avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pasive dupa deces
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pasive dupa deces

Bună ziua,
Să presupunem că unul dintre soți este PFA, cu dările către stat plătite (deocamdată) la zi. Ani de muncă puțini, vreo 11, pentru că prin '90 din păcate firmele nu prea își plăteau contribuțiile. Cealaltă parte nu are decît vreo 5 ani vechime. Partea care este PFA are cîteva carduri de credit și un credit pe 5 ani, dar nicăieri cealaltă parte nu este trecută ca coplătitor sau garant.
V-am dat toate aceste detalii pentru a înțelege cît mai bine situația. Partea care este PFA probabil că va deceda într-un an-doi, nu cred că contează pentru discuția noastră din ce cauze (nu are asigurare de viață oricum). Care este soluția cea mai bună pentru partea care va rămîne în viață - să divorțeze - și în felul ăsta să scape de posibila plată a dărilor către stat și a creditelor (în cazul în care le moștenește) sau să nu divorțeze și să încaseze pensia de urmaș (nu știu dacă pentru o perioadă atît de mică de contribuții există o pensie și cît de mare ar fi ea)? Nu știu dacă am explicat situația clar. Pentru lămuriri, vă stau la dispoziție.
Mulțumesc pentru ajutor.
S-a inventat de mult acceptarea sub beneficiu de inventar a mostenirii. Asadar, daca pasivul mostenirii depaseste activul, mostenitorul nu va primi nimic dar nici nu v-a deveni dator.
treaba cea mai usoara divort si ca atare scapare de pasive pensia se acorda numai daca o pers are minim 15 ani in camp de munca ca atare nici dvs nici dansul avand 11 ani nu aveti dreptul la aceasta
LuchianSeb a scris:
S-a inventat de mult acceptarea sub beneficiu de inventar a mostenirii. Asadar, daca pasivul mostenirii depaseste activul, mostenitorul nu va primi nimic dar nici nu v-a deveni dator.

S-a inventat si s-a si desfiintat beneficiul, odata cu noul cod civil.


@ioana
Cel mai bine este divortul si la partaj sa ramana cu toata casa, daca si cealalta parte accepta.
Ultima modificare: Duminică, 26 Mai 2013
trandafir2, moderator
Casa este oricum bun dobîndit dinaintea căsătoriei de partea care supraviețuiește și alte bunuri mari (mașină etc.) nu au în comun. Și nici copii. Și mai mult ca sigur nici nu o să mai apară copii pînă cînd va surveni evenimentul.
Ultima modificare: Duminică, 26 Mai 2013
IoanaDarc, utilizator
trandafir2 a scris:


S-a inventat si s-a si desfiintat beneficiul, odata cu noul cod civil.






Astea sunt povesti... Mai bine cititi mai atent data viitoare inainte de a trage concluzii...

Noul Cod Civil Art. 1114

,,Efectele acceptării:
(2) Moştenitorii legali şi legatarii universali sau cu titlu universal răspund pentru datoriile şi sarcinile moştenirii numai cu bunurile din patrimoniul succesoral, proporţional cu cota fiecăruia.''.
Ultima modificare: Duminică, 26 Mai 2013
LuchianSeb, utilizator

Alte discuții în legătură

Executare silita - acceptarea mostenirii de catre creditori crystyn71 crystyn71 Buna seara! Scuze de deranj , dar am si eu o mica nelamurire. Am un credit ajuns in stare de executare silita nu am bunuri pe numele meu ,dar in decembrie 2012 ... (vezi toată discuția)
Ce fac cu creditele ramase la banci dupa decesul tatalui costel_81 costel_81 Acum cateva zile a decedat tatal meu in drum spre serviciu. In urma necazului am ramas cu un credit de nevoi personale fara asigurare de viata si o limita de ... (vezi toată discuția)
Mostenire, cota parte, praxis, terenuri, imobil, bani la banca alexandrurobert alexandrurobert Buna ziua, tatal meu a decedat in data de 7 martie. Suntem 3 frati si sotia si mama noastra. Cum se imparte averea? Cum pot afla cati bani avea la ... (vezi toată discuția)