avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 714 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Garantia de buna executie-licitatii publice
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Garantia de buna executie-licitatii publice

Buna ziua, am participat la o licitatie -cerere de oferte-unde am fost declarati inacceptabili pe motiv ca am declarat o garantie de buna executie de 24 luni iar minim era 36 luni.....nici in fisa de date, nici in caietul de sarcini nu este prevazut un termen min. sau max. de garantie. Am descoperit in modelul de contract scris cu paranteze ,,( nu mai putin de 36 luni),,. singurul inscris unde este pomenit acest termen este modelul de contract la care am dat declaratie de ,,insusire contract,, dar in acelasi timp au mai avut un formular cu ,,Declaratie termen de garantie,, unde am declarat 24 luni. practic am semnat 2 declaratii cu 2 termene si 24luni si respectiv 36 luni. Intrebare, pot sa fac contestatie? este considerat modelul de contract anexa la fisa de date? AC trebuia sa scrie clar acest criteriu in fisa de date? va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: marina08 , utilizator 10:39, 30 Mai 2013
Va multumesc pt parerile dvs., dar.....am studiat raspunsurile de la CNCS a altor "pagubiti"ca mine, iar cei de la CNSC spun ca orice inscris postat pe SEAP de autoritatea contractanta face parte din documntatia de atribuire iar modelul de contract este anexa la CS si fisa de date......adica puteam sa pierd 50% la o eventuala contestatie.
Din 6 oferte depuse au fost descalificate toate cu pretul mai mic decit al societatii X, pe motive de acest fel....culmea prima data ne-a descalificat ca nu au fost documentele semnate electronic cu "semnatura extinsa"(procedura online)...le-am demonstrat ca nu e asa si au retras decizia, dar in aceeasi zi am primit alta, aceasta cu garantia....ca mine mai e cel putin o firma care a depus contestatie dar AC nu e strers/suspendat decizia de atribuire din SEAP, asa ca ce transparenta?! mi se pare josnic ca o AC sa recurga la astfel de "mijloace" ca sa favorizeze un constructor. De ce nu a facut licitatie restrinsa si nu mai munceam ca fraierii o saptamana la "cerere de oferte". Dar fruntea sus...
Va spun din experienta....cand nu au avut motive sa descalifice pe ceilalti ofertanti au suspendat toata procedura (dupa ce am depus ofertele) pe motiv de "viciu de procedura"....care o fi fost ala nu stiu!
Sa auzim de bine!

[Editat - va rog nu mai dati nume de persoane juridice, Regulamentul de postare nu permite asta. Multumesc]
Ultima modificare: Miercuri, 29 Mai 2013
Ares-3, moderator
Faptul ca exista suspiciuni cu privire la dedicatia licitatiei, e cu totul alta poveste.
Datoria ofertantilor semnatari ai ofertelor este de a citi cu atentie toate componentele documentatiei de atribuire. Cu atat mai mult contractul.
Personal am lucrat si cu unitati militare si cu spitale militare si nu am avut niciodata probleme sau suspiciuni.
Pe de alta parte, anularea unei proceduri in SEAP, de catre AC nu mi se pare chiar asa de usoara pe cat spuneti. Viciul ala de procedura trebuie justificat. Si de multe ori AC sunt in urgenta cu atribuirile de contracte, pentru ca a durat prea mult initierea, pregatirea procedurii... Asa ca, dupa parearea mea cred ca se exagereaza putin si in acel sens.
Dar poate ma insel :D

Oricum e bine ca nu ati inceput cu contestatia, asa nu mai pierdeti garantia. Sigur ati fi pierdut.
poate nu m-am exprimat eu corect cu privire la acea fraza, dar la o licitatie ii clar ca o intocmesti in functie de caietul de sarcini si fisa de date si nici decu dupa contract, pentru ca toate cerintele ar trebui sa se regaseasca exact in cs si fisa de date.
cum poti sa scrii intr-un contract ca perioada minima de garantie sa fie de 36 luni , normal se specifica exact garantia care doresti sa o impui ( o perioada exacta) este clauza in contract unde se specifica clar ... grantie de executie n...luni., nicidecum garantie minima n...luni
oricum ii clar ca a fost scrisa intentionat acolo .
O documentatie de atribuire este plina de greseli de toate tipurile (ordin tehnic, de formulare, etc.). Ideea este sa le descoperi la timp si sa ii ceri AC sa le remedieze. Solicitari de clarificari in sensul art 78 din 34/2006, AC raspunde, publica erate, prelungeste durata procedurii (daca e cazul).
Dar odata ce ai acceptat sa joci dupa reguli pe care nici nu le-ai citit bine, mi se pare normal sa fi descalificat.
Puneti problema altfel: daca operatorul economic in cauza ar fi citit bine contractul si descoperit acea durata de 36 luni, ar mai fi putut AC sa il descalifice pe acel operator pe acel considerent? eu zic ca nu...

Cred ca ofertantii ar trebui sa isi schimbe putin atitudinea vis-à-vis AC. De ce? PEntru ca aceasta din urma nu vrea neaparat sa ii incurce. Vrea sa lucreze cu un operator care raspunde la cerintele minime din DA. Punct.
Si chestia asta cu intentionatul... inradacinata in glia traditionala... eu as mai lasa-o de-o parte. Un bun ofertant stie ca si AC are constrangeri, penalitati si asa mai departe. Nu stiu cum se faceau licitatii odata dar imi e greu sa cred ca o AC are chef sa riste pe atat de putin. Or mai fi si exceptii, dar daca puteti demonstra, eu va invit sa o faceti; creati un precedent si asta e bine

O zi buna!
Poate aveti ocazia sa lucrati la ofertare si din partea executantului si atunci va veti "lovi"de diferite AC....lucrez la ofertare din 2006, am facut cred peste 200 de oferte si sunt AC care clar favorizeava anumite firme care au sponzorizat anumite campanii electorale...nu vorbesc povesti! Este drept ca s-au rarit aceste situatii, CS sunt mult mai bine facute, si ofertele mult mai corecte....dar este foarte usor de cautat in SEAP si pe sit-urile consiliilor locale cu cine lucreaza in mod curent anumite AC. De exemplu:[ diverse autoritati din Focsani-editat de moderator, cu rugamintea de a respecta regulamentul si a nu mai posta nume de persoane juridice]...eu nu sunt din Focsani, dar se pare ca acolo inca functioneaza bine vechile mentalitati... Spor la treaba!
Ultima modificare: Vineri, 31 Mai 2013
vlad nicolae, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pret licitatie criptat eronat !!! dcarmen dcarmen Rog mult lamuriri. In urma unei licitatii online, s-au atasat toate actele solicitate cf caiet de sarcini, insa la rubrica din SEAP - la oferta financiara s-a ... (vezi toată discuția)
Intrebare - licitatie monica1982 monica1982 Am nevoie de ajutor va rog Am participat la o cerere de oferta.Au fost 2 ofertanti.Ambii ofertanti au depasit valoarea estimata a contractului cu un procent ... (vezi toată discuția)
Documente de calificare incomplete dddimitriu dddimitriu In urma cererii de oferta publicate pe SEAP, am participat la o licitatie a carui [b]castigator [/b](un SRL) are, conform procesului-verbal, [b]documentele de ... (vezi toată discuția)