avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 821 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie anticipata partiala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie anticipata partiala

Precizati-mi daca este posibil sa obtin pensie anticipata in canditiile in care am 26 ani vechime si 5 ani de facultate la zi ! Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 21:10, 15 Mai 2013
Trebuie sa spuneti care sunt luna si anul nasterii dvs. pentru un raspuns corect.
Oricum, la stabilirea stagiului pentru pensia anticipata nu se ia in calcul stagiul asimilat, adica cei 5 ani de facultate.
Pentru a fi suficienti cei 26 de ani de stagiu, ar trebui sa fiti nascuta in perioada ianuarie-martie 1949. Cu cat creste anul nasterii, se mareste stagiul complet de cotizare, deci s-ar putea sa nu aveti indeplinita aceasta conditie.

Legea nr.263/2010:

ART. 62
(1) Pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de prezenta lege.
....
ART. 65
(1) Pensia anticipată parţială se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum şi celor care au depăşit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani.



Stagiul complet de cotizare este stabilit in Anexa 5 la lege, in functie de sex, luna si anul nasterii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata marry_01 marry_01 Care sunt conditiile (procedurile) ce trebuie indeplinite (parcurse) pentru a beneficia de pensie anticipata. Va multumesc (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala cainebogdan cainebogdan Ce stagiu de cotizare trebuie sa ai pentru pensie anticipata partial si/sau varsta ? multumesc (vezi toată discuția)
Pensie anticipata doina ban doina ban Am varsta de 50 ani. Vechime pe cartea de munca : 28 ani Plus 4 ani cursuri universitare la zi, cu Diploma de licenta. Pot beneficia de pensie anticipata? ... (vezi toată discuția)