avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... stabilire domiciliu minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

stabilire domiciliu minor

Buna ziua!!!Am un copil de 3 ani cu fostul concubin in care in prezent suntem in proces.S-a stabilit prin ordonanta presedintiala,copilul sa ramana la mine pana la finalizarea procesului.tin sa precizez ca de 1 an si ceva nu a platit pensie alimentara nu i-a dat absolut nimic acestui copil.Nu am ramas in relatii bune cu fostul concubin deoarece el a refuzat sa-mi dea copilul atunci cand instanta a hotarat sa ramana la mine.L-am luat de la el cu executor si politie dupa multe incercari esuate.El a cerut in instanta sa ia copilul la el in vizita dar sa ramana la mine.Instanta i-a acceptat cererea cu toate ca eu am pus la dosar foarte multe probe:plangeri penale impotriva lui,de lovire de amenintari,si ca a refuzat sa-mi dea copilul,am pus sms-uri ladosar in care el spunea destul de clar ca daca o sa puna mana pe copil nu o sa mi-l mai dea si o sa-l invete sa uite ca are mama.Am ajuns la concluzia ca acest judecator nici nu s-a uitat la probele mele.Avocata mi-a spus ca vom face apel.Instanta a hotarat ca din data de 06.03.2012 trebuie sa plateasca o pensie alimentara de 180 lei.Intrebarea mea este:daca el nu a dat nici un ban si refuza in continuare sa plateasca pt ca are foarte mult de platit din urma...ce poate pati?pt ca nu il pot lasa asa sa nu ii dea nici un ban copilului.Credeti ca la apel am vreo sansa?Nu am incredere in el sa-i dau copilul...am fost de acord sa vina sa-l vada de cate ori vrea si numai prezenta mea.Va multumesc!!!
Cel mai recent răspuns: Martonze , utilizator 14:14, 30 Mai 2013
daca nu are stabilit prin sentinta judecatoresca dreptul de vizita si modalitatea efectiva de execitarea a acestuia (program), atunci puteti, deocamdata, sa il refuzati.

locuinta copilului va fi stabilita la unul dintre parinti - cel cu care a locuit in mod statornic, in lipsa intelegerii parintilor - iar parintele separat (de copil) are dreptul de a avea legaturi personale cu acesta.

privind pensia de intretinere, adresati-va unui executor judecatoresc.
Deci:
-pentru neplata pensiei alimentare, puteti face plangere penala la Politie pentru abandon de familie. Dureaza mult, cu rezultate previzibile:NUP
-cand hotararea e definitiva si irevocabila, puteti apela la un executor judecatoresc ca sa-i puna poprire pe venituri. Daca nu are venituri si nici proprietati, ramaneti cu banii dati la executor
- sansa ca in apel sa castigati depinde de o serie de factori: componenta completului de judecata, daca judecatorii au copii sau nu au, care e convingerea intima a fiecaruia privitoare la relatiile familiale, etc.Nu spun aici de alte circumstante, gen telefoane, prietenii, etc.

In privinta apelului, eu va sfatuiesc urmatoarele:
1. De preferinta, apelul sa fie introdus de dvs., chiar daca e scris de avocata, pentru a castiga timp.
La primul termen, cereti amanare pentru angajare aparator, trebuie sa va aprobe .
2. Cereti probatiune cu martori-altii decat la fond, martorii trebuiesc citati, poate la termen nu vin si se mai da alt termen, etc.
Trebuie sa tergiversati cat de mult, ca sa castigati timp, copilul mai creste si invata sa spuna NU.
Pana se da hotararea din apel, programul de la fond nu trebuie respectat obligatoriu.
Daca si in apel se da program cu ridicare, daca copilul nu vrea sa plece cu el, nu- poate obliga nimeni.
Este o procedura care cere consiliere psihologica, ceva amenzi aiurea in favoarea refuzatului, etc., dar pana acolo mai aveti...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Comunicare hotarare civilia cipriluca30 cipriluca30 buna ziua,sora mea a castigat custodia copilului cu fostu concubin,,,are la mana hotararea prin care se stabileste locuinta minorului la mama,dar fostul ... (vezi toată discuția)
Custodie comuna dulcedor dulcedor -ce as putea face in cazul in care :s-a dat o hotarare judecatoreasca pt custodie comuna minor,fostul sot facand insa apel in instanta deoarece refuza sa mai ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara, minor dubla cetatenie (romana si italiana), incredintare rox1987 rox1987 buna ziua.sunt cetatean roman.am un copil de 5 ani impreuna cu un cetatean italian.avem un acord de mediere in care fata ar fi trebuit sa stea 2 luni in ... (vezi toată discuția)