Buna ziua,
As dori sa va relatez urmatoarea speta: Firma A preia in leasing un autoturism, iar cu acordul societatii de leasing, inchriaza acel autoturism firmei B, contra unei chirii lunare.
Ulterior, firma A emite catre firma B o factura, dar nu pentru chirie, cum prevedea contractul de inchiriere, ci scrie "refacturare rate leasing". Firma B refuza la plata factura cu motivarea ca intre parti nu exista un contract de leasing si solicita anularea primei facturi si emiterea uneia in care sa fie mentionata "contravaloare chirie autoturism". Firma A nu vrea sa procedeze astfel, si cheama in judecata firma B.
Intrebari: Poate fi obligata firma B sa achite rate leasing cat timp intre parti exista contract de inchiriere? Firma A a procedat corect?
Va multumesc
In drept exista principiul ca nimeni nu poate fi obligat contravointei sale, deci firma B nu poate achita ratele deoarece nu este parte in contract si nici nu doreste acest lucru
Buna ziua,
dvs tr sa va respectati obligatiile contractului de inchiriere si sa platiti chiria aferenta, nu va priveste cum isi administreaza cealata firma contractul de leasing. Tr sa vedeti bine ce se scrie in clauzele contractuale. Sa nu cumva sa va cesioneze obligatiile firmei A catre voi.
Daca nu aveti datorii fata de firma respectiva si totul e la zi, nu vad ce ar putea sa se intample decat sa castigati in instanta.
Succes
Revin cu o precizare: Firma A nu a solicitat plata ratelor de leasing. Aceasta solicita plata chiriei autoturismului (perfect corect) numai ca pe factura prin care se solicita plata chiriei firma A a scris "refacturare rate leasing" in loc de "contravaloare chirie". Intrebarea era daca este corect sa se achite cu titlu de chirie o factura unde este mentionat "refacturare rate leasing" si daca o instanta te poate obliga sa achiti o asemenea factura?
Va multumesc
Avand in vedere faptul ca firma A avea obligatia legala de a emite o factura fiscala care sa contina in mod obligatoriu denumirea serviciilor prestate, in conformitate cu dispozitiile contractului dintre parti (nu a contractului de leasing care nu este opozabil firmei B), prin notificarea transmisa de firma B in sensul refuzului de plata si solicitarii de emitere a unei facturi corecte s-a invocat practic exceptia de neexecutare a contractului (mijloc de aparare al unei parti contractante careia i se pretinde executarea obligatiei, fara ca partea care pretinde aceasta executare sa-si execute la randul sau obligatiile).
Parerea mea este ca in instanta sa sustineti in continuare aceasta exceptie de neexecutare (toate conditiile fiind indeplinite) si sa solicitati instantei sa constate ca obligatia dvs de plata este suspendata pana la data indeplinirii de catre firma A a propriei obligatii (accea de a emite o factura fiscala corecta, pe care sa o puteti inregistra fara probleme in contabilitate).
Cum inregistrez?
rodia
Va rog sa ma ajutati cu inregistrarile contabile la urmatoarea problema:
Firma A are un contract de leasing iar cateva dintre facturile de leasing au fost ... (vezi toată discuția)