avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1133 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj- imbunatatiri aduse imobilului socrilor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj- imbunatatiri aduse imobilului socrilor

Va rog sa-mi spuneti cum se face partajul in situatia in care cei doi soti au locuit intr-o locuinta construita de parintii unuia dintre soti (si pe terenul parintilor), dar acestia au mai facut unele imbunatatiri.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: 28lacra , utilizator 10:54, 23 Noiembrie 2013
Partajul presupune impartirea bunurilor comune dobandite in timpul casatoriei.

In acest caz, nu au ce sa partajeze, deoarece ei au locuit in casa si pe terenul parintilor.

Se poate solicita cel mult un drept de creanta echivalent cu imbunatatirile facute.
Pentru imbunatatiri, ar trebui sa vina cu acte sau si martorii pot proba imbunatatirile locuintei?
Nu s-ar putea cere compensarea cu o eventuala "chirie"? Mentionez ca in acest imobil sotii au locuit ~10 ani.
Si martorii pot proba.

"eventuala chirie" trebuie dovedita cu un inscris intre parti.
Despre ce chirie vorbim? Viitoare? Caci faptul ca ti-ai tinut sotul in casa cu tine inseamna ca ti-ai facut datoria.
Daca sotii au platit chirie parintilor, pentru asta trebuie inscris. Dar ce sa compensezi cu ce? Cine a platit aceasta chirie? Si nu inteleg de ce e eventuala.
Veniti cu precizari.

Imbunatatirile se probeaza cu acte, martori si expertiza.
In cazul de fata, vorbesc despre o "eventuala chirie" pe care, sa spunem, ar fi trebuit sa o achite, ambii soti, parintilor care au construit casa. Ma gandeam la o compensare a timpului in care acestia au locuit impreuna in aceasta locuinta, cu suma de bani pe care, sa spunem, ca s-ar cuveni celor doi soti pentru investitiile pe care le-au mai facut la casa.
Nu mi se pare corect ca sotia, daca nu a participat cu bani la construirea casei (salariul ei avand doar destinatii personale), sa vina acum cu pretentii la partaj. Mi se pare corect ca aceasta locuinta sa revina sotului, a carui parinti l-au ajutat in construirea acestei case.
Parintii mai au o varianta, sa treaca imobilul pe numele copilului, celor doi soti, in varsta de 15 ani. In acest caz sotia ar mai avea vre-un cuvant de spus, daca sotul este de acord?
Dupa cum am mentionat, constructia s-a efectuat pe terenul parintilor, acestia fiind implicati si in constructie, cu foarte putine imbunatatiri facute de catre cei doi soti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj imobil cumparat cu chitanta de mana cirip cirip Sotia a deschis un proces de partaj prin care vrea sa obtina o casa achizitionata pe timpul casatoriei de la fratele sotului cu chitanta de mana.Este vorba de ... (vezi toată discuția)
Partaj - imobil 28lacra 28lacra Buna ziua, Spuneti-mi, va rog, ce sanse are o persoana care a construit un imobil, in care au locuit fiul si fosta nora, sa-si recastige imobilul, care ... (vezi toată discuția)
Partaj calanceavasile calanceavasile Neam certat si ne am separat in fapt in 03 01 2003 dar am divortat legal in septembrie 2008 In 17 dec 2002 am optinut o autorizatie de ... (vezi toată discuția)