avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1215 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... PARTAJ - UNUL DIN SOTI A RAMAS IN ACTELE DE IPOTECA
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

PARTAJ - UNUL DIN SOTI A RAMAS IN ACTELE DE IPOTECA

A divortat de sotie acum 3 ani, cand s-a pronuntat si actiunea de partaj.
Sotii au avut o intelegere intre ei, ea a ramas cu casa si tot ce era in ea, obligandu-se sa-l scuteasca pe el de niste datorii fata de rudele ei iar el a plecat cu masina.
In pronuntarea partajului, instanta a luat cunostinta de intelegerea dintre cei doi, in care este stipulat ca ea sa ramana cu casa si sa se oblige sa preia si creditul ipotecar aferent.
La dosar a fost anexata si o adeverinta de la banca, in care banca este de acord cu intelegerea dintre ei si cu preluarea creditului de catre ea.
Instanta de judecata a luat cunostinta si de aceasta, lucru scris si in actiunea de partaj.
Au trecut 3 ani de cand ea nu-l mai scoate din actele de la casa. Exista o intelegere la banca semnata de cei doi, prin care el va iesi din acte dupa ce ea vine cu un codebitor.
Intrebarile mele:
Ce actiuni poate intreprinde el, ca sa nu ramana pagubit?
Exista vreo cale legala prin care sa o poata obliga sa respecte intelegerea de la partaj?
Se poate ataca in instanta intelegerea de la partaj, cu rejudecarea bunurilor si eventual obligarea ei la plata unei sulte?

Va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 15:04, 20 Iunie 2013
Nu se obliga in numele altcuiva, se obliga in nume propriu, ea se obliga sa aduca un codebitor ori sa refinanteze ori ce mai scrie acolo, ca nu stiu.
Vorbim de obligarea unui om sa aduca alt codebitor - ori asta inseamna ca se obliga cineva sa oblige pe altcineva, cred eu.
Nu este o obligatie asumata de mine; daca nu-l aduca garant pe A, caut pe B si tot asa.
Obligatia poate fi si de diligenta nu stim, nu reiese din mesaj si nu revine cu detalii userul.
"Sotii au avut o intelegere intre ei, ea a ramas cu casa si tot ce era in ea, obligandu-se sa-l scuteasca pe el de niste datorii fata de rudele ei iar el a plecat cu masina. "
Mii de scuze pentru intarziere, am fost plecata intr-o zona fara net sau semnal la telefon.
Am gresit formularea sper totusi sa intelegeti ce vreau sa spun.
In intelegerea semnata de cei doi, SOTIA a ramas cu casa si tot ce era in ea iar SOTUL cu masina. In aceeasi intelegere s-au sters niste datorii comune fostilor soti. Adica, SOTIA a anexat o procura de la rudele sale prin care acestea erau de acord ca SOTUL sa plece numai cu masina iar datoriile fata de ei sa nu mai fie returnate de catre acesta. Banii datorati de fostii soti au fost trimisi catre acestia prin western union si se putea face dovada existentei acelor bani la un moment dat. Pentru ca SOTUL sa nu se trezeasca cu probleme, a cerut sa se mentioneze in actiune de partaj si acest aspect.
La dosar s-a anexat o hartie de la banca in care banca spune ca este de acord cu partajul dintre cei doi soti si cu iesirea din actele de credit a SOTULUI dupa ce SOTIA va aduce un alt codebitor.
Nu exista niciun termen in decizia de partaj pana la care SOTIA trebuie sa-l scoata din actele de la banca si nici in hartia data de banca nu exista un astfel de termen.
Practic nu s-a judecat nimic, cei doi soti au avut intelegerea de mai sus, cine cu ce ramane iar judecatorul a luat cunostinta de intelegerea dintre cei doi si a dat o decizie.

Eu doream sa stiu daca SOTUL poate cumva sa o oblige/ sa o determine etc. sa il scoata din actele de credit cu ipotecare pe casa.
Nu se poate face nimic pe baza deciziei data de instanta, chiar daca nu este precizata o data anume pana la care ea sa-l scoata din acte?

Va multumesc mult si inca o data mii de scuze pentru intarziere.


nu se poate

Alte discuții în legătură

Partaj prima casa1 scoatere codebitor toma1983 toma1983 Buna ziua, Trecand direct la subiect, problema mea este urmatoare: am divortat si am impreuna cu fosta sotie un apartament cumparat cu prima casa 1. Am ... (vezi toată discuția)
Partaj - datorii comune diana_sal diana_sal buna ziua, va rog sa ma ajutati cu o informatie. in urma unei casatorii de 7 ani, am divortat de sotul meu la notar. La desfacerea casatoriei nu am facut si ... (vezi toată discuția)
Impartire credite drmon drmon buna ziua, in anul 2014 am facut o refinantare la toate creditele mele si ale sotului. pe aceasta refinantare eu sunt titular iar el e co--debitor. daca ... (vezi toată discuția)