Am copil de 2 luni jumatate. Daca sotul meu a depus actele de concediu pentru crestere copil pana la 2 ani ,dupa 42 zile de la nastere , eu mai beneficiez in continuare de cele 126 zile de concediu de maternitete , sau trebuie sa merg la serviciu?Cu ce data cu data ?Cind a fost facuta cererea de concediu pentru crestere copil?Sau pot feneficia de cele 126 zile concediu medical?
Daca am dreptul de a efectua cele 126 zile, chiar daca sotul a iesit in crestere copil , ma ajutati cu-n articol din Lege?
Inteleg ca nu se suprapun dar unde scrie?Nu am gasit, poate ma ajutati voi.
Cele 126 zile reprezinta concediul de maternitate (care se imparte in concediu prenatal si concediu postnatal denumit si de lehuzie). In general acest concediu de maternitate se ia la recomandarea medicului 63 zile inainte de nastere si 63 zile dupa nastere, insa se accepta si orice alta varianta cu obligativitatea de-a respecta cele 42 zile dupa nastere. Asta inseamna ca, chiar daca nu ati avut nici macar o zi de concediu inainte de nastere, cele 126 zile se calculeaza din prima zi a datei nasterii copilului. Dupa trecerea a 42 zile, ar mai ramane 126-42=84 zile.
Cand trec aceste 126 zile (indiferent de cum le luati) aveti 2 variante: intrati in concediu de crestere a copilului pana la implinirea varstei de 2 ani (dar ati spus ca sotul a facut acest demers) sau va intoarceti la munca.
cele doua categorii de concedii pot fi suprapuse, ele fiind acordate pentru situatii diferite.
Tatal poate depune actele pentru concediul de crestere si ingrijire copil incepand cu cea de a doua zi de la nasterea copilului.
Chiar daca cele 2 indemnizatii se cer de catre 2 persoane diferite nu se suprapun. Mama are libertatea de a opta daca continua cele 126 zile de maternitate si dapa aceea solicita CIC ( ea sau tatal) sau dupa 42 zile de maternitate renunta la aceasta indemizatie si solicita CIC ( ea sau tatal)