avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Garantia de buna executie-licitatii publice
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Garantia de buna executie-licitatii publice

Buna ziua, am participat la o licitatie -cerere de oferte-unde am fost declarati inacceptabili pe motiv ca am declarat o garantie de buna executie de 24 luni iar minim era 36 luni.....nici in fisa de date, nici in caietul de sarcini nu este prevazut un termen min. sau max. de garantie. Am descoperit in modelul de contract scris cu paranteze ,,( nu mai putin de 36 luni),,. singurul inscris unde este pomenit acest termen este modelul de contract la care am dat declaratie de ,,insusire contract,, dar in acelasi timp au mai avut un formular cu ,,Declaratie termen de garantie,, unde am declarat 24 luni. practic am semnat 2 declaratii cu 2 termene si 24luni si respectiv 36 luni. Intrebare, pot sa fac contestatie? este considerat modelul de contract anexa la fisa de date? AC trebuia sa scrie clar acest criteriu in fisa de date? va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: marina08 , utilizator 10:39, 30 Mai 2013
Contestatia este un drept al operatorilor economici participanti la proceduri de atribuire, care se considera vatamati intr-un drept, sau interes legitim printr-un inscris al autoritatii contractante. Este decizia D-voastra daca optati pentru depunerea unei contestatii, analizand cu atentie avantajele si dezavantajele care pot surveni. Daca aveti sansa de a fi castigator al respectivei proceduri, puteti incerca, dar cititi cu atentie si art.278^1 din OUG34/2006.

Toate documentele publicate de catre autoritatea contractanta fac parte din documentatia de atribuire, deci aveti obligatia de a lua in considerare toate informatiile cuprinse in aceste documente.

Pe de alta parte, la analizarea ofertei, comisia de evaluare putea sa considere cele precizate de D-voastra, ca fiind o neconcordanta dintre doua documente depuse in cadrul ofertei, neconcordanta care putea fi clarificata. POATE ca nu este singura problema pe care ati avut-o in cadrul ofertei ... analizarea acesteia intra in atributiile comisiei de evaluare.

Succes in continuare, pentru orice decizie ati lua :)
Interesanta speta. As vrea sa ne spuneti ce decideti si cum va solutiona CNSC, daca este cazul.

Avem doua documente: unul pe care vi-l asumati (contractul) si altul pe care il creati si asumati. Indiferent de modul lacunar in care AC face documentatia (si suntem de acord cu acest lucru), rolul ofertantului este acela de a face o oferta care sa raspunda in integralitate cerintelor din DA. Cerinte pe care trebuie sa le "ginesti" acolo unde sunt ele ascunse. Contractul, asa model cum o fi el, este foarte important si ar fi bine sa nu il declarati "asumat" pana nu il cititi cu mare atentie.

Parerea mea: declaratia cu cele 24 de luni are mai mare valoare, fiind un document la care v-ati gandit, pe care l-ati completat cu datele firmei si semnat. Contractul in schimb, l-ati tratat cu neglijenta.

Aveti dreptul sa depuneti contestatie, atentie daca pierdeti adio garantie de participare, si puteti motiva cu viciu de forma... eu nu va recomand sa atacati AC, pentru ca aici este cat se poate de clara greseala ofertantului. De neatentie, dar tot greseala e. Ati si scris durata cu litere, cele 24 luni?

Va rog sa ne tineti la curent!
Daca clauza cu cele 24 de luni este si la categoria "Clauze obligatorii" eu nu as mai depune contestatie. Sigur pierdeti.
vin si eu cu o parere, eu cred ca nu au fost suficient de corecti in a specifica doar in contract aceasta clauza cu garantia, acest lucru trebuia scris negru pe alb in fisa de date, nu ascuns eu stiu pe unde , daca ei numesc asta transparenta atunci cineva are o problema , poate nu studiaza toata lumea contractul in alb asa cum trebuie ( lucru pe care au si mizat) , eu cred ca se poate face o contestatie pe faptul ca nu exista transparenta si egalitate. pana la urma ce aveti de pierdut . oricum sunt niste nesimtiti cu aberatiile astea. dar mai exista o problema , cate firme ati fost la licitatie si cate au respectat acest termen de garantie ?
Eu sunt de acord cu transparenta si cu faptul ca trebuia scris si in fisa de date. Dar... nu prea sunt de acord cu fraza " poate nu studiaza toata lumea contractul in alb asa cum trebuie
" Ba dimpotriva, ar trebui sa il studieze si inca chiar foarte bine.

In general, la lucrari si cred ca este cazul si aici, in oferta, alaturi de oferta tehnica si financiara trebuie depus contractul insusit cu sau fara observatii si cu alte bife (depinde de autoritatea contractanta si de cerintele din DA). Dar trebuie insistat pe faptul ca acel document trebuie citit cu mare atentie pentru ca el defineste regulile jocului.

Aici nu ma pot impiedica sa spun ca faptul ca sunt multi ofertanti care nu citesc contractul si depun oferta zicandu-si ca "amenajeaza" ei dupa castigarea licitatiei. Majoritatea, de fapt.

Alte discuții în legătură

Pret licitatie criptat eronat !!! dcarmen dcarmen Rog mult lamuriri. In urma unei licitatii online, s-au atasat toate actele solicitate cf caiet de sarcini, insa la rubrica din SEAP - la oferta financiara s-a ... (vezi toată discuția)
Intrebare - licitatie monica1982 monica1982 Am nevoie de ajutor va rog Am participat la o cerere de oferta.Au fost 2 ofertanti.Ambii ofertanti au depasit valoarea estimata a contractului cu un procent ... (vezi toată discuția)
Documente de calificare incomplete dddimitriu dddimitriu In urma cererii de oferta publicate pe SEAP, am participat la o licitatie a carui [b]castigator [/b](un SRL) are, conform procesului-verbal, [b]documentele de ... (vezi toată discuția)