Nu stiu cu ce parte sa incep, moral, legal?
Legal nu va rupeti nimic dv. Isi indeplineste sotul dv. o obligatie legala. (Intre dv. si sot este o diferenta ca intre doua planete; or fi in acelasi sistem solar, dar sunt 2 planete diferite, cu orbite diferite, cu sateliti diferiti, cu orientari diferite.)
Legal nu ne intereseaza ce si cum crede sotul dv., ci daca intreprinde ceva sau nu.
Legal, anul scolar tine de la 1 septembrie pana la 31 august anul urmator; are o durata de 1 an fix. Nu exista pauze in care copiii nu sunt la scoala, ei sunt la scoala continuu, pana termina cursurile sau intrerup scoala; de aceea se plateste pensie si pentru copilul din clasa a 11-a care a implinit 18 ani si e in vacanta de vara, de aceea pentru acea perioada mai sunt teme etc.
Tot legal, va intreb daca stiti care sunt datele de bacalaureat anul acesta? Caci daca vreti sa nu ii mai achite din iunie pensie sotul dv., atunci va informez ca sunt 2 sesiuni de bacalaureat in iunie-iulie si august-septembrie. Cam cand sa mearga la munca fiica lui, in timpul probei la mate sau la engleza?
Moral, indiferent ce spune sotul dv., e influientat de pozitia dv. Daca ar fi dorit sa nu plateasca pensie (cum doriti dv.), ar fi luat el initiativa informarii; consider ca ar putea simti, constient sau nu, o presiune din partea dv.
Barbatii sunt mai degraba persoane care actioneaza, fata de femei care mai degraba vorbesc si comunica. Totusi, nu stim sa fi avut vreo initiativa.
Tot moral, faceti o diferenta majora intre familia dv. si acest copil al sotului pe care nu-l includeti nicaieri; el face parte din familia sotului.
La fel, spuneti de mari probleme cu un copil despre care nu stiti macar cand are bacul, asa incat daca adultii nu se implica in viata copiilor, aceste neintelegeri nu sunt decat urmari normale ale greselilor adultilor.
Daca acel copil se simte discriminat in familia tatalui nu stiu, insa aici mi s-a parut ca ati inclina a face o diferentiere majora intre fiica infiata a sotului si copilul pe care il aveti cu acesta. Agresiunea este o forma de aparare.
Pentru sotul dv., legal si moral, nu ar trebui sa existe diferenta si, asa cum o trateaza astazi pe copila, asa l-ar putea trata maine pe celalalt copil al sau. Din experienta mea, chiar asa il va trata, spre surprinderea dv.
In concluzie, si legal si moral ar trebui sa fie decizia exclusiva a sotului dv. Ar putea alege sa-i plateasca si daca nu isi continua studiile, o perioada, pana se pune pe picioare; ar putea decide sa ii mareasca pensia daca isi continua studiile, ca un bonus... ar putea alege sa se implice mai mult in viata ei...
Fuga dupa baieti si iesit e absolut normala pentru un adolescent, nu vad nicio situatie deosebita.
Nu puneti problema, vreodata in instanta, despre bugetul dv. si al familiei dv., caci legal se va discuta exclusiv despre veniturile/cheltuialile sotului si atat.
Revin; daca e clasa a 12-a, poate ii sisteaza de la 31 mai pensia, caci atunci termina cursurile. E ciudat ca nu cunoasteti detalii despre viata ei profesionala, insa va implicati destul de mult in cea financiara.