avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mosteniri
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mosteniri

suntem doi frati, parintii au decedat-[tatal acum 40 ani mama in 2011] nu s-a dazbatut succesiunea . eu am ramas cu toate cheltuielile inclusiv intretinerea mamei pina la deces. fratele e plecat de 40 ani de acasa si nu s-a implicat in nici un fel in ajutarea mamei spunind ca el nu se intoarce niciodata in localitate , nu a facut declaratie de acceptare a mostenirii. .Acuma dupa 2 ani ajuns la ananghie vine cu pretentii la mostenire. specific ca mama a lasat un testament pentru mine ,scris de mana dar neinregistrat la notar. va rog sa-mi spuneti ce sanse are sa cistige daca va deschide succesiune.,. in prezent eu ma ocup de casa si de toate cheltuielile aferente. multumesc
Cel mai recent răspuns: olga2011 , utilizator 17:53, 15 Mai 2013
Stimat forumist,

Ca principiu, în cazul existenței copiilor, aceștia nu pot fi exheredați total, nici chiar prin testament, având așa-numita rezervă legală.

Totuși, în particular, situația dvs vă poate fi favorabilă: puteți argumenta neacceptarea succesiunii fratelui dvs în termenul legal de acceptare, iar în ceea ce vă privește, acceptarea acesteia în mod tacit.

Prin urmare, un prim demers ar putea fi începerea dezbaterii succesorale, aducând în favoarea dvs argumentul acceptării tacite în ceea ce vă privește și renunțării prin neacceptare față de fratele dvs.

Cu stimă
multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntarea expresa la succesiune este necesara daca exista testament? Valentinat22 Valentinat22 Este necesara declaratia de renuntare expresa la o mostenie in cazul in care exista testament legal in favoarea unei alte persoane, in situatia in care partea ... (vezi toată discuția)
Ce trebuie sa facem? DanyD DanyD Buna ziua, Eu si sora mea, acum 20 de ani in urma am fost abandonati de mama noastra, aceasta plecand in Turcia si intemeindu-si acolo alta familie. Acum ... (vezi toată discuția)
Mostenire ella2010 ella2010 va rog sa ma lamuriti . mama mea a facut inainte de deces un testament de mana fara notar ,cu doi martori e valabil? multumesc. suntem doi frati ... (vezi toată discuția)