avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... cesiune actiuni
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

cesiune actiuni

buna ziua, societatea la care lucrez are 2 asociati, dintre care unul administrator, acesta din urma vrea sa cesioneze si sa renunte la active si pasive dar primul asociat nu-i raspunde, tot amana termenul de semnare; mentionez ca societatea detine anumite obiecte de inventar mobile, cat si scule. ce e de facut? deoarece acest asociat-administrator nu mai are treaba cu activitatea societatii si vrea sa nu fie tras la raspundere pe sc.
va multumesc
Cel mai recent răspuns: cris2008 , utilizator 17:41, 9 Martie 2009
Am si eu o intrebare pe aceasta tema ( unul din cei 2 asociati vrea sa iasa din firma)

A si B s-au hotarat sa faca o firma de comert. cum A e angajat si B nu, A face imprumut la banca pe numele lui pe suma de 8 000 euro. banii sunt folositi pt infiintarea firmei si pt a plati pt o mai mare perioada de timp chiria spatiului desemnat firmei.
firma este 50% - 50% impartita intre cei 2 asociati, si B este administrator.
Marfa, fiind franciza este luata si platita pe masura ce se vinde.
Dupa cateva luni, tot A aduce in firma suma de 4 000 euro care sunt folositi ca avans pt masina firmei.
In tot acest timp, A isi mentine jobul, dar munceste si pt firma lor. B face si el parte din munca.
Deci A a adus in firma 12 000 euro ( lasam la o parte salariul lunar care tot acolo se ducea) , pe cand B doar experienta anterioara .
De mai multe luni, A a renuntat la job, si s-a dedicat total firmei. Din motive de neintelegere, si pt ca B nu prea muncea, A a renuntat la job tocmai ca sa aduca situatia pe calea buna.

Acum A vrea sa plece din firma, deoarece situatia dintre ei este deteriorata total, B nu este de incredere, + alte complicatii personale. Firma ii ramane lui B, si gata .

Problema e ca A vrea cei 12 000 euro care i-a adus pt infiintarea firmei si achizitionarea masinei.
B nu are sa-i dea banii astia , k firma nu are banii astia ( inca mai au cateva datorii) .
A fost o discutie intre A si B in care B a zis ca banii adusi de A oricum nu poate sa ii ia inapoi ca sunt supuri profitului sau pierderilor firmei, si din moment ce ai datorii, A ar trebui sa mai aduca niste bani, sa acopere jumate din suma datorata si apoi sa plece din firma si gata. lucru aberant, normal. B nu vrea sa se desfiinteze firma.

Oricum A vrea afara si vrea 12 000 euro . nu imediat k stie ca nu se poate, vrea un contract cu B in care el se obliga sa plateasca o suma lunara, indiferent de cum merge firma. dar B nu cred ca va accepta. Ce sa faca A sa rezolve problema cat mai legal si usor pt ea?

o problema este ca in momentul in care a adus banii nu a facut o foaie pe care so dea la contabilitate pe care sa scrie ca ea pers fizica imprumuta firma cu suma de, sau ca este pt capitalul firmei, deoarece contabila nu a cerut asa ceva, a spus ca nu e nevoie, si oricum nu se faceau probleme, deoarece totul a fost facut cu incredere, pt ca oricum A si B urmau sa faca nunta anul acesta, dupa ce stabilizau cat de cat firma.
( oricum cand au discutat el a recunoscut ca ea a adus banii in firma si el nu a pus nimic palpabil decat faptul ca muncea pt firma)

Va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat.
Multumesc anticipat
A
am citit pe net ca inmomentul in care un asociat vrea sa iasa din firma si celalalt sa ramana in continuare, are dreptul la valoarea in lei la ce a adus in firma.
FA-ti o socoteala, daca merita sa continui activitatea in cazul in care exista pierderi.
Am inteles asociatul vrea sa se retraga, in schimbul unei sume de bani.

Atentie, banii se platesc din buzunar, nu din firma. Este o tranzactie intre 2 persoane juridice.

Gandeste-te foarte serios la faliment daca nu merge afacerea.
Astfel, nu mai platesti nici un ban nicaieri, nici asociatului, nici firmelor.
Pur si simplu, lasi totul in urma si continui de unde esti.

Macar nu mai pierzi.

Alberto Kurtyan
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Martie 2009
ContSters51068, utilizator
ma uit la actul constitutiv. capitalul social e 200 ron. maine ma duc sa iau toooate actele care sunt la contabila inicompetenta sa ma uit prin ele.

calcul bani bagati de mine in firma:
8 000 euro - credit banca - folosit pt infiintarea firmei si chiria spatiului - martie 2008
4000 euro - mostenire in urma unui deces in familie - folosit integral pt avansul la masina firmei - noiembrie 2008
9 *1500 ron = 13 500 ron - parte din venitul meu de la job timp de 9 luni - alte cheltuieli in firma - martie - noiembrie 2008

calcul bani bagati de el in firma:
poate 500 ron bagat benzina cat am alergat la inceput dupa acte

Firma merge cat de cat. daca nu se intampla sa-si bata joc de mine ca persoana, si sa faca toate prostiile pe care le-a facut si continuam frumos cu firma, ne descurcam sa acoperim in curand toate datoriile, si sa incepem o munca frumoasa, cu o clientela formata si tot ce trebuie. Dar ....
Eu vreau sa ma retrag si-mi vreau cei 12 000 euro sa achit creditul si sa pun la loc banii de pe mostenire. Atat. Stiu ca nu poate sa mi dea acum, k nu sunt. Eu vreau un contract intre mine si el prin care se obliga sami plateasca o rata lunara. Problema e ca el nu vrea sa inchidem firma pt ca ii place sa fie patron, nu vrea k eu sa plec pt ca ii place sa aiba pe cineva care stie ca munceste pe branci, si ma abureste cu tot felul de chestii. Pur si simplu nu am cu cine sa discut. daca aveam o hartie semnata de amandoi bagata in contab ca eu , pers fizica am imprumutat firma cu 8000 euro la inceput si facuta inca una in noiembrie, imi luam hartiile si-l obligam legal sa-mi dea banii si sa ies; DAR cum totul a fost facut dupa stabilirea unei vieti impreuna, cand totul era absolut ok, cine se gandea ca omul de langa tine se transforma intr-un monstru ???

Oricum acestia sunt banii bagati de mine. Bani pe care el in discutia de azi a recunoscut ca iam bagat eu, dar ca ei s-au pierdut in totalitate, pt ca avem datorii. Eu nu vad ce datorii avem pe banii aceia din moment ce cu 8000 am facut firma si am platit o chirie, si cu 4000 am luat o masina !!!
eu vreau sa ies, nu el.
eu am bagat banii , nu el .
eu vreau parte din bani ( 12.000 euro din aprox 17.000 euro cat am bagat in total. am facut un calcul strict) si el sa ramana cu firma, pentru ca oricum nu vrea sa o inchidem.

Alte discuții în legătură

Majorare capital cornica cornica Buna ziua. Sunt asociat intr-un SRL 50/50 si am fost convocat la AGA de administratorul firmei care este si asociat, unde pe ordinea de zi este majorarea ... (vezi toată discuția)
Cooptarea unui nou asociat - voturi necesare danielahanusimona danielahanusimona Buna ziua, Am o intrebare la care nu gasesc raspuns cautand in legea societatiilor comerciale, si anume: in cazul unei societati cu raspundere limitata, in ... (vezi toată discuția)
Asociere elena3 elena3 Buna seara, Rog pe cineva care este in masura, sa-mi spuna cum trebuie sa procedez in situatia in care intentionez sa ma asociez, intr-o firma deja ... (vezi toată discuția)