avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 619 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... URGENT!!!!!!!!!!!!!!!!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

URGENT!!!!!!!!!!!!!!!!

Concediu pentru cresterea copilulu este un drept al salariatei,nu?Nu depinde de angajator daca i-l da sau nu..............
Cand incepe sa curga termenul e 2 ani calculat pentru concediu?Dupa ce trec cele 126 de zile de concediu de maternitate?Ce obligatii de plata are angajatorul in timpul concediului de maternitate si cel pentru cresterea copilului?


Va rog ajutati-ma!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!VA MULTUMESC
Cel mai recent răspuns: elena rusu , utilizator 14:13, 16 Martie 2009
Dreptul la concediu si indemnizatie pentru crestere si ingrijire copil este un drept al salariatei acordat in conditiile legii si nu este ingradit de vointa angajatorului.
Acesta incepe dupa cele 42 de zile de sarcina si lauzie (incluse in cele 126 de zile). Angajata poate lua toate cele 126 de zile dupa nastere sau le poate lua si inainte si dupa cu conditia ca dupa nastere sa ramana minim 42 de zile.
Angajatorul trebuie sa suspende contractul individual de munca al salariatei, iar in locul acesteia se poate angaja alta persoana cu contract de munca pe perioada determinata.
CIC este un drept al salariatului dar angajatorul primeste o cerere pe care o aproba. Pana in prezent nu sau anuntat cazuri in care angajatorul a refuzat aprobarea cererii.
CIC se poate solicita incepand cu a 43-a zi dupa data nasterii copilului. Daca este in avantajul salariatului se poate solicita dupa cele 126 zile concediu de maternitate , dar nu mai devreme de 42 zile dupa nasterea copilului.
Angajaturl plateste salariatei conceduil de maternitatte ( 126 zile) acesta este suportat in totalitate de casa de sanatate. Angajatorul primeste indemizatia de maternitate in baza unei cereri sau prin deducere din contributia pe care o are de virat catre CAS.
Angajatorul nu plateste concediul de crestre copil ( CIC).
Va multumesc mult

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme indem crestere copil crisadi crisadi buna ziua Am o mamica care incepand cu 15.09.2010 a intrat in concediu de maternitate, a nascut pe 09.12.2010. Cand se implinesc cele 42 de zile de conc pt ... (vezi toată discuția)
Diferenta concediu prenatal/lauzie si cic Ioana Ivan Ioana Ivan Buna ziua, Daca pana la nastere nu imi iau concediu prenatal, ci doar concediul de odihna la care am dreptul pe anul in curs (o luna inainte de nastere) , ... (vezi toată discuția)
Revenire din cic - firma in faliment catalunia catalunia Buna ziua, situatia mea este urmatoarea: sunt insarcinata cu al doilea copil si la finalul concediului pentru ingrijirea copilului pana la 2 ani pentru primul ... (vezi toată discuția)