avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Primesc pensie de intretinere daca sunt la a doua ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Primesc pensie de intretinere daca sunt la a doua facultate?

Buna ziua,

Deschid aceasta discutie in legatura cu o pensie de intretinere.

Anul acesta o sa absolv cursurile de master, iar din toamna as dori sa ma inscriu la o alta facultate-zi. As putea sa mai iau pensie de intretinere de la tatal meu biologic sau trebuie sa urmez un doctorat? Mentionez ca am o hotarare judecatoreasca in care este amintit faptul ca pensia trebuia sa o primesc pana la finalizarea studiilor, dar NU mai tarziu de 25 de ani impliniti (acum am 24). De asemenea, pensia imi este oferita prin Casa de pensii sectoriala a Ministerului Administratiei si Internelor, tatal fiind pensionat (nu stiu daca are vreo importanta).

Va multumesc pentru raspunsuri,

Andrei.
Cel mai recent răspuns: Antoanela Geaman , Avocat 16:42, 31 Mai 2013
doar pe perioada studiilor dar nu mai tarziu de limita de varsta (cred ca era 26de ani potrivit Cod Civil)
Da, era 26 de ani si pe cand cu Codul Familiei, dar erau facute multe astfel de erori intre 25 si 26 pe atunci, caci nu era trecut intr-o lege, ci era o coroborare intre legea pensiilor, o decizie a Tribunalului Suprem...
Puteti obtine si in timpul celei a doua facultati; nu inteleg cum de ati primit in timpul masterului, nu prea sunt cursuri de zi...
Pensia de intretinere poate fi acordata pana la implinirea varstei de 26 de ani, daca este intrunita starea de nevoie si este desavarsita pregatirea profesionala.
In primul rand, multumesc pentru raspunsuri. Inteleg ca legea permite si pana la 26 de ani, dar hotararea judecatoreasca pe care o am imi indica varsta de 25. Probabil daca ajung in instanta, pot cere prelungirea acestei limite. Oricum, sper sa nu am probleme la toamna, pentru ca am inteles ca cei de la casele de pensii care apartin de MAI sau MApN au niste reguli interne (tacite) prin care nu s-ar acorda pensie pe parcursul celei de-a doua facultati. Daca se va intampla acest lucru, ce ma sfatuiti sa fac? Sa dau in judecata casa de pensii sau parintele sau exista alta cale de atac? Sau sa incerc sa cer o lamurire scrisa din timp?

AVLIL a scris:

Puteti obtine si in timpul celei a doua facultati; nu inteleg cum de ati primit in timpul masterului, nu prea sunt cursuri de zi...


Un master facut la zi presupune trei zile pe saptamana cursuri, proiecte, mult studiu individual pentru elaborarea lucrarii de disertatie:), iar legea nu specifica tipul de cursuri, cat timp sunt acreditate.


Multumesc inca o data!


incercati si lamurire scrisa. ( mai ales daca este pa MAPN sau MAI conteaza....si la dosar) dar solutia legala este prin instanta. pPrin regulamentele interne nu pot deroga de la Codul Civil oricat ar vrea ei . numai ca trebuie sa va grabiti, daca apartineti de o instanta aglomerata

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se poate sista o pensie de intretinere daca majorul a terminat si masterul? mihaela7131 mihaela7131 buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns, daca se poate. In anul 2008, fiica sotului meu si-a dat tatal in judecata pentru pensie de intretinere. In ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere pt.un adolescent de 21 de ani Tyrol1978 Tyrol1978 Buna ziua!Am si eu o intrebare,si as vrea sa ma lamuriti si pe mine.Daca un adolescent de 21 de ani ,urmeaza cursurile unui liceu particular ,tatal lui poate ... (vezi toată discuția)
Pina cind se plateste pensia de intretinera(pensia alimentara)? valeriamogos valeriamogos sotul meu are de platit pensie alimentara, conform instantei judecatoresti, pina la terminarea studiilor dar nu mai mult de virsta de 25 ani. Ce se intimpla ... (vezi toată discuția)