Am avut o matusa stabilita in Italia la Roma care a decedat pe 13 februarie 2009. Inainte de deces matusa mea mi-a lasat o carte de vizita a unui notar din Roma si mi-a spus sa iau legatura cu el dupa moartea sa.
Va rog sa imi spuneti cum trebuie sa procedez, cand trebuie sa il contactez pe notarul respectiv?
Mentionez ca sunt singurul mostenitor, dupa moartea mamei mele care a decedat pe 13 februarie 2006.
Multumiri anticipate!
În privinţa bunurilor defunctei aflate în România, vă puteţi adresa unui notar din raza judecătoriei unde se afla situate cele mai de valoare bunuri ale acesteia, acest notar fiind competent să dezbata succesiunea privind masa bunurilor din ţară.
Pentru bunurile din Italia, luaţi legătura cu acel notar. Pentru a nu pierde dreptul de opţiune succesorală (a cărui prescripţie în dreptul italian nu o cunosc) puteţi da o declaraţie de acceptare la un notar român.
Va trebui sa va declarati succesor in termen de 1 an de la moartea matusii dv. – cf procedurii italiene. Dar, poate e vorba despre un testament (ceea ce pare probabil)... Sa stiti ca alte eventuale rude ale matusii ar putea ridica pretentii...
Va trebui sa platiti un impozit pe succesiune... un procent calculat asupra valorii casei si terenului Pt bunuri mobile cred ca se aplica un alt procent. Acesti coeficienti erau: pt case de locuit, 115,5 (pt prima casa); pt teren, 112,5. Val imobilului se inmulteste cu acesti coeficienti iar rezultatului i se aplica un procent de 1% (pt a afla impozitul – tariful - asa-numit cadastral). Impozitul se plateste la banca sau la posta si dovada achitarii acestuia se ataseaza declaratiei de succesiune. Acesta e impozitul stabilit prin D.L. 347/1990. De la 1 Ianuarie 2007, a fost modificat D.L. 346/1990 si pt mostenitori pana la gradul 4 inclusiv se percepe si un impozit de 6% calculat la valoarea mostenirii.
Art 565 (si altele) C.civ. italian reglementeaza succesiunea.
Mai multe nu stiu sa va scriu – deci, luati legatura cu notarul respectiv cat mai repede.
Succes!