avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 953 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... accident de munca soldat cu deces in strainatate
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

accident de munca soldat cu deces in strainatate

Buna Ziua,
Fratele meu a murit intr-un accident rutier in Franta luni, 13.05.2013. Era sofer pe TIR. A murit nevinovat. Cum s-a intamplat: era pe A 28 Rouan, a tras pe banda de urgenta deoarece avea pana de pneu. A apucat sa schimbe pneul, iar cand fixa roata cu probleme in locul de rezerva s-a produs cumplitul accident. Un alt TIR a venit pe acelasi sens de mers, a lovit o masina mica, apoi a tras dreapta si l-a luat in plin pe fratele meu. In final accidentul s-a soldat cu decesul fratelui meu (avea numai 40 de ani) si ranirea a 5 persoane din masina mica. A fost declarat accident de munca, peronalul firmei la care lucra a fost la fata locului si s-au facut toate formalitatile. Intrebarea mea ar fi ce fel de ajutoare, despagubiri se obtin in aceste cazuri. De asemenea cine are dreptul sa le primeasca, deoarece el era in divort, procesul trebuia sa fie pe 27.05.2013. Din cate m-am interesat divortul se va pronunta chiar daca a decedat. Mentionez ca are un copil in varsta de 15 ani.
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Mai 2013
niko79criss, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 13:16, 19 Mai 2013
1. Conform Legii nr.346/ 05.06.2002 republicata privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, asiguratii au dreptul la urmatoarele prestatii si servicii,
-art.18 lit.f) despagubiri in caz de deces
-art.45 al. (1) În cazul decesului asiguratului, ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale, beneficiază de despăgubire în caz de deces o singură persoană, care poate fi, după caz: soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul, moştenitorul, în condiţiile dreptului comun, sau, în lipsa acesteia, persoana care dovedeşte că a suportat cheltuielile ocazionate de deces.
al.(2) Cuantumul despăgubirii în caz de deces este de 4 salarii medii brute, comunicate de Institutul Naţional de Statistică.
2. Prin Contractul colectiv de munca incheiat la nivel de firma, urmasii victimelor accidentelor de munca au anumite drepturi, nominalizate in acest act incheiat intre sindicat/ reprezentantii salariatilor si angajator, document inregistrat la ITM.
3. Conform Legii pensiilor publice nr. 263/ 2010 cu modificarile si completarile ulterioare
-art. 83. - Pensia de urmaş se cuvine copiilor şi soţului supravieţuitor, dacă susţinătorul decedat era pensionar sau îndeplinea condiţiile pentru obţinerea unei pensii.
Pentru punerea în aplicare a art. 83. prin Normă de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice aprobate prin HG nr.257/ 20.03.2011. cu modificarile si completarile ulterioare:
al.(1) Beneficiază de pensie de urmaş copiii şi soţul supravieţuitor, în condiţiile legii.
-art.84. - Copiii au dreptul la pensie de urmaş:
a) până la vârsta de 16 ani;
b) dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani;
c) pe toată durata invalidităţii de orice grad, dacă aceasta s-a ivit în perioada în care se aflau în una dintre situaţiile prevăzute la lit. a) sau b).
Pentru punere în aplicare a art.84 prin Normă de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice aprobate prin HG nr. 257/ 2011
al.(2) În cazul copiilor de peste 16 ani, pensia de urmaş se acordă dacă aceştia urmează studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, indiferent de nivelul ei, fără a depăşi vârsta de 26 de ani.
-art.85 al.(1) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş pe tot timpul vieţii, la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 15 ani.
-art.121 În sistemul public de pensii, în afara pensiilor, se mai pot acorda, în condiţiile prezentei legi, următoarele prestaţii:
c) ajutor de deces, în cazul decesului asiguratului, pensionarului sau unui membru al familiei unuia dintre aceştia.
-art.125 al.(1) În cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, beneficiază de ajutor de deces o singură persoană care face dovada că a suportat cheltuielile ocazionate de deces şi care poate fi, după caz, soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau, în lipsa acestora, oricare persoană care face această dovadă.
al.(2) Dovada prevăzută la alin. (1) se poate face prin orice mijloc de probă admis de lege.
al.(3) Cuantumul ajutorului de deces se stabileşte anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat şi nu poate fi mai mic decât valoarea câştigului salarial mediu brut prevăzut la art. 33 alin. (5).
Pentru anul 2013, ajutorul de deces in cazul decesului unui asigurat in sistemul de pensii este in suma de 2.223 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor deces Elena2014 Elena2014 Buna ziua, Conform legii, cine are dreptul sa ridice un ajutor de deces? Daca persoana decedata era casatorita si avea si copii, conform legii cred ca au ... (vezi toată discuția)
Ajutor deces rotarusilvia rotarusilvia are dreptul la ajutor deces mama supravietuitoare,pensionara de CAP, a fiului de 47 de ani care nu se afla la data decesului in nici o forma de asigurare ... (vezi toată discuția)
Ajutor de inmormantare simsimona simsimona Buna ziua. As dori sa stiu daca in cazul decesului unei rude de gradul I am dreptul la ajutor de deces. Mentionez faptul ca lucrez in cadrul administratiei ... (vezi toată discuția)