avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... recurs
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

recurs

buna ziua. un ınvinuit care nu s-a prezentat la proces penal şi nu are aparator , dupa ieşirea hotaririi judecatoreşti, are dreptul la recurs?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 18:39, 16 Mai 2013
Buna ziua,
Da are dreptul sa formuleze recurs in termenul prevazut de lege.
Atentie, pentru unele infractiuni exista si apel.
av. Gabriel Klein Kiritescu
In cazul in care inculpatul a lipsit in instanta, termenul de apel/recurs va curge de la data comunicarii dispozitivului de pe sentinta si nu de pe sentinta integrala . Aveti grija la termenul de apel/recurs sa nu formulati prea tarziu calea de atac.
multumesc mult pentru raspuns. dar. iertati-ma, nu ınteleg exact care este data comunicarii dispozitivului de pe sentinta şi nu de pe sentinta integrala. va rog frumos aveti bunavointa de a formula mai pe ıntelesul meu , nu am din pacate cunoştinta de prea multi termeni juridici. eu am mai auzit ca daca nu te prezinti de 3 ori se da hotarire definitiva fara drept de recurs sau apel . dar nu am vazut scris. Esta posibil sa fie aşa?
Buna ziua,
Data comunicarii dispozitivului este data cand ati primit acasa , conform datei postii, prima oara un inscris in care se spunea condamnarea. (suna cam asa: instanta condamna pe inculpatul ... la ... si este , de obicei, desctul de scurt, cam jumatate de coala de scris)
Acest inscris cuprindea doar ce a decis instanta nu si motivarea acestei decizii.
De la acea data incepe sa curga termenul.
av. Gabriel Klein Kiritescu
Si daca nu s-a prezentat la proces are dreptul la recurs dar nu a facut bine ca nu s-a prezentat.
In recurs este mult mai complicata situatia daca va este aplicata o pedeapsa cu executare.
De unde stiti ca nu ati avut avocat daca nu ati fost la proces?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reluare judecata Ersin Dervis Ersin Dervis Buna ziua ! Am si eu o intrebare : - am depus o contestatie la un proces verbal de amenda incheiat de ANAF , in ziua procesului nu am reusit sa ajung , se ... (vezi toată discuția)
Motivarea ºi comunicarea hotãrârii marusca marusca Am urmatoarea intrebare: am cistigat la fond la Tribunalul Bucuresti iar Curtea de Apel a respins recursul declarat de pirita. Motivarea recursului o voi ... (vezi toată discuția)
Acordare pensie alimentara minor ioanadavid ioanadavid buna ziua,in cat timp se acorda pensia alimentara dupa castigarea procesului de custodie si pensie alimentara? (vezi toată discuția)