buna ziua,
Am o neamurire, in prezent sporul de vechime nu este inclus in salariu, acest lucru este mentionat in Contractul Colectiv de Munca la nivel de unitate. Incepand cu 01.06.2013 dorin sa il includem (tin sa mentionez ca nu avem salarii minime pe economie, ) am sunat la ITM la CCM sa vad ce anume trebuie sa depus iar doamna de acolo mi-a zis ca nu se poate ce vreau eu, mi-a adus in vedere art.160 din Codul Muncii.
Ma puteti lamuri, va rog, nu inteleg de ce nu il putem include in salariu.
* Daca aveti prevazut in CCM ca acordati spor vechime, faceti un Act aditional la CCM prin care modificati aceasta prevedere si apoi act aditional de sch salariu pt fiecare salariat
** Introducerea sporului de vech in salariu poate nemultumi si salariatii
De exemplu, un salariat are azi spor de vechime 15% iar de la 01.07.2013 i se schimba transa si ar fi avut 20%
*** In acest caz, pentru a evita neintelegeri se poate negocia, ca timp de 5 ani, toti cei carora li se schimba transa sporului de vechime in aceasta perioada, sa primeasca la momentul respectiv sporul de vechime cuvenit
In momentul in care ai inclus sporul in salariul de baza, sporul nu mai exista.
Daca doreste sa mareasca salariul, prin act adit se va anula sporul respectiv si se va mari corespunzator salariul.
Nu exista temei legislativ pentru includerea unor sporuri in salariul de baza. De aceea a primit acel raspuns de la ITM.
Incluzi sporul in salariul de baza si apoi cum il calculezi? La ce te raportezi cand il calculezi? Care e salariul de incadrare? Exista un salariu de incadrare si altul de baza format din sal de incadrare + sporuri? Aveti un temei legal? Poti incheia acte adit care sa contravina legii?
Dar daca fac urmatorul calcul : 800 lei ( sal. minim brut cu 01.07. ) la care adaug 5% spor, si salariul angajatului devine 840 lei, este in regula ?
In R. Intern exista prevederea ca toti salariatii beneficiaza de un sp. vechime de 5%, inclus in salariu . Ar constitui asta o problema la un control ?
Spor vechime
coromadaniel
Buna ziua,
Revin cu un alt subiect tot din compania mea si anume sporul de vechime.
In momentul de fata in cazul meu am dreptul la un spor de vechime de ... (vezi toată discuția)