avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 799 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Proces restantieri
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Proces restantieri

Bună ziua!
Am avut un proces cu un restanţier. In cerere am menţionat faptul că dorim actualizarea penalităţilor până la data plăţii efective a datoriei.
Cotele restante sunt pe perioada febr.-nov.2012, penalităţile sunt calculate la data de 15.01.2013 când s-a depus dosarul.
In soluţia dată pe site, instanţa obligă pârâtul la plata sumei de 1500 lei formată din cote într.şi penalităţi calculate pe per.feb.-dec.2012.
Aici este o neconcordanţă şi nu ştiu cum s-o interpretez.
Nu se menţionează nimic de actualizarea penalităţilor cerută de noi.
Poate mă luminează cineva competent (nu am angajat avocat, m-am prezentat eu ca ad-tor la judecătorie şi rău am făcut, pt. că am constatat că "civilii" nu sunt trataţi la fel ca avocaţii).
Mulţumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 12:29, 29 Mai 2013
hm... destul de rau ati facut! ... cheltuielile cu avocatul le recuperati ulterior tot de la restantier si nu mai aveati atata bataie de cap!

Ceea ce ati cerut dvs., adica: "actualizarea penalitatilor pana la data efectiva a platii" este inadmisibil.

Nu se poate stabili o suma de bani certa, nu se poate stabili o data exacta.
Daca instanta va admitea asa ceva nici sentinta obtinuta nu o puteati pune in executare.

O sa primiti sentinta civila cu motivarea solutiei si o sa va lamuriti. Daca considerati ca este ceva ce va nemultumeste aveti posibilitatea promovarii unui recurs.

Va sfatuiesc, ca macar atunci sa angajati un avocat.
Nu aveti temei legal pentru cererea de actualizare penalizari
Pana la plata efectiva a debitului calculat restantierul asociatia de proprietari are dreptul legal de a calcula penalitati la suma de baza
ursulina a scris:

Am avut un proces cu un restanţier. In cerere am menţionat faptul că dorim actualizarea penalităţilor până la data plăţii efective a datoriei.
Cotele restante sunt pe perioada febr.-nov.2012, penalităţile sunt calculate la data de 15.01.2013 când s-a depus dosarul.
In soluţia dată pe site, instanţa obligă pârâtul la plata sumei de 1500 lei formată din cote într.şi penalităţi calculate pe per.feb.-dec.2012.

Eu va felicit pentru ca ati realizat o asemenea performanta. Adica, fara avocat, ati introdus cererea de chemare in judecata in ianuarie 2013 iar acum dupa 4 luni instanta s-a pronuntat iar dumneavoastra, asociatia ati castigat.
Asa cum sounea si @Car3men mai sus, chiar si daca aveati avocat instanta tot nu ar fi dat o hotarare prin care sa prvada actualizarea...
Am avut mai multe pricese si doar cele pe ordonanta s-au incheiat intr-un termen mai mic de un an. In cele pe drept civil primul termen era dupa 3-4 luni si urmatoarele din doua in doua luni..., depasind mult un an de zile si ajungand si la 3 ani intr-un proces.
Asa ca eu cred ca ati fost tratat bine de instanta.

Dar ca sa ne lamurim mai bine, spuneti-ne pana la data introducerii actiunii, adica pentru perioada febr-nov 2012, cat au fost restantele si cat au fost penalizarile. Sunt apropiate de suma de 1500 lei sau nu?
Daca este suma pe care ati calculat-o in acest interval, nu aveti nici un motiv sa faceti recurs si mai ales sa cheltuiti apeland la avocat.
Poate ca restantierul care a pierdut va face recurs si-atunci o sa mai aveti un terme, doua in care va trebui sa va mai judecati un pic, dar aveti toate sansele sa castigati si in recurs.
Oricum asteptati redactarea sentintei cu motovatia si acolo o sa gasiti explicatia hotararii luate de instanta.

Bună ziua!
Restanţa este de 1205,45 lei şi penalizarea este de 336,58 lei, total 1542,03.
Cineva a răspuns că penalizările se pot calcula de către ad-tor în continuare, dar cum le pot recupera dacă eu sunt obligată să primesc doar ce este în hotărârea dată de judecătorie?
Am un restanţier , cu o hotărâre definitivă din august 2012, n-a plătit de bunăvoie, am dat hotărârea la executor şi nici în această zi nu a achitat integral restanţa. Aceasta a fost de 3000 lei şi mai are de plată 800 lei.
Acest restanţier merge din proces în proces şi atunci mai pot eu recupera penalităţile calculate pe lista de plată?
Da. Cand vine sa plateasca, incasati-i in paralel si cote si penalizari, iar in cazul unei hotarari judecatoresti incasati asa cum scrie in hotarare, atata suma la cote, atata suma la penalizari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotarare judecatoreasca monamour monamour Ma confrunt cu urmatoarea problema: niste rude au intampinat probleme in achitarea cotelor de intretinere pe parcursul anilor 2012-2013, drept pentru care au ... (vezi toată discuția)
Prescriere datorii intretinere danielharaga danielharaga Buna seara, Ajutati-ma va rog cu un raspuns legal, Unei persoane , o instanta de judecata a hotarat definitiv sa-i prescrie 2500 lei din 5000 lei restanta ... (vezi toată discuția)
Hotarare judecatoreasca ramasa definitiva adriandan20 adriandan20 dupa o hot.jud.ramasa definitiva in care se stabileste obligarea achitarii penalitatilor accumulate prin neachitarea cotelor de intretinere pentru o perioada ... (vezi toată discuția)