avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... In ce perioada trebuie sa primesc decizia de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

In ce perioada trebuie sa primesc decizia de concediere cf art 65 CM?

Buna ziua
Pe data de 15 aprilie Ac trebuia sa primesc instintarea de preaviz -dar din motive care nu tin de mine am primit-o abia pe 29 aprilie prin executor judecatoresc. Astazi 28 mai Ac imi expira / a fost ultima zi de munca ( angajatorul pe data de 8 m-a instintat ca nu are nevoie de serviciile mele in perioada de preaviz) si nu am primit nici face to face nici prin posta /sau altfel decizia de concediere. din punctul meu de vedere- de maine 29.mai nu mai sunt angajat. In aceste conditii ( lipsa decizie de concediere cu art 65, trecerea perioadei de preaviz ) legal eu ce statut am ? Exista ceva legal care sa impuna angajatorului sa imi imaneze decizia intr-o anumita perioada? adica de unde stiu eu ca angajatorul nu a renuntat la aceasta intentie ?
va multumesc pentru timpul alocat- si pentru raspunsuri
Ps. Poate fi acest fapt , baza unui proces pentru anularea acestei decizii de concediere( pe care nu o am /nu am vazut-o ).
Ultima modificare: Marți, 28 Mai 2013
anonim2009, utilizator
Cel mai recent răspuns: anonim2009 , utilizator 22:12, 29 Mai 2013
1. Cred ca ati incurcat datele, citez :
Pe data de 15 mai Ac trebuia sa primesc instintarea de preaviz -dar din motive care nu tin de mine am primit-o abia pe 29 aprilie prin executor judecatoresc.


2. Cand ati intrat exact in preaviz?

3. Cand ati primit instiintare de preaviz , document emis de catre angajator fara a avea vreo baza legala de reglementare?
primirea a fost pe data de 29 aprilie
ea cuprinde
1 denumire angajator apoi textul in temeiul art 75 ( nu 65) alin 1 din cm va aduc la cunostinta ca incepand cu data de 15.04.2013 (ea are antet data de 05.04.2013)s-a dispus desfintarea postului in care sunteti incadrat cf contractului individual de munca inregistrat la itm ...nr si data
incepand cu data de 15.04.isi face efectul preavizul , termenul de preaviz fiind de 20 de zile lucratoare calculate de la data comunicari efective a preavizului ( aici e vag ori e 15 april ori e cand am primit)
la data comunicarii prez preaviz sc noastra nu va poate oferi alte locuri de munca
societatea angajatoare are in vedere ca in caz de extindere zonala sau de reluare a unor activitati chiar si cu caracter sezonier sa va instinteze despre acest lucru
totodata va aduc la cunostinta ca veti primi drepturile ce vi se cuvin cf legislatiei in vidoare si anume ...salariu pt perioada 1-15 aprilie 2013 indemnizatia pentru preaviz precum si indemnizatia concediului de odihna proportional cu timpul efectiv lucrat
decizia de incetare a contractului dvs individual de munca urmeaza sa fie emisa
semnatura dir general , stampila
si atat - acesta este textul integral
1. Preavizul incepe sa curga de la data comunicarii instiintarii , asa cum se precizeaza in instiintare.

2. Data primirii fiind 29.04. Nu cumva v-au trimis instiintare prin posta si dvs ati refuzat-o astfel incat v-au comunicat- prin executor?

3. Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

In acest sens, depuneti la angajator o solicitare scrisa prin care doriti sa va elibereze :
- decizia de incetare a c.i.m.
- adeverinta de vechime
- adeverinta de somaj

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3) in termenul prevazut de lege si solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.
el a zis ca a trimis prin posta - dar nu am primit nimic- in acea perioada am mai primit de la angajator inca 3 plicuri pe care le--am ridicat - nu am stiu ce contin - contineau niste invitatii la medierea unui conflict care merge in instanta - deci eu am ridicat TOT ce am primit - in oricare dintre plicuri putea fi preavizul - de fapt eu pe el il asteptam . trecand peste , mai mentionez ca pe data de 2 mai prin posta romana am mai primit acelasi preaviz, dar cf cu legea se ia in calcul primul care a sosit- am mai intrebat aici si asa mi s-a raspuns
2. legat de obligatia de a trimite acele hartii - eu consider ca daca legea spune ca trebuie sa imi trimita / sa imi dea ,atunci nu am dece sa fac cerere pentru acest lucru
3. daca eu nu fac cerere sa imi elibereze o copie dupa decizia de concediere - si el nu mi-a dat aceasta decizie de concediere - de ce sunt eu concediat ? legea spune ca trebuie sa imi comunice acest lucru - deci ar trebui sa am un original al deciziei nu sa fac cerere pentru o copie....nu?
revenind- legal il pot ataca in instanta pentru faptul ca nu mi-a comunicat decizia de concediere in interiorul termenului de preaviz , in perioada cand sunt inca angajat?ca eu ma gandesc ca daca sa zicem - stau o saptamana si astept si nu vine nimic , apoi ma duc la tribunal - acolo ma duc cu ce? si contest ce?
Ultima modificare: Marți, 28 Mai 2013
anonim2009, utilizator
Legea nu stabileste niciun anumit termen in sarcina angajatorului sa va comunice decizia de concediere si orice alt act.
Legea prevede ca numai la solicitarea scris a advs angajatorul are aceasta obligatie.

Daca promovati o actiune in instanta aceasta poate avea mai multe capete de cerere, de exemplu:
- obligarea sa va comunice decizia de concediere
- contestarea deciziei de concediere
etc.

Alte discuții în legătură

Comunicare preaviz cristina69 cristina69 Buna dimineata. As vrea sa stiu in situatia in care angajatorul vrea sa comunice preavizul de concediere la angajat si acesta din urma refuza sa semneze ca a ... (vezi toată discuția)
Se semneaza decizia de desfacere contract munca? alexafarcas alexafarcas Buna, am semnat preavizul pe la mijlocul lunii martie, de desfacere a contractului de munca, prin motive neimputabile mie si inchiderea/reorganizarea ... (vezi toată discuția)
Pot contesta preavizul? lumyyy lumyyy Sunt inspector de specialitate la DJTS. Mi s-a comunicat ca saptamana viitoare voi primi preaviz in urma veniri statului de functii de la Bucuresti unde nu mai ... (vezi toată discuția)