avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... hotãrâre judecãtoreascã definitivã ºi ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

hotãrâre judecãtoreascã definitivã ºi irevocabilã care atestã calitatea de moºtenitor

Buna ziua, pot solicita unei instante din Romania sa dea o hotarare care sa ateste calitatea de mostenitor a unei persoane in urma decesului parintilor - survenit in anul 1943 in alta tara si in 1971 in Romania, daca pentru niciunul nu s-a dezbatut mostenirea? Nu exista o masa succesorala definita, nu exista litigii intre mostenitori. Este necesar certificatul in baza OUG 10/2013 asa cum e mentionat aici [ link extern ]
va multumesc!
Cel mai recent răspuns: acpsov , utilizator 18:13, 21 Mai 2013
Dar acte de acceptare există? Fără acceptare nu există nici moştenitor.

Din cîte îmi amintesc,doar Legea 18/91 avea o prevedere cu privire la repunerea în termenul de acceptare (cu excepţia cazului renunţătorului la succesiune).

Oricum, dacă nu aţi depus dosarul pînă acum, nu cred că o mai puteţi face, termenul în care se puteau cere despăgubiri fiind de 18 luni de la data intrării în vigoare a legii.
din ce spuneti, puteti actiona in instanta
Buna seara. Nu exista acte de acceptare, deoarece nu exista masa succesorala - bunurile toate au fost abandonate la refugiul din 1944 si au fost nationalizate. Nu exista nici o respingere a mostenirii.
Dosarul in baza legii 290, la care face referire ordonanta, a fost depus in 2004 si completat ulterior, conform legii. Certificatul de calitate de mostenitor este, se pare, singurul document care lipseste conform noii ordonante. Dar, avand in vedere ca decesul proprietarilor bunurilor (strabunicii mei) a survenit acum mult timp, iar ultimul domiciliu al strabunicului era la Chisinau, e dificil de facut succesiunea acolo si intrebarea era daca pot actiona in instanta aici, in Romania, pentru a mi se elibera certificatul de calitate de mostenitor. Si oare ma pot adresa oricarei instante (domiciliez in alt oras decat cel in care a locuit si decedat strabunica)?. Cum ar trebui sa procedez? sa fac o cerere la judecatorie pur si simplu? sau ma sfatuiti sa raman la calea notariala.... daca mai e posibila. va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune dupa deces 1943 chisinau acpsov acpsov Buna seara, as dori sa stiu cum ar trebui sa procedez pentru obtinerea unui certificat de mostenitor pentru bunica mea in urma decesului tatalui ei, survenit ... (vezi toată discuția)
Certificat calitate de mostenitor deces inainte de 1950 - ptr oug 10/2013 acpsov acpsov Buna ziua, in baza OUG 10/2013, ce completeaza (nu comentez...) L 290/2003, trebuie sa depun un certificat de calitate de mostenitor in urma tatalui mort in ... (vezi toată discuția)
Cum procedez pentru obtinere certificat calitate mostenitor in instanta acpsov acpsov Buna ziua, imi trebuie un certificat de calitate de mostenitor dupa strabunicul decedat in 1943 si am dificultati in a gasi martori in viata care sa il fi ... (vezi toată discuția)