avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Refuz intretinere sotie bolnava
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Refuz intretinere sotie bolnava

Tatal meu refuza sa-i mai asigure mamei intretinerea.....mama fiind cu handicap grav.
Sub motivul ca mama are o suma de la Autoritatea Tutelara...pentru insotitor si o compensatie in valoare totala de 900 de lei,lunar.
El ca si sot,dupa 61 de ani de convietuire.....timp in care nu a lasat-o pe mama sa se angajeze...EL NU ARE NICIO OBLIGATIE ?!............
Vrea sa divorteze,sa vinda proprietatea comuna.....pe mama sa o trimita la azil !..........
Ce putem face ?
Cu multumiri.
Cel mai recent răspuns: m_ella2005 , utilizator 14:11, 30 Mai 2013
Obligatia de intretinere exista intre sot si sotie. De asemenea, aceasta obligatie exista si intre fostii soti ( in cazul divortului), insa in situatia in care s-ar dovedi ca sotul care datoreaza intretinerea nu are mijloace suficiente pentru acordarea intretinerii, obligatia revine copiilor ( rude in linie dreapta) sau, in lipsa acestora, fratilor si surorilor, etc..
Tatal d-voastra nu poate instraina bunul comun, fara acordul expres al mamei, insa odata cu divortul poate solicita partajul bunurilor dobandite in timpul casatoriei, demers pe care poate sa-l faca si mama d-voastra. Modalitatea de partajare implica mai multe variante, si discutii suplimentare.
La fel, conditiile in care ar putea fi internata mama d-voastra la un azil. Nu avem suficiente date privind starea de sanatate psihica, internarea fara consimantul persoanei nu este, de principiu, posibila.
In concluzie, in functie de veniturile tatalui, mama d-voastra poate sa solicite in instanta obligarea acestuia la plata unei pensii de intretinere, poate sa solicite desfacerea casatoriei urmata de partajul bunurilor.
Este foarte trista situatia.
Legea nu confera o garantie clara la o privire sumara a legii dar se pot invoca tot felul de aparari in ceea ce priveste divortul.
In general barbatii sunt defavorizati in procesele de divort si daca mai este vorba si de partaj procesul se poate intinde mult in timp.
Adica in total poate dura 3-4 ani procesul...sau chiar mai mult daca ati avea si avocat care sa tot amane...
Pana nu se finalizeaza procesul nu poate vinde...decat cu acordul sotului...
Buna seara,
Multumesc pentru raspuns si precizez ca eu sint tutorele legal al mamei,cu sentinta definitiva...
Mama nu are venituri,tatal are o pensie de 11 milioane.....mama are doar ajutorul social si dreptul la insotitor....drept de care a beneficiat tatal,de aproape doi ani...
Intrebarea era daca in aceste conditii exista posibilitatea legala de a-l obliga la o cota din veniturile lui pentru ca el pretinde sa contribuie si mama,la cheltuielile de intretinere ale casei(curent,gaze,apa,etc...)
Codul familiei si legea 484 nu-l pot obliga sa-i acorde ajutorul mamei,ca din punct de vedere moral si dupa 62 de ani de convietuire(timp in care a avut si grija de mama tataului...)....nu are asa ceva !
Cu multumirir
Sfatul meu este ca in primul rand sa se ajunga la o prelungire a proceselor.
In acest fel este posibil sa se razgandeasca sau sa intampine tot felul de probleme cu banii si sa nu mai faca fata.
cfinica a scris:

Buna seara,
Multumesc pentru raspuns si precizez ca eu sint tutorele legal al mamei,cu sentinta definitiva...
Mama nu are venituri,tatal are o pensie de 11 milioane.....mama are doar ajutorul social si dreptul la insotitor....drept de care a beneficiat tatal,de aproape doi ani...
Intrebarea era daca in aceste conditii exista posibilitatea legala de a-l obliga la o cota din veniturile lui pentru ca el pretinde sa contribuie si mama,la cheltuielile de intretinere ale casei(curent,gaze,apa,etc...)
Codul familiei si legea 484 nu-l pot obliga sa-i acorde ajutorul mamei,ca din punct de vedere moral si dupa 62 de ani de convietuire(timp in care a avut si grija de mama tataului...)....nu are asa ceva !
Cu multumirir

Dar dv, ca tutore, ce paziti? Tutorele celui pus sub interdicţie are obligaţia să se îngrijească de persoana acestuia pentru a-i grăbi vindecarea şi a-i îmbunătăţi condiţiile de viaţă, întrebuintând în acest scop veniturile şi, la nevoile, toate bunurile interzisului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intretinere sotie cfinica cfinica Va rog sa-mi indicati cum pot obliga tatal sa-si respecte obligatia de intretinere a sotiei....mama nu a avut serviciu...acum au o virsta inaintata... Mama ... (vezi toată discuția)
Partaj vanzarea apartament Arghir Arghir Am o anume problema...am fost informat de mai multi avocati in privinta asta dar fiecare cu o parere diferita. Situatia fiind: Parintii mei au divortat ... (vezi toată discuția)
Partaj donisa donisa Buna ziua. de 4 ani sunt in Anglia si am divortat de sotul meu in aceasta tara el fiind in Romania.divortul s-a pronuntat anul trecut in octombrie si este ... (vezi toată discuția)