avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 881 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Poate vinde fara acordul meu?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Poate vinde fara acordul meu?

Buna ziua,

Tatal meu mi-a donat jumatate dintr-un apartament cu doua camere pe care era copropietar cu bunica mea, pastrandu-si doar uzufructul viajer.
Dupa moartea bunici mele, acum spune ca vrea sa vanda partea care i-a ramas mostenire de la ea. Este posibil sa vanda aceasta parte fara acordul meu? Mentionez si faptul ca sufera de o boala psihica (schizofrenie paranoida). Multumesc.
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 09:48, 23 Mai 2013
LuchianSeb a scris:

Pai e foarte simplu... cumparatorul dobandeste un drept sub conditie suspensiva, ca la partaj cota pe care a cumparato sa cada in lotul sau; ori dobandeste un drept sub conditie rezolutorie, ca la partaj cota pe care a cumparato sa cada in lotul altui coindivizar decat coproprietarul instrainator. Este vorba despre proprietatea rezolubila. :)

Atunci de ce nu ma luminati?

Nenenenene. Nu e asa. Faceti confuzie intre situatia cumparatorului care dobandeste un bun ut singuli dintr-o indiviziune prin vanzarea facuta numai de o parte din coindivizari si vanzarea facuta de proprietarul unei cote-parti dintr-un bun. Ceea ce ati scris d-voastra se aplica in cazul in care, exempli gratia, Ion si Gheo or mostenit turma de trisute de oi impreuna cu magarii Ghita, Marcelus si Socrate, 4 caini de paza (din aia de rup ursu' in doua) si sapte de intors (astia-s mici si iuti) iar Gheo il vinde pe Socrate lu' Vasalie fara sa aiba acordul lui Ion. Vasalie l-a dobandit pe Socrate sub conditia ca in urma partajului Socrate sa cada in partea lui Gheo.
Vanzarea unei cote-parti dintr-un bun nu are nevoie de acordul celorlalti coproprietari cat timp vand cota mea, proprietatea mea. Cu alte cuvinte, Gheo ii poate vinde lu' Vasalie partea lui de mostenire fara sa-l poata Ion intreba "Ma Gheo, no amu cat ii ceasu?".
No!
Ultima modificare: Miercuri, 22 Mai 2013
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Lumina e în cărţi. În sentinţe judecătoreşti. În mii de pagini citite.

Apoi, consider că nici eu nu am acumulat atît de multă încît să-mi permit să risipesc fotonii într-un demers care, în cazul de faţă, mi se pare inutil.

Poate greşesc eu. Dar, decît să-mi asum paguba, prefer să trăiesc cu sentimentul vinovăţiei.
Mda.. Sa zicem ca m-am exprimat gresit.
Dar atunci e corect ca, daca vinde tot imobilul fara acordul celorlalti coproprietari (nu doar cota sa), dreptul dobandit de tert va fi sub conditie suspensiva ca la partaj imobilul sa cada in lotul sau (al tertului cumparator), ori sub conditie rezolutorie ca sa cada in lotul altui coindivizar. :D
Ultima modificare: Joi, 23 Mai 2013
LuchianSeb, utilizator
Repet: lumina e în cărţi. ªi, în cazul de faţă, în legătură cu "condiţia rezolutorie", în lege.

NCC:

Efectele juridice ale partajului

Art. 680. -
(1) Fiecare coproprietar devine proprietarul exclusiv al bunurilor sau, după caz, al sumelor de bani ce i-au fost atribuite numai cu începere de la data stabilită în actul de partaj, dar nu mai devreme de data încheierii actului, în cazul împărțelii voluntare, sau, după caz, de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești
(2) În cazul imobilelor, efectele juridice ale partajului se produc numai dacă actul de partaj încheiat în formă autentică sau hotărârea judecătorească rămasă definitivă, după caz, au fost înscrise în cartea funciară.

Opozabilitatea unor acte juridice

Art. 681. - Actele încheiate, în condițiile legii, de un coproprietar cu privire la bunul comun rămân valabile și sunt opozabile celui căruia i-a fost atribuit bunul în urma partajului.

Concluziile cu privire la condiţia rezolutorie în lumina prevederilor noului cod le puteţi trage singur. Sper.

Dacă nu, există doctrina. Probabil, ţinînd seama de data intrării în vigoare a NCC, chiar şi jurisprudenţă în materie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare imobil cu cota indiviza am un certificat de mostenitor ... Filia Filia Vanzare imobil cu cota indiviza Am un certificat de mostenitor unde suntem trecuti doi frati cu drept de proprietate, cota indiviza 11/16 din casa aflata pe ... (vezi toată discuția)
Succesiune Mariuspirvulescu Mariuspirvulescu Dacă proprietatea este individ a si are 4 proprietari unul din ei poate sa si vîndă partea fără acordul celorlalți și fără o împărțire amiabilă a ... (vezi toată discuția)
Vanzare cumparare rddox rddox Exista un text de lege care interzice vanzarea unei cote parte dintr-un imobil aflat in proprietatea a 3 persoane ( frati) , inainte de a initia un proces de ... (vezi toată discuția)