In firma noastra seful a anuntat un angajat ca din cauza lipsei de proiecte , va trebui sa isi caute altceva de lucru si ca mai are vreo 20 zile. Reactia angajatului nu a fost una problematica: a inteles situatia, mai ales ca de vreo doua saptamani nu facea prea multe chestii...
Intrebare: care este solutia cea mai avantajoasa de a intocmi decizia de incetare a contractului de munca astfel incat angajatul sa poata beneficia de somaj ?
Va multumesc pentru ajutor...as mai avea o intrebare: art 73(1) din Codul Muncii prevede ca perioada de preaviz pentru cei concediati conform art 65 din Codul Muncii sa nu fie mai mica de 15 zile lucratoare. In CIM-ul salariatului tot acest termen de 15 zile lucratoare este prevazut.Sa inteleg ca nr de zile de preaviz in acest caz poate fi mai mic de 20 zile lucratoare?
Codul muncii prevede 15 zile lucratoare iar CCMUNN prevede 20 de zile lucratoare. Se ia varianta cea mai favorabila salariatului, adica 20 de zile lucratoare.
Buna ziua,
Am revenit cu cateva intrebari:
1. Incheierea CIM cu art 65 presupune doar desfiintarea postului? caci in firma sunt mai multe persoane care lucreaza pe acelasi post dar pe proiecte diferite.Doar unul din aceste proiecte a incetat...poate fi ales ca motiv restrangerea activitatii si in acest caz angajatul sa poata beneficia in continuare de somaj?
2. Am inteles ca angajatorul este obligat sa combata activ somajul: sa depuna o adresa catre Agentia pentru ocuparea fortei de munca prin care sa solicite posturi disponibile pe calificarea persoanei respective.Exista vreun numar de zile in care angajatorul trebuie sa astepte raspuns din partea acestei agentii?
Va multumesc anticipat.
1. Concedierea în baza art. 65 din Codul muncii presupune desfiinţarea locului de muncă al salariatului concediat. Daca acel proiect a incetat, poate conmstitui motiv de restrangere a activitatii.Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă.
2. Deşi art. 65 nu reglementează în sarcina angajatorului obligaţiile de diligenţă de a oferi salariatului care urmează a fi concediat un alt loc de muncă vacant, instanţele judecătoreşti au apreciat că angajatorul are această obligaţie, în spiritul prevederilor legale pentru protecţia salariaţilor.
Somaj
B_Larisa
Buna ziua! Am primit decizia pentru somaj, in care scrie \\"Avand in vedere restrangerea activitatii firmei. In baza art. 65 alin 1 din Codul Muncii; in ... (vezi toată discuția)
Desfiintare post
msc_angela
Buna ziua,
Am o problema pe care v-as ruga sa mi-o lamuriti, daca se poate.
Sunt angajata la o firma, iar acum o luna am reusit si l-am angajat si pe sotul ... (vezi toată discuția)