nimic mai mult.
Praful alb (JWH) fiind in forma lichida, se stropeste pe plante si se usuca, insa ramane cumva pe acele fragmente de plante.
Problemele cu aceste plante sunt multiple si confuze chiar si judecatorilor.
In cazul meu, s-a facut o analiza de laborator in urma caruia s-a intocmit un raport de constatare din care rezulta ca acele fragmente vegetale contineau substante active din famila JWH.
Tot in acel raport de constatare se arata faptul ca, fragmentele vegetale s-au consumat in totalitate in cadrul analizei de laborator.
Am solicitat la instanta de fond efectuarea unui nou raport de constatare, a fost admisa solicitarea si im mod curios, s-a facut si al doilea raport de constatare aratand acelasi rezultat, insa la prima analiza de laborator, materialul pus la dispozitie s-a consumat in totalitate, iar al doilea raport fiind facut din burta.
Pe langa acest detaliu mai mult decat ciudat, am solicitat efectuarea unui studiu la Institutul National de Criminalistica din cadrul IGPR insa, in mod surprinzator, instanta a solicitat la un alt laborator din cadrul BCCO.
Am analizat o cauza cumva identica din care, am vazut ca la Institutul National de Criminalistica, rezultatul a fost diferit fata de cel de la laboratorul BCCO astfel, intr-un alt caz, sunt doua analize de laborator ce arata rezultate total diferite.
In cadrul procesului in care fac si eu parte, am solicitat la randul meu sa se faca un nou raport la INC insa, cei de acolo au comunicat instantei ca ei nu fac asa ceva.
Asadar, imi ridic intrebarea fireasca, cum se poate ca intr-un dosar INC sa efectueze studiu de laborator, iar in altul nu?
Sunt multe detalii si amanunte ce pot fi dezbatute, invartite pe toate fetele cu privire la aceste rapoarte si expertize al caror rezultate cu siguranta ca nu sunt certe si clare atata timp cat aparatura din laboratoare nu sunt utilate cu etaloane.
Laboratoarele au unele specre de referinta, dar rezultatele analizelor intotdeauna arata diferente de cativa atomi, ceea ce in chimie lasa loc de interpretari si de dubiu.
Mai mult decat atat, in opinia mea, este esential si aspectul ca, in urma analizelor de laborator nu se gaseste formula chimica a substantelor pretins descoperite, detaliu care consider ca, este cel mai important in sensul ca, daca nu gasesti formula chimica a substantei despre care sustii ca este interzisa, exista riscul sa nu fie cu certitudine substanta pe care crezi ca ai gasit-o.
S-ar putea spune cu certitudine despre o substanta ca este ea, daca ai gasit formula chimica si daca aparatura este etalonata, dar fara etaloane si cu un numar de atomi diferiti fata de cele din spectrele de referinta, se poate spune ca analiza de laborator este incompleta si poate fi eronata.
Va doresc o zi placuta!
Ultima modificare: Miercuri, 22 Mai 2013
Marka, utilizator
Marka, veniti cu anumite mentiuni care pot fi avute in vedere, in exclusivitate, daca instanta de judecata nu dispune si de alte documente care ar trebui sa existe la dosarul cauzei, in afara de rapoartele de expertiza tehnica judiciara, respectiv buletinele de analiza de laborator anexate la raport.
Ma refer aici la declaratia de conformitate, certificatul de calitate si buletinul de analiza care, in conditiile legii, trebuie sa insoteasca orice produs importat, depozitatat, comercializat, precum si instructiuni de utilizare, instructiuni pentru securitatea si sanatatea utilizatorilor, etc., documente atat in limba tarii de provenienta sau de circulatie europeana cat si traduse in limba romana. Traducerile trebuiesc certificate de autenticitate, de catre traducatori autorizati de catre MJ.
Exista metode de analiza chimica calitativa si cantitativa pentru depistarea oricarui produs existent pe piata. Produsele care nu sunt mentionate/ identificate, sunt automat considerate periculoase pentru organismul uman.
Buna ziua!

Stimate domnule GigiPopa,

cu privire la certificate, buletine de analiza, declaratie de conformitate aveti dreptate insa, in Europa nu sunt chiar atat de importante cum presupuneti.
Piata fiind libera, se poate merge in oricare tara din UE, se poate achizitiona un produs oarecare, adus in tara si comercializat fara nicio restrictie. Ai factura, o inregistrezi si te apuci sa vinzi, dai bon fiscal si daca ti se cere, emiti factura si atat.
Trebuie sa luati in calcul amanunte esentiale cu privire la aceste tipuri de produse numite "etnobotanice" si anume ca, nu intamplator prafurile ce le consumau oamenii erau denumite "Sare de Baie", iar amestecurile de plante erau numite AROMATIZANTE pentru camera.
Pe ambalajele acestor produse se afla mentiunea clara ca, "Nu sunt destinate consumului uman" astfel, figurand in documentele de insotire a marfii ca aromatizante si saruri de baie, nu aveai de ce te adresa institutiilor statului pentru autorizatii ce ar fi emise pentru produse care ar pune sanatatea in pericol.
Mai mult decat atat, de exemplu pe plicurile cu "AROMATIZANTE" se afla scris in 7 limbi continutul acestora, dar se aflau numai amestecurile din plante care asa cum va spuneam mai sus, nu au niciun efect, iar substantele chimice active cu care erau stropite, nu figurau pe ambalajul pruduselor.
Prima data s-a descoperit substanta chimica activa din aceste "plante etnobotanice" intr-un laborator din Germania in urma unei autosesizari pentru motivul ca, o tanara de 16 ani, a fumat asemenea amestecuri de plante si a dormit aproape 20 de ore.
Asadar, este esential sa facem diferenta intre produse care nu sunt destinate consumului uman si produse periculoase pentru organism.
Pe cele mai multe produse aromatizante se afla mentionat si faptul ca, dupa desfacere, produsul se pune intr-un vas pentru emanarea aromei in spatiul unde este utilizat.
Pentru ca sa ma intelegeti cat mai clar, precizez ca, producatorii acestor aromatizante pentru camera, ascundeau in mod vadit de pe ambalaje continutul intreg al produsului deoarece, substantele chimice active nu se vedeau ele fiind dizolvate si stropite pe fragmentele vegetale ce formau aromatizantele pentru camera, desi ele, substantele chimice active, produceau efectele euforice.
Cu privire la traducerile mentionate de catre dvs. aveti dreptate, este obligatoriu sa fie etichetate cu descriere in limba romana, dar nu uitati, daca pe produs se afla scris, aromatizant pentru camera in limba engleza, traducerea in limba romana arata acelasi lucru cum ca, este aromatizant pentru camera.
Inca nu sunt convins daca m-am facut inteles, dar subiectul si dialogul mi se pare interesant si se incadreaza perfect la expertize, insa pana la a ajunge la discutia despre expertiza propriu zisa, este important sa cunoasteti detaliile despre produsele puse in discutie si despre fotografiile care sunt esentiale in opinia mea.
Va doresc o zi perfecta!

Toate detaliile pe care le mentionati, le cunosc. Am citit, m-am documentat din curiozitate, dar si meseria m-a ajutat.
Daca pe ambalaj sunt trecute mentiuni gen - sare de baie, aromatizante, etc. atunci este interzisa comercializarea ca substante etnobotanice (de altfel, in prezent interzisa comercializarea acestora in Romania). Lista cu substante etnobotanice se completeaza periodic, pe masura ce sunt identificate alte substante noi.
Legislatia romaneasca s-a aliniat la legislatia europeana deci declaratia de conformitate, fisa tehnica de securitate, certificatul de calitate, instructiunile de utilizare, etc. nu sunt "gaselnite" romanesti.
Daca pe ambalaj scrie una, in documente scrie alta si in realitate, in pachet este cu totul altceva, este contraventie sau infractiune, in functie de gravitatea faptei.
Orice expert va solicita sa i se puna la dispozitie documentele mentioante de mine, inclusiv buletinul de determinare a compozitiei produsului, pentru a se pronunta in cadrul raportului de expertiza.
Nu pot fi de acord cu mentiunea dvs. - "Piata fiind libera, se poate merge in oricare tara din UE, se poate achizitiona un produs oarecare, adus in tara si comercializat fara nicio restrictie. Ai factura, o inregistrezi si te apuci sa vinzi, dai bon fiscal si daca ti se cere, emiti factura si atat." Controlul institutiilor statului este obligatoriu pretutindeni in Europa, dar si in lume. In plus, in multe tari europene, dar si in lume, pedepsele pentru infractiuni sunt mult mai mari, iar amenzile contraventionale foarte consistente.
Din punctul meu de vedere, un producator sau un comerciant (indiferent cine ar fi acesta, din orice tara), daca stropeste un amestec de plante care nu sunt identificate in studiile de specialitate, ca fiind periculoase, cu o substanta chimica pe care nu o mentioneaza (nu se poate identifica) apoi pe eticheta produsului si in documentele care insotesc marfa, este cel putin incorect si se poate presupune, fara a gresi, ca are un gand ascuns.
Nu am motive sa cred ca acei comercianti care au cumparat marfa, direct din magazine din afara tarii/ de pe internet direct, etc.si ulterior au pus-o in vanzare in tara, au avut cunostinta despre substantele periculoase cu care au fost stropite plantele. Este problema justitiei sa stabileasca.

Alte discuții în legătură

Cantitate minima de fragmente vegetale pentru realizarea unui raport de expertiza fizico-chimica Marka Marka Buna seara! Va rog, sa ma ajutati cu un raspunsuri la intrebarile de mai jos. Care este cantitatea minima de fragmente vegetale (in care se presupune ... (vezi toată discuția)
Caracteristic substantei active de tip jwh Marka Marka Buna ziua. Solicit sprijinul dvs. pentru lamurirea interpretarii unor aspecte dintr-un raport de analiza tehnico-stiintifica. 1. Intr-o speta, instanta ... (vezi toată discuția)
Urgent. care este diferenta intre proba si contraproba? Marka Marka Buna ziua. Solicit sprijinul dvs. pentru clarificarea urgenta a unei nelamuriri cu privire la PROBA si CONTRAPROBA. 1. Este vorba despre un proces penal ... (vezi toată discuția)