avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 660 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... CEC-refuzat la plata-solutii????
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

CEC-refuzat la plata-solutii????

societatea pt care lucrez are de incasat un CEC de la un debitor, CEC care a fost refuzat la plata.
ce actiune as putea intenta in instanta?
sa cer lichidarea societatii???
imi puteti arata si temeiurile in drept pe care sa merg?
multumesc!!!!!!!!!!!
Cel mai recent răspuns: Diana Persa , Avocat 17:05, 7 Martie 2009
Sunteti consilierul juridic al societatii? In ce temei sa intentati acea actiune?
Daca sunteti consilier juridic va recomand ca si lectura legea 85/2006 a insolventei, legea 59/1934 a cecului, codul de procedura civila. Vor fi lecturi interesante, va asigur, si va vor ajuta in profesie.
multumesc de raspuns!
probabil vi s-a parut ca am adrest niste intrebari...puerile, insa pentru mine ca jurist incepator imi este destul de greu sa ma adaptez cerintelor unui sef "incapatanat" care de multe ori considera ca legea este facuta asa cum vrea el.
stiu ca CEC-ul refuzat la plata constituie titlu executoriu.
speram sa mai aflu si o alta solutie.
Constituie titlu executoriu daca asta este practica judecatoriei competente sa il investeasca, altfel va trebui investit cu formula executorie. Depunerea unei cereri de insolventa il poate determina pe debitor sa plateasca, poate fi o buna solutie pentru aceasta. Mai puteti sa declansati executarea silita. O alegeti pe care doriti.

Lasand la o parte ironia din mesajul meu anterior, pentru cererea de insolventa gasiti temei in legea 85/2006. Succes!
Executarea silita e mai viabila.La insolventa-falimet,paratul poate cere instantei plata unei cautiuni pana demonstreaza ca nu se afla in insolventa.La ce sume se pot ajunge,nu cred ca va convine sa blocati banii.
Daca stiti ca un CEC constituie titlu executoriu, ce actiun in instanta mai doriti?:D
Finalitatea unei actiuni in instanta este obtinerea unui titlu executoriu, dar dvs. il aveti deja.
Purcedeti la executarea silita - apelati la un executor judecatoresc, in maxim 1 saptamana va trebui sa aveti conturile debitorului poprite si bunurile sechestrate, daca le puteti indica dvs. executorului, daca trebuie sa le depisteze executorul mai dureaza putin.
Daca exista indicii cum ca debitorul are surse de achitare dar nu achita din reacredinta si se sustrage executarii silite, puteti sa intentati si o cerere de insolventa, fiind vorba de un titlu executoriu ca temei al creantei dvs. va fi f. simplu sa obtineti deschiderea procedurii. Daca vrea sa-si pastreze firma si are surse va va achita creanta. Ca rapiditate insolventa e departe de executare silita, de ex. saptamana trecuta am introdus cateva cereri pentru care am primit termene abia la inceputul lunii iunie:O
Problema este ca insolventa si falimentul implica o procedura colectiva de realizare a creantelor si vor veni si alti creditori in dosar, in timp ce la executare silita sunteti singur cu debitorul dvs.
Pentru un consilier juridic intr-o SC problemele juridice cu care va confruntati sunt cat se poate de comune si trebuie sa fie printre primele cu care sa va familiarizati, deci perseverati;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Emitere cec fara acoperire Undertaker Undertaker am o intrebare f. urgenta... o persoana a emis un cec catre o societate, cec care avea o anumita data scadenta. la data scadenta creditorul cecului nu a putut ... (vezi toată discuția)
Datorie catre o persoana juridica iliescuelena iliescuelena Ca societate juridica avem o datorie catre o alta pers. juridica. intre timp datoria s-a diminuat , astfel ca de ex. aveam la un momemt dat 2500 ron iar astazi ... (vezi toată discuția)
Poprire de la banca ankalaura85 ankalaura85 Buna ziua! Bancile pot solicita infiintarea popririi pentru salariati cu credite restante daca societatea nu s-a angajat in nici un fel atunci cand a emis ... (vezi toată discuția)