avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Restituirea avansului platit cu chitanta de mana
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Restituirea avansului platit cu chitanta de mana

Buna ziua,
o ruda de-a mea se confrunta cu urmatoarea problema:
A dorit sa cumpere un imobil care a apartinut unei persoane decedate, achitand mostenitorilor acesteia mai mult de jumatate din pret, pe baza unei chitante de mana, cu martori, dar nu la notariat. La termenul stabilit a solicitat vanzatorilor sa prezinte actele pt a incheia tranzactia. Din actele acestora rezulta ca imobilul a fost mostenit de defuncta de la parinti, dar nefiind dezbatuta succesiune dupa parintii defunctei ci prin declaratii la notar, cu martori mincinosi ca defuncta ar fi fost singura mostenitoare, lucru fals, ea avand inca doi frati. Acestia auzind doar acum de acest lucru si-au anuntat intentia de a-si cere drepturile in instanta.
Vazand ca lucrurile se complica, cumparatorul nu mai doreste sa achizitioneze acest imobil, dorind sa solicite returnarea avansului. Ce are de facut in acest sens, avand in vedere ca nu exista un antecontract notarial ci doar o chitanta de mana. Risca sa piarda suma platita? Mentionez ca a apelat la un mediator, urmand ca saptamana viitoare sa aibe loc intalnirea la acesta. Precizez ca vanzatorii fac mari presiuni pentru a incheia tranzactia.
Va multumesc pentru timpul acordat!
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 16:10, 31 Mai 2013
Dacă moştenitorii promitentului vînzător nu vor să restituie avansul, singura cale este o acţiune în instanţă avînd ca obiect rezoluţiunea promisiunii de v/c şi repunerea părţilor în situaţia anterioară (restituirea avansului).

Ar mai fi o soluţie: un acord cu moştenitorii pentru prelungirea termenului de încheiere a contractului. Apoi, aşteptaţi soluţia în litigiul promovat de fraţii defunctei, în funcţie de care veţi opta fie pentru cumpărarea casei, fie pentru restituirea avansului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotarare care sa tina loc de act autentic elenaelenastan elenaelenastan Buna ziua, sunt parat intr-un proces prin care reclamanta cere instantei o hotarare care sa tina loc de act autentic. Mentionez ca vanzatorul este decedat,acum ... (vezi toată discuția)
Cauze de nulitate sau rezolutiune? leusan leusan se poate cere rezolutiunea sau nulitatea unei promisiune de vinzare/cumparare in urmatoarele situatii: -1) casa ce a facut obiectul promitentii vinzatori ... (vezi toată discuția)
Deces promitent vanzator amavrancea amavrancea Buna ziua, Intentionez sa cumpar o locuinta de la un domn in varsta de 67 ani fara nici o ruda. Daca intre momentul semnarii antecontractului si a platii unui ... (vezi toată discuția)