avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1025 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Lichidare din oficiu!?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Lichidare din oficiu!?

Buna ziua,
Sunt unul din cei doi asociati al unui SRL infintat in anul 2002.
In momentul de fata societatea nu mai are activitate si dorim sa o lichidam.
Societatea are datorii catre asociati si catre un singur furnizor (scadenta mai mare de 5 ani).
Ce presupune lichidarea daca procesul este demarat de catre asociati? (caz1)
Ce presupune lichidarea si ce consecinte are daca este realizata datorita nedepunerii situatiilor financiare la Registul comertului? (caz2)
Care sunt pasii de urmat si ce cheltuieli presupune fiecare caz in parte ?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: AlinS , utilizator 17:02, 9 Aprilie 2009
Pentru davideg :
afirmati ca varianta 2 e gratis , pai atunci eu din ce traiesc ? credeti ca lucrez moca ? sau vreunul dintre colegii mei lucreaza fara sa incaseze nimic ? iar la Reg Com de cum pui prima intrebare te trimite la casierie.
Nu mai faceti afirmatii daca nu cunoasteti .
Dvs.sunteti platit din fondul de lichidare constituit de orice srl la infiintare.Este adevarat ca banii stransi pana acum in acest fond nu sunt suficienti, de aceea banii lichidatorilor se incaseaza cu intarziere.
Alte motive pentru care o societate poate fi desfiintata sunt: nedepunerea situatiilor financiare la Registrul Comertului, nu poate fi gasita la sediul social, au disparut asociatii sau nu desfasoara activitate de peste trei ani.

Oricine poate cere numirea unui lichidator care sa se ocupe de desfiintarea acestor firme. In acest caz, lichidatorul este platit din Fondul de lichidare, onorariul fiind stabilit de judecator. Fondul se constituie din 20% din taxele platite de firme catre Registrul Comertului.

Potrivit lui Alexandru Frumosu, secretarul general al UNPIR, in tara activeaza aproximativ 1.600 de lichidatori judiciari. Acestia au in lucru, in prezent, peste 200.000 de dosare de dizolvare a firmelor-fantoma, insa banii pentru aceste cazuri sunt insuficienti.

Frumosu a precizat ca, in prezent, lichidatorii incaseaza plati abia pentru inceputul anului trecut. Cazurile dificile de lichidare judiciara pot dura si pana la cinci ani.

Ultima modificare: Joi, 5 Martie 2009
Smart Contab Expert S.R.L., Contabil
Am cautat informatii suplimentare cu privire la lichidare din oficiu (caz2) si in conformitate cu legea 31/1990 art 237, unde se spune ca lichidarea este achitata din averea persoanei juridice dizolvate sau, în cazul lipsei acesteia, din fondul de lichidare constituit în temeiul Legii nr. 64/1995 privind procedura reorganizării judiciare şi a falimentului. Lega 64/1995 a fost abrogata si este inlocuita de Lege nr. 85/2006.
Nu am reusit sa imi dau seama care ar fi riscurile (amenda) pentru nedepunerea bilantului la Registru Comertului !?

Extras legea 31/1990:
" Art. 237. - (1) La cererea oricărei persoane interesate, precum şi a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, tribunalul va putea pronunţa dizolvarea societăţii în cazurile în care:
a) societatea nu mai are organe statutare sau acestea nu se mai pot întruni;
b) societatea nu a depus, în cel mult 6 luni de la expirarea termenelor legale, situaţiile financiare anuale sau alte acte care, potrivit legii, se depun la oficiul registrului comerţului;
c) societatea şi-a încetat activitatea, nu are sediul social cunoscut ori nu îndeplineşte condiţiile referitoare la sediul social sau asociaţii au dispărut ori nu au domiciliul cunoscut sau reşedinţa cunoscută;
d) societatea nu şi-a completat capitalul social, în condiţiile legii.
(2) Dispoziţiile alin. (1) lit. c) nu sunt aplicabile în cazul în care societatea a fost în inactivitate temporară, anunţată organelor fiscale şi înscrisă în registrul comerţului. Durata inactivităţii nu poate depăşi 3 ani.
(3) Hotărârea tribunalului prin care s-a pronunţat dizolvarea se înregistrează în registrul comerţului, se comunică direcţiei generale a finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, pe cheltuiala titularului cererii de dizolvare, acesta putând să se îndrepte împotriva societăţii.
(4) În cazul mai multor hotărâri judecătoreşti de dizolvare, pentru situaţiile prevăzute la alin. (1), publicitatea se va putea efectua în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, în forma unui tabel cuprinzând: codul unic de înregistrare, denumirea, forma juridică şi sediul societăţii dizolvate, instanţa care a dispus dizolvarea, numărul dosarului, numărul şi data hotărârii de dizolvare. În aceste cazuri, tarifele de publicare în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, se reduc cu 50%.
(5) Orice persoană interesată poate face recurs împotriva hotărârii de dizolvare, în termen de 30 de zile de la efectuarea publicităţii, în condiţiile alin. (3) şi alin. (4). Recurentul va depune o copie a recursului la oficiul registrului comerţului în care este înregistrată societatea a cărei dizolvare a fost pronunţată.
(6) La data rămânerii irevocabile a hotărârii judecătoreşti de dizolvare, persoana juridică intră în lichidare, potrivit prevederilor prezentei legi.
(7) Dacă în termen de 3 luni de la data rămânerii irevocabile a hotărârii judecătoreşti de dizolvare nu se procedează la numirea lichidatorului, judecătorul delegat, la cererea oricărei persoane interesate, numeşte un lichidator de pe Lista practicienilor în reorganizare şi lichidare, remunerarea acestuia urmând a fi făcută din averea persoanei juridice dizolvate sau, în cazul lipsei acesteia, din fondul de lichidare constituit în temeiul Legii nr. 64/1995 privind procedura reorganizării judiciare şi a falimentului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
(71) Hotărârile judecătoreşti pronunţate în condiţiile alin. (7) se comunică lichidatorului numit, se publică pe pagina de internet a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi se afişează la sediul oficiului registrului comerţului în care este înmatriculată societatea comercială dizolvată.
(8) Dacă judecătorul delegat nu a fost sesizat, în condiţiile alin. (7), cu nici o cerere de numire a lichidatorului în termen de 3 luni de la expirarea termenului prevăzut la alin. (7), persoana juridică se radiază din oficiu din registrul comerţului, prin încheiere a judecătorului delegat, pronunţată la cererea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, cu citarea părţilor, conform dreptului comun.
(9) Încheierea de radiere se înregistrează în registrul comerţului, se comunică persoanei juridice la sediul social, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti, pe cale electronică, şi se afişează pe pagina de Internet a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi la sediul oficiului registrului comerţului de pe lângă tribunal, în raza căruia societatea îşi are înregistrat sediul.
(10) Bunurile rămase din patrimoniul persoanei juridice radiate din registrul comerţului, în condiţiile alin. (8) şi (9), revin acţionarilor.
__________
Alineatul (6) a fost modificat prin art. I pct. 2 din Legea nr. 302/2005.
- Alineatele (7)-(10) au fost introduse prin art. I pct. 3 din Legea nr. 302/2005.
- Alineatul (10) a fost modificat prin art. I pct. 159 din Legea nr. 441/2006.
- Alineatul (5) a fost modificat prin art. I pct. 56 din O.U.G. nr. 82/2007.
- Alineatul (71) a fost introdus prin art. I pct. 57 din O.U.G. nr. 82/2007.

Art. 2371. - (1) Atunci când un asociat răspunde nelimitat pentru obligaţiile societăţii pe durata funcţionării acesteia, răspunderea sa pentru aceste obligaţii va fi nelimitată şi în faza dizolvării şi, dacă este cazul, a lichidării societăţii.
(2) Atunci când, pe durata funcţionării societăţii, un asociat răspunde pentru obligaţiile acesteia în limitele aportului la capitalul social, răspunderea sa va fi limitată la acest aport şi în situaţia dizolvării şi, dacă este cazul, a lichidării societăţii.
(3) Asociatul care, în frauda creditorilor, abuzează de caracterul limitat al răspunderii sale şi de personalitatea juridică distinctă a societăţii răspunde nelimitat pentru obligaţiile neachitate ale societăţii dizolvate, respectiv lichidate.
(4) Răspunderea asociatului devine nelimitată în condiţiile alin. (3), în special atunci când acesta dispune de bunurile societăţii ca şi cum ar fi bunurile sale proprii sau dacă diminuează activul societăţii în beneficiul personal ori al unor terţi, cunoscând sau trebuind să cunoască faptul că în acest mod societatea nu va mai fi în măsură să îşi execute obligaţiile."
are dreptate adrian,
davideg e foarte optimista.

de regula lichidatorii vor sa isi ia banii repede, nu sa astepte fondul ala fantoma ... in unele judete sunt intirzieri de 2 ani la plata.

lichidatorii prefera sa promoveze actiuni de atragere a raspunderii administratorului si apoi ii executa pe acestia.
Isi iau banii mai repede.

Alberto Kurtyan
situaţiile financiare anuale se depun spre publicare la ORC, în termen de 15 zile de la data adunării generale, însoţite de raportul administratorilor, raportul cenzorilor sau al auditorilor financiari, precum şi de procesul-verbal al adunării generale, în condiţiile prevăzute de Legea contabilităţii nr. 82/1991.

Si conform L441/2006 Art. III. (3) De la data de 1 ianuarie 2007, situatiile financiare anuale , vor fi depuse numai la oficiul registrului comertului…”

Dar avand in vedere si L82/1991 (actualizata) reprezinta contraventii :

“nerespectarea reglementarilor emise de Ministerul Finantelor Publice cu privire la:
d1) depunerea la unitatile teritoriale ale Ministerului Economiei si Finantelor a situatiilor financiare anuale;
f) nedepunerea declaratiei din care sa rezulte ca persoanele prevazute la art. 1 nu au desfasurat activitate;
g) publicarea situatiilor financiare anuale, potrivit legii.

amendă de la 1.000 RON la 3.000 RON, dacă perioada de întârziere pentru depunerea situaţiilor financiare este cuprinsă între 15 şi 30 de zile lucrătoare….”

Alte discuții în legătură

Dizolvare societate sau renuntare la actiuni? fildia fildia Buna ziua, Sunt asociat si administrator la un srl.In 2004 am hotarat impreuna cu asociatul meu sa ma retrag din aceasta societate ,urmand ca el sa ... (vezi toată discuția)
Intabulare teren IOAN EUGEN IERCOSAN IOAN EUGEN IERCOSAN buna, va rog sa ma sprijiniti in gasirea unei solutii la problema pe care o am: - in 2004 , firma cumpara un teren extravilan(2 parcele separate) cu ... (vezi toată discuția)
Trecerea patrimoniului in posesia actionarilor stelian67 stelian67 Am avut o societate comerciala care in timp ce se afla cu activitatea suspendata a fost dizolvata pentru nedepunerea situatiilor financiare. Societatea nu are ... (vezi toată discuția)