Buna ziua. Am intampinat o problema la contractul individual de munca al unor angajati. Termenul de plata al lichidarii este specificat sub forma "ultima zi din luna" fara nici o alta clarificare (curenta sau urmatoare). Angajatii sustin ca ar fi vorba de luna curenta de munca. Calculul salariului nu poate fi facut in avans deoarece trebuie sa se tina seama de condica de prezenta. Personalul de la contabilitate isi termina programul de activitate la aceeasi ora cu restul angajatilor. Normal ar fi ca salariile (lichidarea) sa se plateasca la macar o zi lucratoare dupa ultima zi din luna curenta de munca (timp necesar pentru calculul salariului) asta insemnant prima zi din luna urmatoare. Din cauza acestei situatii apar conflicte intre contabilitate si restul angajatilor. In Codul Civil nu se face o referire precisa pentru marja de timp in care trebuie sa se faca plata salariilor (este clar ca e gresit conceput contractul de munca). Exista alta lege care sa reglementeze marja de timp?
Multumesc.
In multe firme se plateste salariul in ultima zi lucratoare pentru luna in curs, contabilitatea poate sa faca eventualele regularizari cu salariul pe luna urmatoare, nu ar fi primul serviciu de contabilitate care sa faca acest lucru in lumea asta.B-)
Codul civil spune ca in caz de neclaritate,clauzele se interpreteaza in favoarea celui care se obliga, ori in privinta platii salariului angajatorul este cel care se obliga. Asta nu inseamna ca dvs trebuie sa schimbati ziua de plata a salariului decaland-o cu o luna pentru toata lumea, pentru cativa functionari tafnosi si lipsiti de imaginatie.
Ca sa impacati pe toata lumea, incheiati acte aditionale la toate contractele individuale de munca si schimbati data platii salariului cu prima zi lucratoare a lunii pentru luna precedenta. Dar, repet, sunt o multime de firme in care salariile se platesc in ultima zi a lunii pentru luna in curs, si asta inseamna ca se calculeaza cu 1-2 zile inainte si ca in caz de diferente cauzate de ultimele 1-2 zile din luna care nu au putut fi verificate inainte de calcul, se regularizeaza cu salariul pe luna urmatoare.
Cred ca normal ar fi sa se termine calendaristic luna lucratoare si dupa aceea sa se lichideze drepturile salariale.In nici un caz acest lucru nu va amana cu o luna lichidarea drepturilor salariale.Cel mult cu 2, 3 zile.
Apare un caz particular aici. Plata salariului se facea in ultima zi din luna. Insa din cauza neseriozitatii unor angajati a aparut aceasta situatie incordata. S-a facut greseala odata sa se plateasca salariul cu cateva zila inainte (de sarbatori) iar respectivii nu s-au mai sinchisit sa vina la munca. Asta a generat mai multe probleme (in efect domino). De atunci s-a decis sa nu se mai plateasca in avans. Angajatii nu vor sa semneze aditionale samd. Nu vorbim aici de o ambitie personala a celor de la contabilitate. Daca ar exista o prevedere undeva conform careia contractul incheiat (de cineva care nu s-a gandit la astfel de situatii) nu este conform legii ar putea fi obligati angajatii sa semneze un aditional pentru prima zi din luna urmatoare (doamne fereste ... nu dupa 30 de zile....). Multumesc pentru raspunsuri.
Eu va propun urmatoarele:
-spuneti ca doriti sa stabiliti o data exacta a platii salariilor (oricum formularul de contract spune asa: data/datele la care se plateste salariul sunt....) ; in mod normal inainte de inchiderea lunii se acorda un avans, suma fixa sau procent din salariu
-avand in vedere ca OUG 158/2005 privind concediile medicale prevede ca certificatele de concediu medical se depun la angajator pana cel mai tarziu 5 a lunii urmatoare, precum si faptul ca un salariat se poate imbolnavi in ultima zi din luna, se poate usor justifica stabilirea unei date de plata a salariilor in luna urmatoare
-la baza intocmirii statelor de plata stau condicile de prezenta , precum si actele justificative in cazul absentelor -care doar in ultima zi din luna pot fi definitiv
-regularizarea in luna urmatoare nu e recomandata, pt ca in cazul concediilor medicale asta presupune state rectificative, precum si declaratii rectificative (care la cas, de exemplu, trebuiesc insotite de o justificare)
sau....daca aveti contract colectiv de munca, stabiliti in acesta o data exacta a platii salariilor (la negociere, sau prin act aditional la cel existent, impreuna cu reprezentantii salariatilor).
Cim
aijin
Buna ziua. Pe 29.07 am incheiat un contract de munca incepand cu 29.07. Contabila nu l-a platit p respectivul salariat pt. ca nu era semnat contractul in acel ... (vezi toată discuția)