avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1051 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... dosar exercitare autoritate parinteasca
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

dosar exercitare autoritate parinteasca

buna ziua. am depus in la finele lui aprilile dosar pentru exercitarea autoritatii parintesti asupra unui minor nascut dintr-o relatie de concubinaj. Avand in vedere toata circumstantele si comportamentul celuilalt parinte, existau sanse foarte mari pentru a obtine exercitarea unica a autoritatii parintesti. In situatia in care partea parata intrervine acum, la o luna de la depunerea dosarului si se intereseaza de nevoile minorului, procesul poate fi influentat? Mentionez ca nu doresc interuperea realtiilor minorului cu celalalt parinte, doar ca, avand in vedere absenta totala a acestuia timp de 2 ani din viata noastra, precum si faptul ca este o persoana violenta si necooperanta, imi doresc sa nu depind de fiecare data de semnatura sa.
Cel mai recent răspuns: blueelf08 , utilizator 10:56, 30 Mai 2013
Binenteles ca daca se intereseaza de copil tatal are de castgat, cum tot la fel de adevarat este si ca instanta va observa ca interesul s-a manifestat brusc, dupa primirea actiunii dvs.

Nu stiu de ce afirmati ca sunt sanse mari sa exercitati custodia exclusiva, astfel de dosare sunt greu de castigat pt ca regula o reprezinta custodia comuna. Dvs in calitate de reclamanta va trebui sa convingeti instanta ca este in interesul superior al minorului ca dvs sa exercitati singura custodia. Repet, nu va cunosc cazul insa astfel de dosare nu sunt castigate din start, mai ales ca tatal incepe sa dea semne de viata.
Multumesc frumos pentru raspuns! Intr-adevar, regula o reprezinta custodia comuna, insa comportamentul sau fata de copil, dovedit, ar creste sansele obtinerea exercitarii exclusive, mergand strict pe articolele din lege. Bineinteles ca voi pastra mesajul sau (sunt sigura ca si el il va pastra, pentru ca am o banuiala ca tocmai in acest sens l-a si trimis dupa atata vreme in care nici nu am stiut daca mai exista). Stiu ca este foarte greu de obtinut, mai ales ca acum el poate motiva ca brusc i s-a trezit constiinta paterna si asa va fi si de acum inainte. Repet, nu intentionez sa restrictionez relatia dintre copil si tatal lui, insa nu vreau sa depindem de el, pentru ca timp de 2 ani copilul a crescut si s-a dezvoltat si fara implicarea tatalui financiara si spirituala. Am n dovezi in care il invitam sa vada copilul, fara pretentii finaciare, si nici macar nu raspundea sau, daca o facea, folosea cuvinte greu de reprodus si de retranscris la adresa mea si a copilului. Acum, va ramane la decizia instantei. Atata doar ca nu stiu daca nu cumva, pe acest fond, instanta ar putea respinge exercitarea autoritatii parintesti unice si daca va trebui, ulterior, sa depun un alt dosar sau solutionarea se de pe dosarul acesta, in forma in care a fost depus.
depinde de multi factori ca sa vi se poata estima sansele de admitere a actiunii: probele ( inteleg ca e aveti) dar mai ales MODUL IN CARE VOR FI ADMINISTRATE. adica, avocatul dvs trebuie sa convinga instanta ca interesul fata de copil este doar de dragul acestui dosar si sa reuseasca sa le demonteze pe ale adversarului. trebuie sa fiti constienta ca , cel putin in Bucuresti unde instantele sunt foarte aglomerate conteaza extrem de mult modul in care sunteti asistata...

desigur mai conteaza si jurisprudenta instantei la care va judecati pe care avocatul dvs trebuie sa o cunoasca.
Cuvinte grele la adresa copilului? Uf!...

Legal, sunt stricte situatiile in care ati putea exercita singura autoritatea parinteasca. Pentru asta nu stiu daca ajung cuvintele grele si dezinteresul, mai ales daca dovedeste ca a inceput sa se implice (asta nu inseamna 1 telefon pe luna si un mesaj).
Totusi, ca sa aveti o sansa, ar trebui sa dovediti ca nu puteti sa continuati sa cresteti copilul fara cooperarea lui si ca pana acum, desi i-ati cerut, nu s-a implicat, fapt ce a dus la pierderi pentru copil.
Asta nu inseamna, din pacate, doar ca nu l-a sunat (nici macar) de ziua lui. Inseamna ca, de exemplu, nu l-ati putut inscrie la gradinita, trimite la concursuri sau altele similare.
Domnul stie de dosar?
Da, dintre care unele au sunat asa: "nu l-am vrut", plus ca, daca copilul plangea sau facea vreo nazbatiuta (si va asigur, este un copil foarte calm, cuminte si intelegator si asta o poate spune oricine a intrat in contact cu el) tipa la el (si noaptea, pentru ca ii deranja somnul daca cerea lapte si se mataia putin pana veneam cu biberonul), ii spunea ca se poarta ca un "tampit"/ "idiot". Nu zic, a avut si momente in care a fost ok cu copilul, in care s-a jucat frumos cu el, i-a vorbit calm, i-a explicat lucruri. Cunoscandu-l foarte bine stiu insa ca este imprevizibil ca fire si ca oricand poate sa se intoarca cu spatele si sa nu dea niciun semn de existenta :(. Tocmai de aceea as dori sa nu depind de semnatura sa. In rest, cand va dori sa vada cppilul, in limitele in care instanta va acorda programul de vizita (si in limitele disponibilitatii mele si a copilului pana atunci), nu am nimic impotriva. Nu stiu daca stie de dosar, desi am o vaga banuiala ca a aflat ori de pe site-ul judecatoriei ori de pe la vreo cunostinta care lucreaza acolo. Multumesc frumos pentru raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incredintare minor luminita1982 luminita1982 cine ma poate ajuta cu un av care sa nu aiba onorariul prea mare pt un proces incredintare minor. tatal este arestat pt viol cu o minora fetita sta cu mine dar ... (vezi toată discuția)
Custodie comuna elenna9 elenna9 Buna ziua! In ce conditii, un tata isi poate recupera drepturile parintesti, si de a reveni la custodie comuna,tinand cont de faptul ca tatal nu sa interesat ... (vezi toată discuția)
Custodie minor oferita tatalui macaroana macaroana Va rog sa-mi spuneti cum poate obtine custodia minorului ( minorul are 2 ani) tatal acestuia in cazul urmator: - mama a amenintat verbal de mai multe ori ... (vezi toată discuția)