avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 953 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Certificat calitate de mostenitor deces inainte de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Certificat calitate de mostenitor deces inainte de 1950 - ptr OUG 10/2013

Buna ziua, in baza OUG 10/2013, ce completeaza (nu comentez...) L 290/2003, trebuie sa depun un certificat de calitate de mostenitor in urma tatalui mort in 1943. Nu a existat succesiune, masa succesorala si nici acceptare sau respingere a mostenirii. Am inteles de la un notar ca pentru decesele de dinainte de 1950, inainte de infiintarea notariatelor in RO (?), nu se pot elibera astfel de certificate. Sper ca pot sa actionez in instanta pentru o hotarare definitiva si irevocabila - cum sa procedez? duc la judecatorie toate actele (cam ca la notar) si formulez o cerere in nume propriu si al celuilalt mostenitor (nepot de sora), explicand in detaliu situatia? am si declaratii autentificate ale martorilor care atesta aceasta calitate - de mostenitor. cum se cheama o astfel de procedura si cam cat ar dura? practic nu exista niciun litigiu... Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: acpsov , utilizator 22:03, 15 Iunie 2013
Dispozitii legale privitoare la succesiune, institutia notarului cat si codul civil existau si in anul 1900. E adevarat ca dispozitiile existe la nivelul anului 1943 difera de cele prezente, dar asta nu este un motiv de refuz a solutionarii succesiunii.
Exista Legea nr.XVI/1894 - Procedura in materie de mostenire, Codul Civil din 26.11.1864, Legea nr.XXXV/1874 - despre notarii publici.
E devarat ca Legea 319.1944 - privind dreptul de mostenire a sotului supravietuitor nu era si Notariatele de stat au fost infiintate in 1950, dar nici acetea nu mai sunt acum, din 1995 fiind Birouri de notariat si totusi dezbat succesiuni ale persoanelor decedate inainte de 1995.
Recomandarea mea e sa incercati la un alt notariat, poate cu mai multa experienta.
Deasemenea puteti incerca sa cautati prin actele vechi un proces verbal datat dupa decesul tatalui prin care s-a inventariat averea rămasă după defunct, în vederea impunerii , operaţiune care se realiza de către controlorul de pe lângă Administraţia Financiară de la locul ende erau bunurile defunctului si prin care se stabilea ca impozitele sunt stabilite în sarcina urmatorilor mostenitori. Aceasta este o proba admisa ca fiind dovada calitatii raportata la acele vremuri.
Va multumesc mult pentru raspuns. Averea toata (si resedinta) se afla la Chisinau si a fost abandonata la mai putin de un an mai tarziu, in martie 1944, la refugiu, de catre familia supravietuitoare. In afara de acte de proprietate si de stare civila nu exista alte inscrisuri. O problema ar mai fi ca domiciliul "flotant" (transferat un an cu serviciul) al persoanei decedate la acel moment, si locul decesului - sunt la Piatra Neamt (1943). Pe certificatul de deces este trecut doar domiciliul din Piatra Neamt! Oare putem totusi sa ne adresam unui notar din Piatra Neamt in acest sens? Sau sa incerc sa ma adresez unei instante, deoarece OUG spune ca e necesar certificat de calitate de mostenitor sau hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila... Va multumesc mult pentru un sfat!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune dupa deces 1943 chisinau acpsov acpsov Buna seara, as dori sa stiu cum ar trebui sa procedez pentru obtinerea unui certificat de mostenitor pentru bunica mea in urma decesului tatalui ei, survenit ... (vezi toată discuția)
Descendent renuntator lolo0112 lolo0112 in cazul in care la mostenire vin sotia supravietuitoare si un descendent care renunta la mostenire, ramane unic mostenitor sotia supravietuitoare, sau in ... (vezi toată discuția)
Buna ziua - succesiune dupa 8 ani, drepturi copil nerecunoscut ContSters334938 ContSters334938 Ma numesc Dorin si as dori sa stiu daca exista vreo limita de cerere a succesiunii,a unor potentiali mostenitori .Adica,daca nu a cerut vreo ruda a sotului ... (vezi toată discuția)