avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 712 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... In ce conditii directorul iti poate cere nota ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

In ce conditii directorul iti poate cere nota explicativa?

As dori sa stiu cat mai exact pasii si conditiile, in care un superior ierarhic (ex. director gen.) poate solicita o nota explicativa unui salariat! Mai precis, o poate solicita direct, in mod verbal, sau trebuie sa existe o anumita procedura prea?
Imi pare rau ca nu pot da mai multe detalii!
Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:18, 1 August 2021
In general, nota explicativa se da in cadrul procedurii cercetarii disciplinare prealabile. NIciun text de lege nu reglementeaza posibilitatea luarii unei note explicative . In practica, unele persoane cu functii de conducere mai zeloase iau aceasta nota explicativa fara a urma o anumita procedura .
Notele explicative nu fac dovada efectuării cercetării prealabile. Aşadar, angajatorul trebuie să dovedească faptul că a convocat în scris salariatul, precizând obiectul, data, ora şi locul convocarii.
Notele explicative se solicita conform procedurilor prev in RI sau CCM. Insa daca vi s-a dat o anumita sarcina de indeplinit, atunci se poate solicita o explicatie in scris asupra modului de indeplinire a sarcinii.
Chiar daca unui salarat i s-a dat o anumita tributie, nici in acele conditii nu i se poate lua o nota explicatva .
Nota explicativa nu are suport legal . Nota explicativa data in afara cercetarii disciplinare nu are relevanta din punctul meu de vedere .. cercetarea disciplinara se dispune in urma inregistrarii unui referat si nu in urma unei note explicative.
In concluzie, nu ar trebui sa dau aceasta nota decat daca mi se solicita explicit in scris!
M-am convins ca nu are temei legal intr-adevar!
Multumesc frumos pt. mesaje!
Si inca ceva, cat de subtire este granita intre abuz de putere si exercitarea atributiilor de putere publica si cum poti dovedi acest lucru?
Poate sa fie o distanta mica sau mare intre abuzul de drept si exercitarea atributiilor de putere publica . Depinde de mentalitatea persoanei respective.

Alte discuții în legătură

Cercetare disciplinara mihaela_1968 mihaela_1968 Daca in urma unui incendiu s-a facut o cercetare de catre colegii de la Protectia Muncii si s-au gasit persoanele vinovate (care au dat declaratii scrise), se ... (vezi toată discuția)
Pentru cercetare disciplinara ciolobocul ciolobocul trebuie sa fiu anuntat despre cercetarea disciplinara doar in scris?sau daca convocarile ptr plecarea la lucru in strainatate se faceau doar telefonic nu era ... (vezi toată discuția)
Motive de contestare si anulare decizie de sanctionare ? oanaportar oanaportar - un sef de compartiment vrea sa ii ia unui salariat subordonat o Nota explicativa in legatura cu o fapta comisa de acesta in timpul programului de ... (vezi toată discuția)