In urma divortului mi-a fost incredintat spre crestere si educare copilul.Noi am plecat din tara,am trecut granita cu sentinta caci nu am avut nevoie de acordul tatalui.El,ca multi tati ,care se razbuna pe mame desi sufera copiii,ma ameninta ca ma da in judecata.Mentionez ca noi avem un domiciliu stabil in alta tara,copilul merge la scoala,eu lucrez iar sentinta imi este definitiva.Ce ar putea sa-mi faca....ce drepturi are?Ce este legea asta....pe tata nu-l obliga sa plateasca pensie alimentara,dar are drepturi!!!Multumesc
Eu cred ca este posibil sa aveti noroc.
Avand in vedere situatia se poate sa obtina un program de vizita foarte redus...sau chiar sa vina el acolo unde va aflati.
Veti avea insa un proces extrem de complicat daca vreti sa se ajunga la o asemenea posibilitate.
Legea il obliga pe tata sa plateasca pensie alimentara, insa legea nu este respectata si autoritatile abilitate sa asigure respectarea legii au alte prioritati B-)
Daca va da in judecata, domnul poate obtine "autoritate parinteasca comuna", care difera de incredintarea pe care o aveti ca autoritatile de frontiera nu permit iesirea din Romania a minorului fara declaratia de acord notariala a parintelui care e lipsa, in cazul dvs. domnul tata. In rest, acolo unde traiti, nimeni nu va va intreba daca tata e de acord ca minorul sa frecventeze o anumita scoala sau sa practice un anumit sport.
Deci puteti sta linistita, chiar daca va cheama in judecata, nu pierdeti nimic, eventual va invitati parintii si prietenii acolo, la dvs., evitati sa veniti cu copilul in tara.
Da, problema ar surveni daca ar intra copilul in tara ca nu ar mai putea iesi fara acordul lui daca ar obtine el autoritate parinteasca comuna...
Ii poate distruge viata doamnei...
Trebuie sa se apare in asa fel incat el sa nu obtina mai nimic...
Daca el va avea o hotarare judecatoreasca el ii poate face plangere penala...
Important este ca el sa nu obtina mai nimic...ca sa nu zic nimic...
Sau sa obtina ceva care degeaba a obtinut...
Incurcata situatie o sa fie...
Nu are decat sa ameninte. Aveti o sentinta definitiva si irevocabila. Presupun ca inainte de intrarea in vigoare a noului cod civil care prevede incredintare 50% fiecarui parinte, si ca aceste sentinte sunt mereu supuse reexaminarii. Dar pana acolo este cale lunga. Cred ca s-a "infuriat" ca i-ati cerut pensia de intretinere minor. Copilul este rezident acolo unde va aflati, la fel ca si dv. Sunt solutii sa-l plimbati intre cele doua state pana se satura. Daca aveti intr-adevar probleme contactati un avocat care cunoaste legea din ambele tari. Oricum, citarea cu strainatatea, comisia rogatorie pentru ancheta sociala....asta in cazul in care intr-adevar doreste sa cheltuiasca bani. Ori el nu plateste pensia..asa ca...doar amenintari.
Legea va da dv. dreptul sa obtineti pensia copilului asa cum ii da si tatalui dreptul sa obtina exercitarea in comun a drepturilor si obligatiilor. Daca unul dintre cei doi parinti face mai multe demersuri... nu e vina legii. Sau a autoritatilor.
Cat despre ce sa va faca, nu stim pentru ca ne lipsesc date: isi vede copilul? Stau impreuna? Veniti in tara cu copilul pentru el? Si pentru el? Vorbesc pe net, la telefon? Stie cum sta copilul la scoala?
Ce pasaport are copilul? Ce domiciliu legal in acte?
Pentru colegi: daca domicilul copilului va ramana in afara si are sanse foarte mari sa fie asa, atunci cum sa nu poate reveni copilul la domiciliul sau?
Doamna nu pierde nimic, unii insa pierd din vedere copilul.