avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Proceduri divort; partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Proceduri divort; partaj

Buna ziua,

Intrebarea mea este urmatoarea :
In timpul casniciei, sotilor li s-a facut un testament pt. o casa. Bunicul a decedat, iar actiunea de uzucapiune continua, cei doi soti scotand certificat de calitate de mostenitori . Acum vor sa divorteze . Mama doreste ca pentru buna crestere a copilului de 14 ani, casa sa le ramana lor (nu sunt decat 2 camere) si in schimb sa nu mai ceara pensie alimentara tatalui .
Exista si o alta posibilitate prin care sa i se atribuie locuinta integral de catre instanta ? Precizez ca nu mi exista alte bunuri pe numele celor doi soti .
Multumesc .
Uzucapiune ?
Prin partaj ii poate fi atribuita casa si ramane sa-i plateasca sulta sotului pt cota sa.
E important daca se inteleg sau nu in privinta partajului.
Se poate stabili ca pensia sa fie stabilita la o suma globala ( art 533 pct 3 ), apoi sa dea fiecare declaratie, dvs ca ati primit pensia, sotul ca a primit sulta si sunteti chit.
Orice act prin care un parinte renunta la plata pensiei de intretinere este lovit de nulitate absoluta.

Dreptul la pensia de intretinere este al copilului , nu al parintelui.Asadar , orice tranzactie in acest sens este contrara dispozitiilor imperative ale legii.

Pensia de intretinere reprezinta un capat accesoriu al cererii de divort, distinct de actiunea de partajare a bunurilor comune, proprietate comuna in devalmasie, dobandite de soti, de la data incheierii casatoriei.

Pensia de intretinere poate fi platita lunar, si , in situatii intemeiate, printr-o suma globala.

Dreptul de proprietate asupra imobilului nu a fost dobandit , inca , prin uzucapiune, mod originar de dobandire a dreptului de proprietate.Odata ce nu exista un titlu de proprietate asupra bunului , casa de locuit, nu se poate proceda la imparteala acestuia.

Uzucapiunea are caracter retroactiv, asa incat dreptul de proprietate se va considera dobandit de la momentul stapanirii efective a bunului , de la momentul realizarii poseisie utile, neviciate.

Ulterior , dupa eliberarea hotararii judecatoresti care atesta dobandirea dreptului de proprietate prin prescriptia achizitiva, conform testamentului, veti dobandi dumneavoastra, in calitate de soti, bunul .

Dupa acest moment, se poate proceda la imparteala, si , avand in vedere interesul superior al copilului, se poate dispune atribuirea bunului, cu obligatia de a plati o sulta, o suma de bani cu titlu de despagubiri.

Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Compensare pensie intretinere - sulta partaj mioara2012 mioara2012 Se poate va rog sa ma lamuriti in urmatoarea situatie: Sunt in proces de partaj si in paralel am initiat si o actiune pt plata pensiei alimentare pt minor. ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate ionelanicoletastoleru ionelanicoletastoleru Bună ziua,sunt căsătorită și eu și soțul meu stăm împreună cu soacra mea.Casa în care locuim este casă bătrânească, iar când ne-am mutat acolo ... (vezi toată discuția)