As dori sa stiu cat mai exact pasii si conditiile, in care un superior ierarhic (ex. director gen.) poate solicita o nota explicativa unui salariat! Mai precis, o poate solicita direct, in mod verbal, sau trebuie sa existe o anumita procedura prea?
Imi pare rau ca nu pot da mai multe detalii!
Multumesc frumos!
In general, nota explicativa se da in cadrul procedurii cercetarii disciplinare prealabile. NIciun text de lege nu reglementeaza posibilitatea luarii unei note explicative . In practica, unele persoane cu functii de conducere mai zeloase iau aceasta nota explicativa fara a urma o anumita procedura .
Notele explicative nu fac dovada efectuării cercetării prealabile. Aşadar, angajatorul trebuie să dovedească faptul că a convocat în scris salariatul, precizând obiectul, data, ora şi locul convocarii.
Notele explicative se solicita conform procedurilor prev in RI sau CCM. Insa daca vi s-a dat o anumita sarcina de indeplinit, atunci se poate solicita o explicatie in scris asupra modului de indeplinire a sarcinii.
Chiar daca unui salarat i s-a dat o anumita tributie, nici in acele conditii nu i se poate lua o nota explicatva .
Nota explicativa nu are suport legal . Nota explicativa data in afara cercetarii disciplinare nu are relevanta din punctul meu de vedere .. cercetarea disciplinara se dispune in urma inregistrarii unui referat si nu in urma unei note explicative.
In concluzie, nu ar trebui sa dau aceasta nota decat daca mi se solicita explicit in scris!
M-am convins ca nu are temei legal intr-adevar!
Multumesc frumos pt. mesaje!
Si inca ceva, cat de subtire este granita intre abuz de putere si exercitarea atributiilor de putere publica si cum poti dovedi acest lucru?
Poate sa fie o distanta mica sau mare intre abuzul de drept si exercitarea atributiilor de putere publica . Depinde de mentalitatea persoanei respective.