Cu speranta ca am postat intrebarea in forumul potrivit, voi incepe prin a mentiona ca peroana in cauza sunt eu. (minor, 17 ani jumatate)
Interesandu-ma la cunostinte/persoane care in trecut si-au pus aceeasi problema, am aflat ca un minor poate trece granita doar cu insotitor (un tutore legal, sau un insotitor imputernicit). Am ales sa pun aceasta intrebare pe un forum de specialitate, pentru a ma convinge singur.
De cand Romania face parte din Uniunea Europeana, orice cetatean poate calatorii peste granita doar cu cartea de identitate asupra lui, din cate stiu, insa nu sunt convins ca si un minor poate face acest lucru folosindu-se in plus de o procura de la parinti.
In aceasta vara doresc sa plec in germania si intrebarea mea este daca pot face acest lucru doar cu acordul parintilor. Nu pot opta pentru un insotitor deoarece nu am conditiile necesare acestui lucru. Este vreo posibilitate sa calatoresc pana in germania singur? Am auzit povesti cum ca s-ar putea face procura pe numele soferului, totusi nu as vrea sa optez pentru acest lucru, nestiind daca este legal sau nu.
Sper ca am reusit sa-mi evidentiez intrebarea si astept un raspuns clar!
Care e scopul deplasarii, va asteapta cineva acolo, mergeti in vizita, cum e ?
Puteti calatori numai insotit de un adult cu acordul ambilor parinti (in conditiile legii 248/2005). Sunt companii aeriene care ofera serviciul de insotire, nu stiu daca asta se intampla si la societatea de transport cu a carui auto calatoriti, insa ar trebui sa va predea cuiva.
Niciun minor nu poate calatori neinsotit! Asta este legea! Este vorba de o declaratie acord prin care parintii isi dau consimtamantul ca minorul, copilul lor, sa calatoreasca insotit de o persoana desemnata, careia II trebuie cazier daca nu este parintele copilului, sa calatoreasca intr o perioada anume in Tara de destinatie UE.
Da, la destinatie eu voi fi asteptat de catre fratele meu. As vrea sa merg in vizita pentru o luna de zile.
Deci cu alte cuvinte nu am cum sa ma deplasez singur, fara insotitor (cost suplimentar pe care nu mi-l pot permite, nici nu stiu exact cam cu cat se "inchiriaza" un astfel de insotitor).