avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1252 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contracte Vanzare/Cumparare VS Contract Schimb
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contracte Vanzare/Cumparare VS Contract Schimb

Buna ziua,
Va adresez urmatoarea speta:

In momentul de fata ne confruntam cu urmatoarea situatie cu privire la o tranzactie imobiliara :
A (persoana fizica) este fiica lui X
X (persoana fizica) detine un apartament 4 camere.
Y (persoana fizica) detine un apartament de 3 camere.
Z (persoana juridica) detine o casa.
Valoarea ap 4 camere + Valoarea ap 3 camere = Valoarea casei

Se doreste sa se ajunga la urmatorea situatie:
Z detine apartamentul de 3 camere si 4 camere
A detine casa

Care sunt variantele prin care se poate realiza acest lucru ?

a) X vinde apartament 4 camere lui A
Y vinde apartament 3 camere lui A
A face contract de schimb cu Z

b) X vinde apartament 4 camere lui Z
Y vinde apartament 3 camere lui Z
Z vinde casa lui A

Mai exista si alta varianta ?

Pentru varianta b) este posibil ca Z (persoana juridica) sa intocmeasca aceste tranzactii imobiliare, simultan, cash ?

Ultima modificare: Miercuri, 29 Mai 2013
anamaria860, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 20:22, 29 Mai 2013
1. Nu se pot face simultan, pt ca trebuie intabulate.
A nu e proprietar pe nimic in momentul de fata. Fie Z face schimb cu prop apartamentelor , dandu le cate o cota ideala la schimb pt apartamente, astfel ca Y si X vor deveni coproprietari pe casa. Apoi X va dona cota ideala parintelui A , donatie scutita de impozit si in cazul in care X nu are sotie si copii, si Y poate face vanzare sau donatie, daca nu sunt rude donatia nu este scutita de impozit , insa nici daca nu se da pret, actul real este tot donatie.
Ma refeream la tranzactia simultana in cazul b) in care aveam 3 contracte de vanzare cumparare. In cazul a) este necesara intabularea si apoi efectuarea contractului de schimb
Nu se pot face simultan! Asta v am si spus! Si v am dat o solutie cu mai putine operatiuni si costuri evident mai mici! Insa se pare ca nu vorbim aceeasi limba!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de dezmembrare si donatie ...atacabil? andre85 andre85 SPETA: contract de dezmembrare si donatie incheiat intre 1. 'A' si satia 'B' in calitate de copartajanti si donatari, si: 2.X (fiica lui A si B ) in ... (vezi toată discuția)
Va rog urgent explicatie clauze contract de donatie flori2 flori2 Buna ziua, Sotul meu a primit prin donatie de la parintii lui apartamentul in care locuim noi (mentionez ca socrii mai au un apartament in care locuies ... (vezi toată discuția)
Vinzare spatiu apartinator apartamentului ContSters177110 ContSters177110 Am cumparat un apartament si odata cu el si pivnita care este intabulata (inscrisa in CF). Acum, din nevoi financiare as dori sa vind pivnita. Sint necesare ... (vezi toată discuția)