avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 531 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu fara plata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu fara plata

Buna ziua,
As dori cateva lamuriri in legatura cu concediul fara plata pentru motive personale .Am citit codul muncii si contractul colectiv de munca iar art. 148. spune ca pentru rezolvarea unor situatii personale salariatii au dreptul la concedii fără plată. Durata concediului fără plată se stabileste prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.Iar contractul col. spune in art. 61. Pentru rezolvarea unor situatii personale, salariatii au dreptul la concedii fara plata. Aceasta inseamna ca eu ca angajator pot sa acord (desigur cu acordul salariatului )oricat concediu fara plata?Nu exista un alt act normativ care sa cuprinda min. de zile? Mentionez ca nu este vorba nici de formare profesionala, nici de pregatirea sau sustinerea lucrarii de diploma in invatamantul superior si desigur nici de functionari publici.
Cel mai recent răspuns: cryingangel , utilizator 18:06, 5 Martie 2009
Nu exista un numar maxim de zile de CFP.
Concediul fara plata se acorda la CEREREA salariatului, nu cu acordul acestuia.
Ultima modificare: Joi, 5 Martie 2009
adelaida_07, utilizator
Daca nu aveti CCM la unitate, in care sa se precizeze durata CFP pentru nevoi personale, atunci puteti sa-i acordat oricat de mult doreste salariatul. Dar ma intreb daca va convine pentru ca va tine postul ocupat iar el la randul lui nu beneficiaza decat de faptul ca se poate intoarce la locul sau de munca pe care il are "amanetat". In aceasta perioada CIM al salariatului este suspendat iar dvs. puteti angaja pe altcineva numai cu CIM pe perioada determinata pana salariatul titular al postului vine din CFP.
Concediu fara plata poate fi o varianta de-a nu concedia angajatii (in aceste vremuri nesigure, cu productie scazuta in aproape toate industiile), insa cererea de concediu trebuie sa vina din initiativa salariatului si aprobata de dvs in calitate de angajator. Ea poate fi prelungita ulterior (si aprobata) ori de cate ori este necesar, pana se redreseaza firma (daca am inteles eu bine motivele topicului deschis de dvs). Daca nu aveti CCM sau Regulament Intern care sa limiteze numarul de zile de concediul fara plata pe care le pot lua angajatii, cererile pot fi facute pe orice numar de zile.
" In aceasta perioada CIM al salariatului este suspendat"

De aici sa inteleg ca enumerarea de la art, 51 nu este limitativa, deci se suspenda CIM?
Va multumesc mult pentru raspunsuri
Mai degraba as merge pe art.54.

Art. 54. - Contractul individual de muncă poate fi suspendat, prin acordul părţilor, în cazul
concediilor fără plată pentru studii sau pentru interese personale.

Alte discuții în legătură

Suspendare activitate anymaryh anymaryh Buna ziua! Imi puteti spune, va rog, in cazul in care un salariat solicita 15-20 zile concediu fara plata pt probleme personae, trebuie sa-i fac suspendarea ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata ortanda ortanda Buna ziua, Legea da dreptul la 30 zile calendaristice pentru concediul fara plata, deci sunt incluse si zilele de sambata si duminica. Angajatul poate semna ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata.....suspendare.... mili1976 mili1976 Va rog sa ma ajutati cu un raspuns.O salariata in data de 1.septembrie 2008 a solicitat concediu fara plata pentru o perioada de 90 de zile iar ulterioar ... (vezi toată discuția)