avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 775 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Intrebare - legalitate retinere diurna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Intrebare - legalitate retinere diurna

Buna ziua .Lucrez ca sofer de TIR pentru o firma din Romania cu contract legal salariu minim pe economie la care se adauga diurna pentru zilele care lucrez pe extern .Pe luna aprilie a acestui an mi s a retinut din diurna 140 ron fara nici un fel de chitanta ci doar verbal mi s a comunicat in urma solicitarilor mele ca aceasta suma reprezinta retinere pentru consum de motorina in stationare.In urma demersurilor facute am primit un raport Fleet Bord care evalueaza stilul de sofat si raporteaza parametrii tehnici privind consumul ,franari ,in fine date tehnice .Vreau sa precizez ca am evitat pornirea inutila a motorului ba mai mult in pauzele efectuate la sfarsitul saptamanii nu am pornit motorul masinii deloc .Acest consum ar putea rezulta in opinia mea in urma stationarii in cozi (in unele state UE),in urma operatiunilor ce se executa la inceperea unei zile de lucru (se porneste motorul timp de 10 minute in medie timp in care se verifica vizual starea masinii ,lumini, oglinzi ,geamuri ,anvelope etc) operatiuni prevazute in legislatia in vigoare si la terminarea unei zile de lucru unde in urma parcarii nu se opreste imediat motorul masinii pentru o chestiune tehnica legata de turbosuflanta ,mai exact pentru a permite racirea acesteia .
Intrebarea mea ar fi este legala aceasta retinere din diurna (mai ales ca e o practica frecventa ),fara nici un fel de act explicativ etc .Daca nu este legala cum ar trebui sa procedez ?
Va multumesc si va urez o zi buna .
Cel mai recent răspuns: Cryploy , utilizator 17:40, 19 August 2013
Potrivit art. 169 alin.1 din Codul muncii , nici o retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege .
Cu exceptia retinerilor din salariu pentru sumele determinate de catre angajator reprezentand impozite si contributii, celelalte retineri se efectueaza numai in temeiul unui titlu executoriu si in cadrul procedurii executarii silite.

Principalele modalitati de stabilire si recuperare a prejudiciului produs angajatorului – atat in cazul raspunderii patrimoniale, cat si a obligatiei de restituire – sunt acordul partilor ori actiunea in justitie.

Pentru retinerile nelegale de catre angajator, modalitatea de recuperare consta in promovarea unei actiuni in instanta impotriva acestuia.
Actiunea trebuie introdusa la tribunalul in raza caruia se afla domiciliul sau locul de munca al dvs. si nu trebuie sa treaca mai mult de 3 ani de la data producerii pagubei; termenul, in care trebuie sa sesizati instanta, este de maximum 3 ani de la data nasterii dreptului la actiune.
Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
Stimate Domnule Feelis va multumesc frumos pentru raspunsul dumneavoastra,raspund acum deoarece am fost plecat din tara in interes profesional .
La chestiunea in cauza din pacate nu am specificat faptul ca diurna ce o primesc nu este specificata nicaieri. Asa a fost incheiat contractul de munca salariul minim pe economie si diurna verbal ,dar toate aceste drepturi le primesc intr un cont bancar .Activitatea se desfasoara cu precadere in afara tarii se ia camionul se merge la incarcare de regula la o locatie interna dupa care se pleaca in afara granitelor si se lucreaza pe extern o perioada de 8 pana la 12 saptamani.Are vreo relevanta extrasul de cont ?
Am fost la ITM pe raza judetului unde locuiesc si domnii de acolo spun ca ei nu pot face nimic ,contractul este legal dar diurna nu rezulta nu este trecuta .
Va rog frumos ce as putea face ? Eu sunt hotarat sa merg pana in panzele albe ,mi am facut mereu datoria in mod exemplar ,constiincios dar Domnul angajator are acest viciu ,luna de luna(ciupeste) retine din diurna diverse sume pe motive inventate sau mai sunt situatii de genul stiu eu unu atinge ,rupe ,sparge ceva etc.
Am informatii de la alti colegi ca si cu ei procedeaza la fel ,sa inteleg ca e o metoda inteligenta de a lua din banii altora ?
Eu pot dovedi ca am lucrat pe camionul respectivei firme ,(detin o serie de documente ,procese verbale de predare primire,avize de insotire a marfii,scrisori CMR,cartela tahograf,bonuri tahograf)dar nu vad cum as putea proba diurna .Extrasul de cont poate fi o proba ?
Faptul ca nu primesc nici o hartie la mana ,chitanta (i am cerut sa primesc sanctiuni conform codului muncii daca acestea se impun mi s a cerut demisia !) ci doar verbal mi se comunica aceste retineri nu e o chestie ilegala?Nu ar trebui sa semnez un stat de plata de unde sa rezulte suma ,drepturile banesti ?
Personal nu pot accepta un asemenea comportament ,e o chestiune de principiu ,domnii de la ITM dau din umeri imi dau de inteles ca asta e sistemul la noi ! Chiar asa sa fie ?
Va rog frumos mi ati putea indica vreo lege privind salarizarea soferilor,diurna etc ,pentru cultura mea generala.
Va multumesc frumos .Cu stima.
Ultima modificare: Luni, 19 August 2013
Cryploy, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Furt de motorina soferi - societate de transport bortoi bortoi Buna ziua. Sunt intr-o dilema referitoare la conditiile de recuperare a prejudiciului efectuat de soferii angajati la firma noastra. In ultimul timp (desi ... (vezi toată discuția)
Care sunt pașii pentru recuperarea unor bani opriți de firma la care lucrez, nejustificat? Marian184 Marian184 Buna seara, lucrez ca sofer profesionist pe comunitate. Pe teritoriul Frantei mi s-au furat in jur de 350l motorina, mai exact in zona Narbonne. Iar in urma ... (vezi toată discuția)
Motor defect ,agent vanzari,lichidare ! teduku199108 teduku199108 Buna ziua ,numele meu este Theodor și va rog dacă ma puteți ajuta in legătura cu o problema ,Sunt angajat la o firma pe postul de agent de vanzari .Mi ... (vezi toată discuția)